Rusia riscă o criză bancară majoră dacă petrolul se menţine la 43-45 euro în 2015 – Gherman Gref, şeful Sberbank
"Criză bancară va fi majoră la un astfel de curs, de 43-45" dolari pe baril, dacă se menţine tot anul, a spus acest fost ministru al Economiei, citat de agenţia publică Ria-Novosti.
Acesta a apreciat la 3.000 de miliarde de ruble (38,4 miliarde euro) rezervele care ar trebui constituite în acest caz de băncile ruseşti pentru a se proteja. "Câte bănci pot suportă o astfel de suma?", s-a întrebat el.
Căderea vertiginoasă din vara a cotaţiei petrolului, care reprezintă alături de gaze majoritatea veniturilor bugetare ale Rusiei, a determinat prăbuşirea rublei, deja fragilizată de criză ucraineană şi de sancţiunile europene. Autorităţile au avertizat că unpreţ al barilului instalat durabil sub 60 de dolari se va traduce printr-o puternică recesiune şi un important deficit bugetar al ţării.
Considerat un membru influent al aripii liberale a echipei economice a lui Vladimir Puţin, Gref s-a arătat deosebit de alarmist în ultimele luni. În octombrie, el a comparat în public actuală stare a economiei ruseşti cu cea a URSS la finalul existenţeisale, care beneficia de preţuri ale petrolului foarte ridicate dar se confruntă cu "importante probleme structurale".
El s-a arătat din nou critic, miercuri, afirmând că guvernului nu are o "ţintă de politică economică" şi a cerut "o schimbare radicală de politică economică".
Sectorul bancar rusesc este deosebit de fragil în prezent, izolat de pieţele occidentale prin sancţiunile economice şi confruntat cu un cost al creditului care a crescut puternic din cauza majorării dobânzii de intervenţie decisă de banca centrală pentru aapară rublă.
După prăbuşirea rublei, la jumătatea lui decembrie, guvernul a adoptat în viteză un plan de recapitalizare a sectorului de 1.000 miliarde ruble (12,8 miliarde euro). Beneficiile acestui plan urmează a fi cunoscute în zilele următoare.
La finele lui decembrie, statul a sprijinit numerele doi şi trei ale sectorului bancar, VTB et Gazprombank, pentru a le proteja de sancţiuni şi pentru a le ajută să finanţeze proiecte de infrastructură.
Sursa: hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!