Rusia va explora petrolul din platoul continental românesc al Mării Negre

Evenimentul va marca bilanţul mandatului preşedinţiei deţinut de România de la începutului acestui an, lansarea oficială a pregătirii Summitului aniversar de 20 de ani al OCEMN, precum şi predarea preşedinţiei către Federaţia Rusă, care urmează să deţină acest mandat pentru următoarele şase luni.
România va fi reprezentată la reuniune de ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Miniştrilor de Afaceri Externe ai statelor membre OCEMN. Din partea Rusiei, va fi prezent pentru a prelua ştafeta preşedinţiei OCEMN Andrei Denisov, primul-adjunct al şefului diplomaţiei de la Moscova.
Teodor Baconschi a declarat la un moment dat că acest format de cooperare este indispensabil, "deoarece nu s-a inventat altceva mai bun pentru această regiune".
OCEMN este o organizaţie de cooperare regională ale cărei principii şi obiective urmăresc dezvoltarea şi diversificarea cooperării economice bilaterale şi multilaterale pe baza principiilor şi normelor dreptului internaţional. OCEMN a fost printre primele iniţiative lansate în zona Mării Negre, pe 25 iunie 1992, când şefii de stat sau de guvern din unsprezece state – Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat ‘Declaraţia de la Istanbul’. Organizaţia dispune şi de un secretariat permanent, localizat la Istanbul.
ACTUALIZARE. O companie din Rusia vrea să înceapă explorarea petrolieră în platoul continental românesc al Mării Negre, a declarat, miercuri, la Bucureşti, Andrei Denisov, prim-adjunctul ministrului rus de Externe, cu ocazia participării la Consiliul miniştrilor Afacerilor Externe din statele OCEMN.
"Vă pot spune că o companie petrolieră rusească are în plan să înceapă explorarea petrolieră în platoul continental românesc al Mării Negre, şi mai sunt multe proiecte de acest fel. Dacă noi ne unim – aşa cum spun cei din domeniul petrolului şi gazelor – capacităţile şi ne dezvoltăm cooperarea în cadrul unor proiecte comune, atunci sunt sigur că guvernele din ambele ţări vor susţine astfel de planuri", a spus Denisov, potrvit mediafax.ro.
Referitor la interesul Rusiei de a participa la privatizarea Romgaz şi Transgaz, Denisov a declarat că tot ceea ce poate spune este că Moscova ar fi mulţumită de ritmul cooperării între companiile energetice din Rusia şi România. "Sunt mai multe exemple bune pentru a evidenţia această cooperare, cum ar fi cel de acum două zile, când în prezenţa premierului Vladimir Putin a fost pus în funcţiune la Soci (referitor la inaugurarea conductei Dzhubga-Lazarevskoe-Soci) un nou gazoduct submarin construit de o companie românească şi ştiţi că această tehnologie nu este doar una specifică pentru construcţia gazoductelor curate, este şi o tehnologie adecvată secolului XXI. Şi sperăm că această cooperare va continua mai departe", a spus el.
Timpul.md