ActualitateEconomie

Rusia se confruntă cu o lipsă de 4,8 milioane de muncitori, iar criza de forță de muncă va continua și în 2024

Rusiei i-au lipsit în acest an aproximativ 4,8 milioane de muncitori, iar lipsa de mână de lucru va rămâne o problemă acută şi în 2024, informează un articol publicat duminică în cotidianul Izvestia, care citează experţi şi studii realizate de Institutul de Economie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, transmite Reuters. Luna trecută, şi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că diminuarea forţei de muncă în Rusia provoacă o criză acută de personal şi ameninţă creşterea economică, într-un moment în care Moscova direcţionează resurse financiare şi fizice spre sectorul militar, potrivit Agerpres.

Sute de mii de ruşi, inclusiv specialişti în IT bine pregătiţi, au părăsit ţara, după ce Kremlinul a declanşat ceea ce numeşte o “operaţiune militară specială” în Ucraina, în luna februarie 2002. Cei care au plecat din ţară au făcut acest lucru fie pentru că nu au fost de acord cu războiul, fie de teama că vor fi mobilizaţi pe front. Fuga peste graniţă s-a intensificat după ce preşedintele Vladimir Putin, care la începutul acestei luni a salutat faptul că rata şomajului a atins un minim istoric de 2,9%, a anunţat o mobilizare militară parţială de aproximativ 300.000 de recruţi, în luna septembrie 2022. Putin a spus că, pentru moment, nu vede nevoia unei noi mobilizări. În articolul publicat duminică în Izvestia, este citat Nikolai Akhapkin, autorul unui studiu cu privire la evoluţiile de pe piaţa forţei de muncă, potrivit căruia deficitul de personal a crescut în mod semnificativ în 2022 şi 2023. Potrivit acestuia, există o cerere excepţional de mare pentru şoferi şi lucrători în magazine. Conform datelor oficiale citate de Izvestia, ponderea locurilor de muncă vacante în forţa de muncă totală a crescut până la 6,8% la mijlocul lui 2023, de la 5,8% în urmă cu un an. “Dacă extrapolăm datele furnizate de Rosstat (Oficiul federal de statistică) la întreaga forţă de muncă, deficitul de muncitori în 2023 se ridică la aproximativ 4,8 milioane de persoane”, susţine Izvestia. În articol este citat şi ministrul rus al Muncii, Anton Kotyakov, potrivit căruia criza de forţă de muncă este resimţită în special în sectoarele manufacturier, construcţii şi transporturi, obligând companiile să majoreze salariile în încercarea de a atrage noi angajaţi. De asemenea, în articolul din Izvestia este citată şi Tatyana Zakharova, profesoară la Universitatea Rusă de Economie G.V. Plekhanov, potrivit căreia cel mai probabil criza de forţă de muncă va persista şi anul următor, iar locurile de muncă vacante pentru muncitori în uzine, ingineri, doctori, profesori şi alte meserii vor fi deosebit de greu de ocupat. Zakharova precizează că principalele motive pentru această situaţie sunt evoluţiile demografice şi migraţia populaţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Vrajeala de 2 bani ! La fel mananca rahat si media din Romania: “Romania se confrunta cu o lipsa de forta de munca”. Adevarul este ca patronii nu vor sa plateasca decat minimul pe economie si muncitorii nu vor sa lucreze pt un salariu de mizerie. Mai bine stai degeaba, decat sa fii sclav sau pleci in strainatate. Pt politica asta statul este vinovatul. Daca o firma nu este in stare sa asigure un salariu de 1.000 euro minim, nu ar trebui lasata de catre stat sa aiba angajati. Daca tu, ca patron, doresti sa mincesti gratis, nu ai decat, dar nu-i pune pe altii sa fie sclavi. Insa politica asta este pornita de la cei care formeaza statul, pt ca si ei detin firme in care-i platesc pe angajati cu minim pe economie. Daca i-ar plati la adevarata valoare, ar trebui sa dispara firma sau sa lucreze singuri. Pe termen lung ce inseamna asta ? Iti pleaca afara muncitorii buni si calificati, distrugi familiile, putere de cumparare mica in populatie, ceea ce inseamna ca-ti intra in tara marfa de proasta calitate, ieftina. Mai inseamna ca-ti inlocuiesti populatia si ti-o corcesti cu tot felul de negri indieni. Nu in ultimul rand inseamna ca-ti gonesti din tara poporul. Mai inseamna pensii de mizerie. In alte tari pensionarii se plimba pe coaziere, iar la noi nu au bani de medicamente. Acesta este rezultatul minimului pe economie care nu este reglementat de stat la cel putin 1.000 de euro. Dar vrea sa auda cineva aceste probleme ? La fel si in Rusia: lipsa de forta de munca. Eu va zic ca e mincina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *