Artă

Reuniunile la restaurant (1)

O lady în calitate de gazdă

Când o doamnă intenţionează să organizeze o masă pentru prieteni la restaurant, va specifica întotdeauna clar modul de plată: dacă achită ea toată nota sau dacă fiecare achită partea lui. Poate spune: „Sper ca tu şi Jenny să acceptaţi să fiţi invitaţii mei la cină, la Gewgaw Club sâmbătă seară”. Sau, dacă intenţionează doar să reunească un grup de prieteni şi fiecare să-şi plătească partea sa de consumaţie, poate spune: „Mă întrebam dacă tu şi Paolo aţi fi dispuşi vineri seară pentru a lua cina împreună. Mă gândeam să mergem la Loco Coco în jur de ora opt – nimic pretenţios, şi plătim nemţeşte”.

Dacă invitaţia este acceptată, doamna se va asigura că invitaţii cunosc ora la care este stabilită rezervarea, adresa şi telefonul restaurantului sau codul vestimentar care se impune.

Din ce în ce mai puţine localuri solicită unui gentleman să poarte costum şi cravată, chiar şi la cină, dar asemenea reguli persistă în unele locuri, iar o gazdă trebuie să întrebe din timp, ca să nu rişte să pună vreun oaspete într-o situaţie stânjenitoare. Dacă există o ţinută obligatorie pentru domni, aceasta le poate oferi unele indicaţii şi doamnelor, în legătură cu rochia pe care ar fi de dorit s-o poarte în seara respectivă.

Când decide asupra restaurantului la care îşi va invita prietenii sau partenerii de afaceri, o lady are grijă să fie unul în care fiecare invitat să poată alege ceva din meniu. Astăzi mai toate restaurantele oferă şi preparate vegetariene, dar o lady îşi ia precauţii suplimentare dacă ştie că este vorba de un local cu specific sau unul cunoscut pentru meniul neobişnuit. Cel mai bine este să spună limpede: „Ne-am strâns câţiva amici să mergem la minunatul restaurant thai de pe Mobberly Road”. Dacă invitatului nu-i place bucătăria thai, doamna poate sugera un alt local. Dacă însă gazda a precizat clar că este implicat un grup de prieteni – ceea ce ar trebui să facă –, invitatul manierat va spune: „Cred că de data asta nu merg. Nu mi se potriveşte bucătăria thai. Sper să ne vedem cu altă ocazie”. Dacă alţi prieteni au acceptat deja invitaţia, doamnei îi va fi greu să reorganizeze toată întâlnirea, chiar dacă ar fi dispusă să facă eforturi în acest sens. În schimb, dacă prietenul căruia nu-i place bucătăria thai este primul întrebat, va fi uşor pentru gazdă să-şi adapteze planurile. Oricum, odată ce a schimbat locul pentru a fi în concordanţă cu preferinţele invitatului, acesta este obligat să accepte invitaţia şi să facă tot ce poate ca să fie un participant la reuniune.

O lady face tot posibilul ca să ajungă, dacă nu înaintea lor, atunci cel puţin odată cu invitaţii, ca să ridice rezervarea şi să se asigure că restul oaspeţilor nu sunt ţinuţi în foaier sau la bar.

Dacă gazda plăteşte întreaga consumaţie, o va achita şi pe cea de la bar şi va lăsa un bacşiş corespunzător barmanului. Nu e rău ca un invitat să ofere un rând de băuturi la bar. Gazda poate accepta sau refuza oferta.

Când masa e gata, gazda le poate indica invitaţilor cum să se aşeze. Dacă este o simplă reuniune, îi poate aranja cum ar fi făcut-o la ea acasă. Dacă este o masă de afaceri, îi va poziţiona astfel încât să faciliteze rezolvarea problemelor de discutat.
(Va urma)

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

Timpul.Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *