Ricu Vodă: Voi instala o placă în memoria lui tata…
Cu această ocazie, mâine, la ora 18.30, în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale cântăreţul va avea un spectacol cu genericul „Ricu Vodă şi prietenii săi”. Este prima seară de creaţie a artistului care, câţiva ani la rând, dispăruse din viaţa publică.
Interpretul şlagărelor „Aleargă caii”, „Anişoara”, „August”, „Laurii iubirii”, cel în care îşi puneau mari speranţe la începutul carierei sale compozitori, critici de artă, textieri, precum şi publicul spectator, îi va avea alături mâine-seară pe colegii săi Valy Boghean, Anatol Mârzenco, Alexandru Lozanciuc, Irina şi Anatol Bivol, Ştefănel Roşcovan, Valeriu şi Aurica Corduneanu, surorile Ciorici, Valeriu Râşniţă ş.a. Spectacolul l-a realizat în regie proprie, iar protagonistul serii se va produce şi în calitate de prezentator, fiind ajutat de Doiniţa Gherman.
„M-am gândit să fie un concert într-o sală cu mai mulţi spectatori. Un alt gând bun al meu este că, în sfârşit, vreau să instalez o placă în memoria lui tata, pe care o voi aşeza pe faţada casei în care a locuit. A fost un poet cu nume mare. Este autorul imnului oraşului Chişinău. Cred că merită să aibă o placă comemorativă. Nu-i trebuie o stradă, dar o placă comemorativă este absolut necesară. I-am înălţat şi un monument la Cimitirul central din strada Armenească din capitală”, ni se confesează artistul. Amintim că Ricu Vodă este feciorul regretatului poet Gheorghe Vodă şi a reputatei actriţe de la Teatrul „Luceafărul” de altădată – artista poporului Nina Vodă-Mocreac.
Ricu intenţionează să facă un CD cu piese mai vechi şi mai noi, precum şi un videoclip cu piesa „Bătrânul castan”. Muzica îi aparţine, iar versurile sunt ale lui Gheorghe Vodă.
Întrebat dacă mai aleargă caii lui Ricu Vodă, el ne-a răspuns că o fac doar prin păşunile din sate. În acest an a efectuat turnee în mai multe localităţi din raioanele Edineţ şi Ungheni, dar şi la Coşniţa, Dubăsari. Cântă, de obicei, cu Aurica şi Valeriu Corduneanu, Doiniţa Gherman şi Stela Mitriuc…
Solicitat să ne spună cum se simte la vârsta de 50 de ani, el ne-a mărturisit următoarele: „Mă simt ca la 30 de ani. Merg înainte. Am înregistrat câteva cântece noi: „Noaptea”, „Chişinăul bătrân” şi „Oraşul înzăpezit”. La primul, muzica e semnată de Anatol Bivol, iar la celelalte două – îmi aparţine. Sper ca spectacolul meu de mâine-seară să fie unul de suflet. Din păcate, n-am avut parte de sponsori ca să angajez o formaţie, dar vom cânta live cu machetă instrumentală. Contez mult pe susţinerea colegilor mei şi a publicului larg pasionat de muzică”.
Ricu Vodă s-a născut pe 26 octombrie 1961, în oraşul Chişinău. A studiat la Şcoala de muzică „Eugen Coca” din capitală, în clasa de vioară. După absolvirea clasei a 8-a, este admis la Şcoala de muzică „Ştefan Neaga”. În 1981 se căsătoreşte, îşi întrerupe studiile şi se angajează la o organizaţie de construcţii din Stăuceni. Cariera de artist şi-a început-o în cadrul Ansamblului „Viitorul” de la Casa de Cultură din sectorul Frunze (astăzi – Buiucani) al oraşului Chişinău. Din 1986 activează în diverse formaţii – „Contemporanul”, „Noroc”, „Fagure” „Fag”, „Cristal” ş.a. În anii ’90 întreprinde mai multe turnee peste hotare – în Germania, Mozambic, Ţările Baltice, Armenia. În 1993 i s-a conferit titlul onorific de maestru în arte.