Actualitate

Rusia pierde și controlul total asupra Luganskului. 200 de ruși ar fi murit într-un atac la Svatove

Ucraina a recucerit o localitate din apropierea orașului Lisichansk, o victorie mică, dar simbolică, care  arată că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele cheie ale războiului, potrivit lui Vladimir Putin.

Guvernatorul Luganskului, Serhiy Haidai, a declarat că forțele armate ale Ucrainei au obţinut “controlul total” asupra satului Bilohorivka“Este o suburbie a orașului Lisichansk. În curând îi vom alunga de acolo cu o mătură. Pas cu pas, centimetru cu centimetru, ne vom elibera întregul pământ de invadatori” a spus Serhiy Haidai.

Imagini video distribuite pe Telegram arătă soldați ucraineni patrulând pe o stradă înconjurată de ruine. Forțele ruse au ocupat toată regiunea Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După o luptă lungă și de uzură, statul major al Ucrainei a decis în iulie să retragă trupele din orașele Severdonețk și Lisichansk.

În ultimele 12 zile, trupele ucrainene din nord-est au desfășurat o contraofensivă uluitoare, eliberând peste 300 de localități din regiunea Harkov și obligând rușii să fugă în haos. Zona eliberată de ucraineni are dimensiunea Țării Galilor și ajunge până la granița cu Rusia. Mai multe informații neconfirmate anunțau luni că trupele ucrainene au intrat în Lisichansk. Șansele ca Moscova să cucerească întregul Donbas, adică regiunile Donețk și Lugansk, s-au micșorat considerabil.

Vladimir Putin a anunțat în martie că acesta este scopul ”operațiunii militare speciale” din Ucraina, după încercarea eșuată de a ocupa capitala Kiev. Weekend-ul trecut rușii au bombardat orașul Kupiansk din noi poziții defensive construite în grabă, la est de râul Oskil. Sute de persoane au fost evacuate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *