Internațional

Reuters: Țările occidentale văd sfârșitul războiului ruso-ucrainean în moduri diferite

În timp ce unii aliați „împing” Kievul să lupte până la eliberarea completă a tuturor teritoriilor, inclusiv a Crimeei, alții cred că Ucraina ar trebui să se împace cu ocupația și să negocieze cu Rusia, scriu jurnaliștii de la Reuters.

În timp ce guvernele occidentale se confruntă cu creșterea inflației și a prețurilor la energie, unele țări, inclusiv Italia și Ungaria, au cerut o încetare rapidă a focului, scrie Reuters, citată de focus.ua. Acest lucru ar putea deschide calea pentru relaxarea sancțiunilor și pentru a pune capăt blocadei porturilor ucrainene care a exacerbat criza alimentară care lovește în țările slab dezvoltate.

„Rușii au răspândit povestea că acesta va fi un război debilitant, trebuie să ne așezăm la masa de negocieri și să căutăm un consens”, a declarat un înalt oficial ucrainean pentru Reuters.

Nu există unitate între aliați

Ucraina, Polonia și statele baltice avertizează că nu se poate avea încredere în Rusia. Ei sunt convinși că încetarea focului va permite Federației Ruse să-și consolideze câștigurile teritoriale, să se regrupeze și să lanseze noi atacuri în viitor.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că vrea să slăbească Rusia, iar președintele american Joe Biden a cerut ca președintele rus Vladimir Putin să fie tras la răspundere pentru crimele de război.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a declarat că Kievul nu poate fi forțat să accepte un acord de pace nefavorabil și că Ucraina trebuie să câștige.

Germania și Franța sunt mai ambigue. Ele cred că victoria lui Putin nu poate fi permisă, dar se tem de înfrângerea lui. În același timp, aceste țări susțin noi sancțiuni dure.

„Întrebarea este dacă ne vom întoarce sau nu la Războiul Rece. Aceasta este diferența dintre Biden, Johnson și noi”, a spus un consilier al președintelui francez Emmanuel Macron.

Reuters sugerează că diviziunile dintre aliații Ucrainei pot deveni mai vizibile pe măsură ce sancțiunile și războiul vor afecta economia globală (…).

„Încă de la început, a fost clar că, în timp, va deveni din ce în ce mai dificil – apare oboseala de război”, a spus premierul estonian Kaja Kallas. „Există o diferență între țările care au vecini mult mai buni decât țara noastră și cele care nu au aceeași istorie cu țările baltice și Polonia”.

De ce Macron și Scholz îl sună pe Putin

Emmanuel Macron a avertizat că lumea nu ar trebui să „umilească” Rusia, așa cum a făcut cu Germania în 1918. El, ca și cancelarul german Olaf Scholz, menține legături cu Kremlinul, stârnind indignarea mai multor țări.

Liderul polonez a comparat apelurile constante ale lui Macron către Kremlin cu conversațiile cu Hitler din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Macron crede că lumea va mai avea de-a face cu Putin după război, dacă nu va exista o lovitură de stat în Rusia, a explicat consilierul lui Macron. 

Totodată, cancelarul Scholz susține că în timpul discuțiilor au fost transmise semnale ferme și clare către președintele rus: sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate dacă Putin nu își retrage trupele și nu este de acord cu un acord de pace acceptabil pentru Kiev.

Unii diplomați francezi se îndoiesc că Macron face ceea ce trebuie, deoarece riscă să înstrăineze Ucraina și aliații est-europeni, scrie Reuters.

Cum reacționează Ucraina

Recunoscătoare Occidentului pentru sprijinul său, Ucraina este contrariată de propunerile de a renunța la teritorii pentru a semna un acord de încetare a focului. Kievul se întreabă uneori dacă aliații săi s-au unit în mod corespunzător împotriva Federației Ruse.

Propunerea lui Macron de a preveni umilirea Rusiei l-a determinat pe ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba să avertizeze că Franța nu face decât să se umilească și că relația Kievului cu Scholz era destul de rece, relatează Reuters. Publicația citează un oficial ucrainean de rang înalt care regretă că Uniunea Europeană nu are propriul Churchill.

Cu toate acestea, asistentul președintelui francez asigură că nu există încercări de a face concesii lui Putin sau Rusiei prin acțiunile lui Macron. Potrivit acestuia, Franța vrea ca Ucraina să câștige, să-și recucerească teritoriile, iar dialogul cu președintele rus este „nu despre compromis, ci despre a spune ceea ce vedem”.

Germanilor le este frică să nu se prelungească războiul

Un oficial al administrației americane a declarat pentru Reuters că Washingtonul este sceptic cu privire la promisiunile Rusiei de a onora acordul cu bună-credință, în timp ce neagă că există „diferențe strategice” între aliați. Statele Unite, lucrând cu aliații săi, au apărat Ucraina prin sancțiuni, vânzări de arme și alte măsuri, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, chiar dacă scepticii au pus sub semnul întrebării unitatea occidentală, chiar înainte de invazie.

Oficialul asigură că scopul principal al aliaților este ca Ucraina să obțină o poziție puternică pentru negocieri. Potrivit acestuia, Statele Unite nu intenționează să caute o schimbare a puterii în Rusia, ci vor să o slăbească în așa măsură încât un nou atac asupra Ucrainei să devină imposibil.

Cu toate acestea, surse guvernamentale germane consideră că atingerea acestui obiectiv va fi problematică. În plus, ei sunt îngrijorați de faptul că unii din Occident incită Ucraina pentru obiective militare nerealiste, inclusiv recucerirea Crimeei, care ar putea prelungi războiul.

Reamintim, consilierul Președintelui Mihail Podolyak a spus că Ucraina va lupta până când Federația Rusă va pierde și își va retrage trupele de pe teritoriul nostru. În mai, Podolyak a criticat Uniunea Europeană, care, în ciuda războiului, a continuat să cumpere energie de la Federația Rusă, plătind agresorului un miliard de euro pe zi.

Sursa: Universul.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.