ActualitateExterne

Rusia ar putea ataca România

La summitul de la Bruxelles, care va avea loc joi şi vineri, liderii europeni vor încerca să înarmeze mai bine Ucraina, în faţa a ceea ce ei consideră a fi o ameninţare rusă din ce în ce mai îngrijorătoare. Ajutorul occidental se epuizează şi mai mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi că Ucraina ar putea fi învinsă de o Rusie care nu se va opri aici. Președintele Franței a avertizat că în cazul în care Rusia va câștiga războiul din Ucraina, ulterior ar putea ataca România, Polonia sau Republica Moldova, informează News.ro.

“Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va ameninţa cu siguranţă Moldova, România şi Polonia”, a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Europa caută o cale de ieșire

Prin urmare, europenii caută o cale de ieşire şi îşi intensifică anunţurile în încercarea de a consolida arsenalul ucrainean, precum şi propria industrie de apărare, în condiţiile în care un ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari este încă blocat în Congresul de la Washington.

La summitul european sunt mai multe idei pe masă. Cei 27 vor discuta un plan de utilizare a profiturilor excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate în Europa la scurt timp după invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.

În ultimii doi ani, aceste active, evaluate la peste 200 de miliarde de euro în UE, au generat venituri pe care şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, le-a estimat la peste 3 miliarde de euro pe an.

Ideea este de a folosi cea mai mare parte a acestor venituri pentru a finanţa achiziţiile de arme pentru Kiev.

Sunt luate în considerare şi alte forme “inovatoare” de finanţare. Paisprezece ţări europene, printre care Franţa şi Germania, doresc ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) să poată finanţa industria de apărare a UE, ceea ce nu este încă cazul la mai bine de şaizeci de ani de la crearea sa.

Dar timpul este esenţial: de câteva săptămâni, forţele ruseşti recâştigă iniţiativa pe câmpul de luptă împotriva ucrainenilor care duc lipsă de muniţii şi arme.

Rusia, la rândul său, a primit sute de mii de obuze din Coreea de Nord. “Vara va fi decisivă” pentru Ucraina, a avertizat marţi Josep Borrell.

content-image

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Ziarul Timpul nu mai este demult unul serios, care sa faca o analiza serioasa. Pune tot felul de articole de umplutura, printre care scapa din cand in cand un subiect mai sensibil, cum este cel de fatza. Atacarea Romaniei de cate Rusia este o minciuna spusa cu scopul de a da bani pt inarmare. Ceea ce este totusi adevarat este ca armata rusa ar inainta catre vestul Ucrainei pana acolo unde Occidentul i-ar permite inaintarea. De aceea Rusia si-a aratat iritarea pt extinderea bazei americane de la Kogalniceanu. Pt ca in aceste conditii rusii se vor gandi de multe ori daca sa vina spre gurile Dunarii, daca sa treaca sau nu de Odesa. Si nici nu cred ca americanii si francezii nu s-ar opune trecerii de Odesa, pt ca atunci ce rost ar mai avea marirea bazei Kogaliniceanu, de ce au mai construit-o daca nu fac nimic cu ea ? Cred ca baza Kogalniceanu are rolul de a stopa inaintarea rusilor, in sensul ca ei singuri s-ar feri sa inainteze, stiind ca ii asteapta o forta deosebita. Practic este o descurajare de a inainta. Este dezamagitor ca Timpul arunca subiectul, lasandu-ne pe noi sa-l comentam, in timp ce ziarul se ocupa de maruntisuri.

    1. Eu cred că baza de la Kogălniceanu e chiar pentru a nu permite apropierea Rusiei de gurile Dunării. Regiunea Odesa va fi linia roșie.

  2. Republica Moldova nu își permite un sistem de apărare antiaeriană. Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, un astfel de sistem ar depăși cu mult bugetul anual al armatei. Astfel, din banii pe care îi are, Ministerul Apărării își îndreaptă atenția spre alte aspecte, cum ar fi achiziția de artilerie și dezvoltarea capacităților de apărare împotriva dronelor. Declarațiile au fost făcute de Anatolie Nosatîi în ediția de joi, 21 martie. Un mare prost ministrul asta. In primul rand a dat bani multi pe 2 radere care nu-i trebuiau Rep. Moldova, caci tot ce misca este monitorizat si putea sa-si ia informatiile gratis, facand un simplu protocol. Mai spune asa Nosatîi: achizitionam artilerie ? Serios ? Si in cine vrei tu sa tragi cu artileria ? In romani ? In ucraineni ? In transnistreni ? Poate in rusi ? Esti sanatos la cap ? Nu realizezi ca nu ai nevoie de artilerie, caci nu ai in cine trage cu ea ? Sau vrei sa risipasti iar banii degeaba, ca pe radare ? Ia-ti dracului ceva care macar ti-ar folosi, daca tot esti o tara rupta-n fund si nu ai nici de unele ! Cum ajung in functii asemenea ministri ? N-ar fi bine acum sa plateasca cu banii de pe casa lui si tot neamul lui alea 2 radare inutile ? Te apuca groaza cand vezi asa ministri prosti ! Dar nu e doar el vinovat, ci si cine l-a pus acolo, adica Maia Sandu, dar macar e femeie si e… blonda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *