Lumea

Rujeola se extinde iar, cazurile din 2019 au fost la cel mai mare număr din ultimii 23 de ani

Astfel, cazurile de rujeolă la nivel mondial au crescut la 869.770 în 2019, cel mai mare număr raportat din 1996, cu creșteri în toate regiunile OMS. Decesele de rujeolă la nivel mondial au crescut cu aproape 50% din 2016, ajungând la aproximativ 207.500 de vieți în 2019.

OMS a constatat că după progresul global în lupta contra bolii, constant din 2010 până în 2016, numărul cazurilor de rujeolă raportate a crescut progresiv până în 2019. Comparând datele din 2019 cu scăderea istorică a cazurilor de rujeolă raportate în 2016, autorii raportului citează eșecul vaccinării copiilor la timp cu două doze de rujeolă.

„Știm cum să prevenim focarele de rujeolă și moartea”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Aceste date transmit un mesaj clar că nu reușim să protejăm copiii de rujeolă în fiecare regiune a lumii. Trebuie să lucrăm în mod colectiv pentru a sprijini țările și pentru ca vaccinul împotriva rujeolei să ajungă la toată lumea, astfel încât să putem opri acest virus mortal”.

Focarele de rujeolă apar atunci când persoanele care nu sunt protejate de virus sunt infectate și răspândesc boala la populațiile nevaccinate sau care nu au făcut toate dozele de vaccin necesare. Pentru a controla rujeola și a preveni focarele și decesele, ratele de acoperire a vaccinării cu MCV1 și MCV2 necesare trebuie să ajungă la 95% și să fie menținute la nivel național și subnațional. Acoperirea MCV1 a stagnat la nivel global de mai bine de un deceniu, între 84 și 85%. Acoperirea MCV2 a crescut constant, dar este doar acum la 71%.

OMS a remarcat că, deși cazurile raportate de rujeolă sunt mai mici în 2020, eforturile necesare pentru a controla COVID-19 au dus la întreruperi ale vaccinării și la întreruperea eforturilor de prevenire și minimizare a focarelor de rujeolă.

În noiembrie, peste 94 de milioane de persoane erau expuse riscului de a nu se vaccina din cauza campaniilor de rujeolă întrerupte în 26 de țări. Multe dintre aceste țări se confruntă cu focare continue. Dintre țările cu campanii planificate pentru 2020, dar amânate, doar opt (Brazilia, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Etiopia, Nepal, Nigeria, Filipine și Somalia) și-au reluat acest program.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *