Economie

Rusia sângerează. Fuga profesioniștilor ruși din calea războiului a produs o explozie economică în Georgia

În vreme ce războiul din Ucraina sufocă economia Europei, o mică națiune situată la granița cu Rusia, între Europa și Asia, se bucură de o explozie economică neașteptată, scrie Reuters.

Georgia este pe cale să se numere printre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, ca urmare a unui aflux de peste 100.000 de ruși alungați de invazia Moscovei în Ucraina și de ordinul de mobilizare al lui Vladimir Putin pentru războiul său din Ucraina.

În timp ce o mare parte a globului arată o predispoziție spre recesiune, această țară de 3,7 milioane de locuitori, care se învecinează cu Marea Neagră, e așteptată să înregistreze o creștere viguroasă, de 10%, a producției economice în 2022, pe fondul unui boom împins de consum, potrivit evaluării instituțiilor internaționale.

Astfel, țara cu o economie modestă, de numai 19 miliarde de dolari, cunoscută în regiune pentru munții, pădurile și văile sale viticole, o ia înaintea piețelor emergente supraîncărcate, precum Vietnamul, și exportatorilor de petrol, de pildă Kuweit, impulsionat de prețurile ridicate ale țițeiului.

„Din punct de vedere economic, Georgia se descurcă foarte bine”, a comentat pentru Reuters Vakhtang Butskhrikidze, directorul general al celei mai mari bănci din țară, TBC, într-un interviu acordat la sediul său din Tbilisi.

„A apărut un fel de boom. Toate industriile o duc foarte bine, de la microîntreprinderi până la corporații. Nu mă pot gândi la nicio industrie care să aibă probleme în acest an”, a precizat el.

Cel puțin 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an, arată statisticile privind trecerea frontierei. Un prim val mare, de 43.000 de persoane, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și Putin a luat măsuri pentru a înăbuși opoziția față de război în țară, potrivit datelor guvernului georgian. Un al doilea val a urmat anunțului lui Putin privind mobilizarea parțială la nivel național la sfârșitul lunii septembrie.

Un boom neașteptat

Boomul economic al Georgiei a derutat mulți experți care au anticipat numai consecințe nefaste ale războiului pentru fosta republică sovietică, a cărei soartă economică este strâns legată de vecinul său mai mare prin intermediul exporturilor și turismului.

De pildă, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a prezis în luna martie că conflictul din Ucraina va da o lovitură majoră economiei georgiene. De asemenea, Banca Mondială a prognozat în aprilie că, în 2022, creșterea economică a țării va avea o scădere la 2,5%, de la 5,5% inițial.

În pofida tuturor așteptărilor pe care le aveam cu toții (…) că acest război din Ucraina va avea efecte negative semnificative asupra economiei georgiene, până acum nu vedem materializarea acestor riscuri”, a declarat Dimitar Bogov, economistul principal al BERD pentru Europa de Est și Caucaz.

„Dimpotrivă, vedem că economia georgiană evoluează destul de bine în acest an, cu creștere de două cifre”.

Această creștere spectaculoasă nu este totuși în beneficiul tuturor, deoarece sosirea a zeci de mii de ruși, mulți dintre ei profesioniști în domeniul tehnologiei cu buzunare adânci, stimulează creșterea prețurilor și îi elimină pe unii georgieni din anumite părți ale economiei, cum ar fi piața chiriilor și educația.

De asemenea, oamenii de afaceri de vârf se tem că țara s-ar putea confrunta cu o cădere dură în eventualitatea în care încheierea războiului îi va determina pe ruși să se întoarcă acasă.

Georgia însăși a purtat un scurt război cu Rusia în 2008 pentru Osetia de Sud și Abhazia, teritorii controlate de separatiștii susținuți de Rusia.

Un exod de un miliard de dolari

În prezent, însă, economia Georgiei culege beneficiile proximității sale de această superputere – cele două țări au o frontieră terestră – și ale unei politici liberale de imigrație care le permite rușilor și cetățenilor din multe alte țări să locuiască, să muncească și să deschidă afaceri în țară fără a avea nevoie de viză.

În plus, cei care fug de războiul din Rusia aduc cu ei o mulțime de bani. Între lunile aprilie și septembrie, rușii au transferat peste 1 miliard de dolari în Georgia, de cinci ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2021, potrivit băncii centrale georgiene.

Acest influx a contribuit la ridicarea monedei georgiene la cel mai puternic nivel din ultimii trei ani.

Aproximativ jumătate din imigranții ruși provin din sectorul tehnologic, potrivit directorului general al TBC, Butskhrikidze, și a presei locale, cifre aflate în concordanță cu sondaje și estimări ale unor mari industriași ruși care au prevăzut un exod de zeci de mii de lucrători IT după invazia rusă în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *