Reşetnicov: Deputaţii PCRM vor fi arşi pe rug în centrul Chişinăului
Vladimir Voronin susţine că acest parlament este nelegitim şi nu îl recunoaşte, uitând însă că partidul său face parte din acest parlament. Într-un interviu cu Europa Liberă, premierul Vlad Filat a fost foarte critic la adresa opoziţiei „de stradă”.
Europa Libera a vrut să afle care sunt argumentele Partidului Comuniştilor faţă de decizia de a face opoziţie în stradă şi nu de pe băncile parlamentului. Valentina Ursu i-a adresat întrebarea lui Artur Reşetnicov.
Europa Liberă: Domnule Reşetnicov, în ce condiţii totuşi mai pot reveni deputaţii PCRM în Legislativ?
Artur Reşetnicov: „Nu o dată am atenţionat actuala guvernare Alianţa că ceea ce fac ei constituie nu numai că încălcarea Constituţiei, legislaţiei, dar este un atentat asupra voinţei poporului. Despre aceasta am menţionat începând cu data de 15 ianuarie anul curent când Alianţa a intrat într-o fază aşa de uzurpare gravă a puterii de stat şi am văzut că aceste apeluri şi îndemnuri ale opoziţiei nu numai că nu au fost auzite de către liderii Alianţei, dar invers, ei au continuat calea spre uzurpare. Au organizat în mod cel puţin murdar alegerea aşa-zisului preşedinte şi totodată au continuat lupta împotriva opoziţiei şi nu numai a opoziţiei, dar lupta împotriva oamenilor care au ieşit la proteste civice, paşnice şi în conformitate cu legea. Au organizat aşa un proces de inchiziție medievală. Şi în timpul apropiat cred că putem să ne aşteptăm şi la nişte ruguri în centrul Chişinăului în care vor fi arşi nu numai deputaţii PCRM, dar şi monumentele, flagurile şi alte simboluri ale eliberării de sub jugul Alianţei.”
Europa Liberă: Pe de altă parte guvernarea respinge acuzaţiile pe care le aduce opoziţia comunistă şi spune că deputaţii comunişti ar trebui să discute toate problemele în plenul Legislativului.
Artur Reşetnicov: „Dar unde au fost ei aceşti aproape trei ani de zile. Noi în calitate de deputaţi, fracţiunea Partidului Comuniştilor am înaintat peste 120 de iniţiative legislative, proiecte de legi, le-am înregistrat la Cancelaria Parlamentului şi în timp de doi ani de zile nu numai că nu a fost adoptată nici o lege înaintată de Partidul Comuniştilor, dar aceste proiecte de legi nici nu au fost puse spre dezbateri în şedinţa plenară. Deci dacă ei consideră că opoziţia şi democraţia se manifestă prin faptul ca noi să asigurăm cvorumul şi prezenţa în calitate de scaune în Parlament ei se greşesc amarnic pentru că ei scaune au în Parlament.”
Europa Liberă: Dar unii vă reproşează de ce nu vă adresaţi cu o sesizare la Curtea Constituţională despre uzurparea puterii şi răspunsul înaltei instanţe.
Artur Reşetnicov: „De fiecare dată când a fost necesar să apărăm interesele cetăţenilor ne-am adresat şi ne vom adresa Curţii Constituţionale, dar problema constă în alt ceva, că tot unii şi cred că au argumente suficiente dovedesc că Curtea Constituţională a devenit o filială a Alianţei pentru, aşa-zisa, integrare europeană. ”
Europa Liberă: Acum s-au făcut auzite voci, chiar premierul Vlad Filat declara că ar putea să se gândească dacă anumiţi deputaţi comunişti pot să se afle în fruntea comisiilor parlamentare din moment ce nu vin în Parlament.
Artur Reşetnicov: „Confirmă ceea ce am spus eu, că ei deja pregătesc ruguri pentru inchiziţia medievală, ţineţi minte în Evul Mediu, în Europa îi ardeau de vii pe toţi care era împotriva aşa-zisei politici de atunci, aşa şi acum ei luptă deja nu numai cu deputaţii comunişti, ei luptă nu numai deja cu propriul popor, vedeţi că 80 de procente, 84 de procente, dacă să fim exacţi, după sondaje nu sunt mulţumiţi de politica promovată de alianţa de guvernare, dar ei luptă deja cu monumente, cu flaguri, cu steaguri, cu tot ce prezintă un simbol a eliberării de sub jugul Alianţei. Aceasta dovedeşte nimic alt ceva că liderii Alianţei deja definitiv s-au rupt de năzuinţele poporului şi asta demonstrează impotenţa lor politică. Pentru că prin aceasta vor să ascundă faptul că din toate promisiunile electorale care le-au dat cetăţenilor Republicii Moldova în 2009, în 2010, chiar şi în 2011 la alegerile generale locale ei nici o promisiune nu au îndeplinit-o. Şi situaţia politică se agravează, chiar şi după alegerea preşedintelui Alianţei, situaţia economică degradează, situaţia socială iese de sub controlul guvernanţilor.”
Europa Liberă: Admiteţi cumva ca la Congresul PCRM delegaţii să ia o decizie ca să reveniţi în Parlament?
Artur Reşetnicov: „Eu pot să confirm că Partidul Comuniştilor este un partid activitatea căruia este bazată pe principii democratice, ceea ce ţine de activitatea inclusiv şi a fracţiunii PCRM, inclusiv şi activitatea partidului în ansamblu pe ţară, ea este discutată şi aceste discuţii au loc şi în cadrul diferitor consfătuiri la nivelul partidului, inclusiv şi la Congresul care este un organ decizional suprem conform statutului PCRM. Discutăm orice ieşiri din situaţie şi inclusiv, discutăm ceea cum trebuie să se dezvolte Republica Moldova. Vedeţi chiar recent în urma unor astfel de dezbateri care au avut loc chiar sâmbăta la Bălţi unde s-au reunit reprezentanţi ai Congreselor Civice din toate localităţile Republicii Moldova, inclusiv şi din regiunea transnistreană, în urma acestor discuţii s-a ajuns la concluzia că este necesar să consultăm poporul, adică să organizăm un referendum republican consultativ în care oamenii legal să-şi spună opinia, au ei încredere în această guvernare sau nu.”
Europa Liberă: Salariile le ridicaţi conform legii?
Artur Reşetnicov: „Sigur că asta iarăşi este o măsură de constrângere a deputaţilor, pentru că deja după legea adoptată de Alianţă noi nu primim salarii, dar aceasta este o măsură de presiune, inclusiv şi politică. Liderii Alianţei în aşa fel înţeleg democraţia în sec. XXI în centrul Europei.”
Sursă: Radio Europa Liberă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!