Actualitate

Rusia a fost pentru România agresor, ocupant şi hegemon. A o susţine e imbecilitate şi trădare de patrie

 Papahagi le reaminteşte acestora că Rusia, de-a lungul deceniilor, a fost pentru România “agresor, ocupant şi hegemon” iar o asemenea atitudine din partea românilor este, în opinia sa, nu doar “imbecilitate” ci şi “trădare de patrie”.

“Am observat cu dezgust şi îngrijorare că există cetăţeni români care găsesc potrivit să laude Rusia şi să înjure UE în contextul în care Rusia ameninţă să pornească un război de agresiune la graniţele noastre. Am văzut amnezici sau inconştienţi care critică sistemul antirachetă de la Deveselu, achiziţia de avioane militare sau prezenţa anunţată a trupelor franceze în România, uitând că România Mare şi cea de după 1945 se datorează victoriei Franţei şi aliaţilor ei în WWI şi celei anglo-americane în WWII. România e creaţia Franţei, Americii şi Imperiului Britanic la fel de mult cum este aspiraţia şi creaţia românilor.

Faţă de România, Rusia a fost stat agresor în 1940, ocupant în 1944-1958, şi hegemon până în 1989. Rezultatul primei agresiuni se simte până astăzi în Moldova divizată, iar rezultatul dominaţiei sovietice a fost o jumătate de secol de crimă, fărădelege, teroare, jaf, minciună, urâţenie, corupţie, suferinţă şi sărăcie – am numit comunismul, oroarea cea mai durabilă a modernităţii anticreştine.

Rusia nu are nimic creştinesc şi nimic ortodox, ci este dominată în continuare de duhul necurat al imperialismului sovietic. De altfel Rusia dezbină cu program lumea ortodoxă: la Creta, în Africa, mereu, cu orice ocazie”, a scris profesorul Adrian Papahagi într-o postare publicată marţi pe Facebook.

Fostul om politic subliniază totodată că Rusia este un “stat banditesc” care nu doar că nu respectă dreptul internaţional, dar invadează “state suverane care nu au atacat-o” precum Georgia şi Ucraina. Papahagi avertizează că visul Rusiei este şubrezirea UE, iar dacă UE s-ar destrăma şi NATO nu ar funcţiona, “România ar fi printre primele ţări invadate şi destrămate de Rusia”.

Adrian Papahagi

“Rusia e rogue state, adică stat banditesc. Nu respectă dreptul internaţional, ci invadează state suverane care nu au atacat-o (Georgia, Ucraina). Nu este partener al Europei, ci o şantajează. Subminează democraţiile şi sprijină toate dictaturile (Siria lui Al-Assad, Venezuela, Cuba, Bielorusia etc.). Nu e stat de drept, ci tiranie: cine-l critică pe Putin moare otrăvit, cade de la etaj, e împuşcat sau înfundă puşcăria. Nu e democraţie, ci oligarhie mafiot-kaghebistă (cum ar fi şi România dacă nu ar fi în UE şi NATO – aduceţi-vă aminte de Năstase, Ponta şi Dragnea).

Şubrezirea UE e visul Rusiei. ‘Suveranismul’ şi ‘naţionalismul’ sunt cel mai antinaţional joc posibil în România. Dacă UE s-ar destrăma şi NATO nu ar funcţiona, România ar fi printre primele ţări invadate şi destrămate de Rusia. Sunt convins că Viktor Orban ar pescui fericit în aceste ape tulburi. A privi cu înţelegere către Rusia şi cu ură către UE, căreia îi datorăm toată prosperitatea noastră, sau către SUA, căreia îi datorăm libertatea după 1989 nu e doar imbecilitate: e trădare de patrie”, a punctat Papahagi.

Nu în ultimul rând, intelectualul de dreapta a reamintit că “avem tot dreptul să criticăm orice în UE, […] dar avem obligaţia […] să apărăm interesul naţiunii şi al patriei”.

“Avem tot dreptul să criticăm orice în UE (iar eu sunt un critic constant al derivelor stângiste din Uniune), aşa cum, subsidiar, avem dreptul să criticăm orice aspect al guvernării României sau al administraţiei localităţilor unde locuim. Suntem cetăţeni, e dreptul nostru.

Dar avem obligaţia să înţelegem şi să apărăm interesul naţiunii şi al patriei. Interesul nostru e ca NATO şi UE să dureze veşnic, iar Rusia să nu mai poată niciodată ameninţa România. România e prea mică pentru a exista liberă, paşnică şi prosperă în afara NATO şi UE. Perioada petrecută în UE şi NATO este fără îndoială cea mai prosperă, liberă şi sigură din istoria naţiunii noastre”, a conchis Adrian Papahagi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *