ROMÂNIA

România va fi măturată de tornade și furtuni puternice

Tornade și furtuni puternice în România. Începând cu următorii douăzeci de ani, vremea în România va fi din ce în ce mai imprevizibilă și violentă, a spus într-un interviu climatologul Roxana Bojariu.

Tornade și furtuni puternice în România

Potrivit acesteia, clima va fi mai caldă și cu apă ceva mai puțină, dar ploaia se va consuma mai ales în episoade de averse torențiale. Între aceste ploi repezi și scurte, vor fi perioade lungi de secetă, cu efecte severe asupra agriculturii, producerii de energie hidro etc.

Bojariu a atras atenția că furtunile vor fi mult mai violente decât acum și, în cazul a 10% dintre acestea, se vor transforma în tornade. Climatologul a explicat că Europa nu are condițiile tornadelor enorme din Statele Unite ale Americii, dar că tornadele de pe continentul european și, deci, și din România, se vor înmulți.

Roxana Bojariu este cercetător științific gradul I, coordonator al Secției de climatologie şi președinte al Consiliului științific, la Administrația Națională de Meteorologie. Este doctor în fizică al Universităţii din Bucureşti, specialitatea Fizica Globului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Si Germania, Polonia, Franta, Spania si Suedia vor fi. Se poarta chestia asta cu avertizarile la meteorologi ca de asta sunt platiti. Si daca mai esti imvitat si la TV e bine pentru audienta sa faci valuri.
    Ideea e ca clima se schimba. Nu mai sunt iernile alea cu zapada multa si chiar viscole si ingheturi prelungite.
    La fel si verile sumt mai toride si mai secetoase.
    Ce uitam cu totii este ca pentru natura un secol e o nimica toata si natura in cazul unui dezechilibru intotdeauna actioneaza in sensul reechilibrarii. Asa sunt toate sistemele complexe. Entropia actioneaza in sensul echilibrului, dar asta la nivel macro.
    Oamenii ar trebui sa respecte mai mult natura si sa nu imcerce sa o recreeze artificial ci sa se integreze in ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *