Moldova

România. Istoria din 2007 se repetă – dispute privind pragul de reprezentare

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat însă că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR. Guvernul susţine că Parlamentul trebuie să pună în acord legislaţia. Ordonanţa de Urgenţă spune că preşedintele este demis în cazul în care jumătate din cei prezenţi la urne votează în favoarea acestui lucru. Guvernul anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.

PDL şi MAI

PDL consideră că, în privinţa Legii referendumului, CC a declarat acest proiect neconstituţional, a afirmat, marţi, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda, arătând că decizia Curţii stabileşte că preşedintele poate fi demis doar cu 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste. Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) spune că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.

Cu un cincinal în urmă

În urmă cu cinci ani, la precedenta încercare de suspendare a preşedintelui, mai precis pe 23 aprilie 2007, Parlamentul a votat un amendament propus de PSD conform căruia în situaţia în care nu se vor prezenta la urne jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot, iar Curtea Constituţională hotărăşte că acesta este un motiv pentru invalidarea referendumului, Parlamentul „va decide asupra procedurii de urmat”. Amendamentul a fost adoptat cu 238 de voturi pentru, două împotrivă şi patru abţineri, după ce PD-ul şi PLD-ul s-au retras din sală. Amendamentul a fost controversat, iar părerile juriştilor împărţite. La 3 mai 2007, Curtea Constituţională decide cu majoritate de voturi ca preşedintele să poată fi demis cu 50% plus 1 dintre voturile participanţilor, indiferent de participarea la vot.

La fel ca şi acum, decizia a stârnit noi controverse. Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale, a susţinut că noua Lege a referendumului poate fi aplicată la referendumul din 19 mai 2007; profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir a declarat că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului, iar această modificare trebuie aplicată următorului referendum.

Întregul cost al referendumului din 2007 a fost estimat a se ridica la 60 de milioane de lei (în jur de 18 milioane de euro)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *