România : Camera Deputaţilor a adoptat Legea lustraţiei
Proiectul Legii lustraţiei a primit, pe 27 aprilie, din partea comisiilor juridică şi pentru drepturile omului un raport favorabil cu amendamente, reprezentanţii PSD exprimând rezerve faţă de constituţionalitatea proiectului. PSD a anunţat astăzi, înainte de vot, că va ataca legea la CCR dacă va trece de Cameră.
Cine este vizat?
Persoane care au ocupat funcţii de conducere în PMR, PCR, UTM şi UTC, membri ai Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri, preşedinţi, prim-vicepreşedinţi de consilii populare regionale, raionale, judeţene, consilii populare municipale, potrivit Realitatea.
Persoanele din învăţământul de partid, de la Academia „Ştefan Gheorghiu”, persoanele care au făcut parte din structurile de Securitate sau colaboratori ai acesteia, preşedinte sau preşedinţi de secţii ale Tribunalului Suprem, procurorul-general, judecătorii şi procurorii care au colaborat cu Securitatea, persoane care au deţinut funcţia de viceguvernator al BNR.
Printre altele nu pot fi alese şi nu pot fi numite pe o perioada de zece ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi următoarele demnităţi publice: Preşedinte al României, deputat sau senator, membru al CSM, primar, viceprimar, consilier judeţean sau consilier în Consiliul General al municipiului Bucureşti, consilier municipal, orăşenesc, comunal sau de sector al municipiului Bucureşti, consilier prezidenţial sau consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, secretar general, secretar general adjunct, şef de departament sau director general ori director în aparatul Senatului ori al Camerei Deputaţilor, membru al Guvernului, consilier de stat, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, secretar general etc.
Legea Lustraţiei, blocată timp de patru ani
Legea lustraţiei a fost iniţiată în 2005 de parlamentari PNL, printre care şi Mona Muscă, declarată ulterior colaborator al fostei Securităţi. În 2006, legea a fost adoptată de Senat, însă a fost blocată timp de aproape patru ani odată ajunsă la Cameră. Pe 22 iunie 2006 şi apoi pe 4 noiembrie 2008, actul a fost pus pe ordinea de zi a plenului Camerei, dar a fost retrimis la comisii. Roberta Anastase, preşedintele Camerei, declarase recent că va insista pentru deblocarea legii şi speră ca aceasta să treacă de Parlament până pe 20 mai.
Sursa: 9AM.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!