Război

Rusia se roagă de Occident să fie lăsată să plece în „liniște” din Herson

Duminica trecută, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și-a sunat toată ziua colegii miniștri din Franța, Turcia și Marea Britanie, spunându-le că Ucraina vrea să detoneze o „bombă murdară” și să dea vina pe Rusia.

Nimeni nu se aștepta să-l creadă pe interlocutorul rus. Iar acest lucru a fost foarte clar de către secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, care i-a spus interlocutorului de la Moscova că zvonurile privind amenințarea Ucrainei de a folosi o „bombă murdară” sunt un nonsens total. În plus, „nu ar trebui să fie folosite ca pretext pentru o nouă escaladare”.

Insistența lui Shoigu de a promova această versiune a fost văzută destul de corect în Occident – ca o dorință de a-și oferi un alibi în cazul în care ceva extraordinar se va întâmpla în Ucraina în viitorul apropiat. Și, cunoscând situația reală de pe fronturi, au tras principala concluzie: ministrul rus cere ca partenerii occidentali ai Kievului să le permită ocupanților să se retragă în siguranță din Herson.

Retorica propagandiștilor ruși s-a schimbat dramatic în ultima lună. Chiar și cei mai încăpățânați dintre ei nu mai vorbesc acum despre un contraatac, ci declară că armata trebuie să se retragă din Herson dacă există o amenințare de distrugere a grupului prezent acolo. Iar acolo, pe malul stâng al Niprului, se va crea o „linie Putin” insurmontabilă, de unde armata rusă va lansa o nouă ofensivă în primăvară. Una victorioasă, desigur.

Un plan atât de simplu, pentru a cărui punere în aplicare principalul lucru pentru Moscova astăzi este să evite o înfrângere militară zdrobitoare în direcția Herson. Kremlinul însuși a creat premisele pentru acest lucru, deoarece pozițiile grupării rusești de aici sunt extrem de vulnerabile – este imposibil de atacat, este străbătută de gloanțe și este extrem de dificil de aprovizionat.

Astăzi, Herson este un cap de pod izolat, unde sunt adunate ultimele unități pregătite de luptă ale armatei rusești de cadre. Înfrângerea lor va fi punctul final al dezastrului militar în care au fost târâtearmata și țara .

Paradoxul este că părăsirea Hersonului ar fi o înfrângere politică evidentă, dar din punct de vedere militar nu pare atât de rău. Păstrarea rămășițelor unei armate de cadre ar permite cel puțin o speranță de șansă. Cel puțin pentru o pace care nu este cea mai rușinoasă. De aici și activitatea telefonică a lui Șoigu.

Dar problema Kremlinului cu Herson nu este epuizată. După opt luni de război, pur și simplu nu mai există câștiguri reale care să poată fi negociate prin negocieri. Nici nu este posibil să se creeze un impas în care partea adversă să accepte negocieri și discuții. Acest lucru este deja dincolo de capacitățile Kremlinului.

Iar declarațiile despre o „bombă murdară” pe care ucrainenii ar fi pregătiți să o detoneze sunt o încercare disperată de a scăpa cumva de înfrângere. Dar problema este că presa rusă a abordat acest subiect încă din luna martie. Atunci au existat o serie de avertismente din partea Ministerului rus al Apărării cu privire la provocările mari și periculoase ale „forțelor armate ucrainene și ale naziștilor”. În niciun moment nu a funcționat și nu a fost bine primit de Occident. Acesta este motivul pentru care au ignorat declarațiile lui Shoigu – pur și simplu au încetat să se mai teamă de amenințările și „avertismentele” rusești.

„Absurditate absolută și complet previzibilă din partea actorilor care continuă să creadă că poți minți în mod flagrant – și cineva va crede”, a reacționat Mihail Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, la declarațiile lui Shoigu. Nici că se putea mai precis.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Daca esti atat de ticalos si bombardezi centralele energetice lasand milioane de oameni fara electricitate, bombardezi locuinte si piete locuite de civili, cum vrei sa scapi nepedepsit ? Nu ar fi trebuit nici sa i se raspunda la telefon. Singura negociere va fi despre conditiile de capitulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *