Internațional

Rusia amenință cu „consecințe imprevizibile” dacă SUA vor furniza Ucrainei rachete Patriot

Ambasada Rusiei la Washington avertizează că, dacă Statele Unite vor furniza Ucrainei rachete Patriot, ar fi un nou „pas provocator” care ar putea conduce la „consecințe imprevizibile”, potrivit unui comunicat al reprezentanței diplomatice a Moscovei, citat de agenția TASS

„În Statele Unite a fost lansată o campanie de informare despre un posibil transfer de sisteme de apărare aeriană ultraperformante către Kiev. Dacă informația se confirmă, vom fi martorii unui nou pas provocator al administrației (americane – n.r.), care ar putea avea consecințe imprevizibile. Continuare livrărilor va duce doar la întărirea sentimentului de impunitate al regimului Zelenski și la noi crime împotriva civililor din regiunile Donbas, Zaporojie și Herson”, se menționează în comunicatul remis de ambasada Rusiei.

Potrivit diplomaților ruși, „Statele Unite, chiar și fără să furnizeze (rachete) Patriot, se implică tot mai adânc în conflictul din republica post-sovietică”.

„Fluxul de arme este în creștere, antrenemantele personalului militar ucrainean se extind, Forțele Armate ale Ucrainei primesc informații secrete. Trimiterea de specialiști militari americani în zona de conflict este discutată din ce în ce mai des. În plus, cetățeni americani participă la lupte ca mercenari”, subliniază comunicatul.

„Această direcție a Washingtonului provoacă daune enorme nu numai relațiilor ruso-americane, ci și creează riscuri suplimentare pentru securitatea globală. Statele Unite sunt vinovate de prelungirea și escaladarea conflictului din Ucraina”.

SUA finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, o decizie care ar putea fi anunţată chiar în această săptămână, au declarat marţi trei oficiali americani pentru Reuters.

Ucraina a cerut partenerilor săi occidentali sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme Patriot de fabricaţie americană, pentru a se proteja de bombardamentele intense cu rachete ruseşti inclusiv asupra infrastructurii sale energetice.

Sistemele de apărare antiaeriană cu baza la sol, cum este Patriot, fabricat de Raytheon Technologies Corporation, cu sediul în Arlington, Virginia, sunt construite pentru a intercepta rachetele care se apropie.

Doi dintre oficiali, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că anunţul ar putea fi făcut joi, dar că se aşteaptă aprobarea oficială a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, şi a preşedintelui Joe Biden.

Rusia a spus, prin vocea purtătorului de cuvânt de la Kremlin, că, dacă SUA vor furniza rachete Patriot Ucrainei, aceste sisteme vor deveni ținte legitime pentru armata rusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *