Eveniment

Rusia îl face nevinovat pe ucigașul lui Vadim Pisari

Fiind la volanul unui autoturism, acesta nu a oprit la indicatorul STOP de la postul de pacificatori și și-a continuat drumul spre sat. În această situație, în loc să-l avertizeze, militarul rus care se afla în serviciu a deschis focul în direcția mașinii. Un glonț l-a rănit mortal pe tânăr în coloana vertebrală. 

Crima de la Vadul lui Vodă a provocat revolta oamenilor din satele raionului Dubăsari aflate pe malul stâng al Nistrului, precum și a veteranilor războiului pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova din 1992. Localnicii au pichetat postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă și au cerut lichidarea tuturor posturilor de pacificatori și barierelor care îi împiedică să circule liber. Totodată, ei au cerut pedepsirea militarului rus. Între timp, ambasadorul rus Valeri Kuzmin a declarat atunci, fără să aducă probe, că tânărul șofer era beat și se afla la volanul unei mașini furate. El a încercat să justifice acțiunile militarului, spunând că acesta a țintit în roțile autoturismului. Însă declarațiile diplomatului au fost desființate apoi de Ministerul Afacerilor Interne. La trei zile după crima comisă, sergentul Veaceslav Cojuhari, originar din orașul Bender, a fugit în Rusia.

Viața militarului rus a fost amenințată?

Pe 21 decembrie, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al FR, Aleksandr Lukașevici, a anunțat că judecătoria militară din Breansk a decis pe 17 mai încetarea urmăririi penale a lui V. Cojuhari din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii. „Ancheta a stabilit că pe 1 ianuarie, cetățeanul rus, sergentul Cojuhari V. a folosit arma regulamentar în condiții periculoase pentru viață. La baza investigației au stat rapoartele militare, declarațiile martorilor și expertize”, a declarat diplomatul. Potrivit lui A. Lukașevici, informația a fost transmisă Procuraturii Generale din Republica Moldova în iulie 2012. Ulterior, în septembrie, PG a solicitat părții ruse materiale de anchetă, rezultatele expertizelor, documentele procesuale și probele materiale de la locul incidentului pentru a desfășura o anchetă obiectivă. Organele de profil ale FR nu au dat însă niciun răspuns.

„Am aflat de la vecini”

Deși au pierdut un fiu și au trecut prin momente tragice, părinții lui Vadim Pisari nu au fost înștiințați despre investigația incidentului. Contactat de TIMPUL, Simion Pisari, tatăl tânărului decedat, a spus că, abia sâmbătă seara, a aflat ceva despre decizia organelor de anchetă ruse. „Un vecin a auzit la televizor că ar fi fost un proces la Moscova și mi-a spus că militarul ar fi fost declarat nevinovat. Alte detalii nu cunosc. Nu este corect ce se întâmplă”, a declarat Simion. El a spus că familia Pisari nu va mai sărbători Revelionul, ci îl va pomeni pe Vadim.

Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: 

„Putem constata că organele competente ale Federaţiei Ruse nu au utilizat în procesul de investigaţie întreaga bază de probe, fiindcă opinia expusă în declaraţia Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse reflectă, din câte înţelegem, doar viziunea organelor de anchetă ale Federaţiei Ruse referitor la corespunderea utilizării armamentului de către militarul rus instrucţiunilor interne ale mecanismului de pacificare. Iar noi considerăm că, în cazul dat, este vorba despre un proces mult mai complex, deoarece implică viaţa pierdută a unui cetăţean. Consider absolut necesar, în acest caz, să asigurăm interacţiunea deplină între organele de anchetă din Republica Moldova şi din Federaţia Rusă, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor acestui incident tragic, inclusiv pentru a nu mai admite repetarea unor astfel de drame pe malul stâng sau drept al Nistrului”. (Sursa: „Europa Liberă”).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *