Rusificarea continuă. 19% dintre copiii de școală primară și gimnazială din R. Moldova învață în limba rusă
În Republica Moldova, doar 81 la sută dintre copiii de şcoală primară şi gimnazială învaţă în limba română, iar tocmai 19 la sută în limba rusă şi 0,1 la sută în limba engleză.
În acest an de învăţământ în Republica Moldova funcţionează peste 1.200 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general, iar aproape 900 sunt în mediul rural. Datele statistice mai arată că numărul de elevi care învaţă în școli publice a scăzut anul acesta şcolar faţă de anul anterior, însă tot mai mulţi elevi studiază în școli private. Anul trecut a scăzut numărul de absolvenţi de gimnaziu, cu aproape 5 procente, însă a crescut cel al absolvenţilor de liceu, cu 4 la sută.
Conform recensământului din 2014, în R. Moldova locuiesc 6% etnici ruși, 8% ucraineni și 4% găgăuzi.
„Rusificarea continuă.” Cum uăi??? În cea mai independentî, neutrî șî mai di „succes” respublikî pobedistî sî întâmplî aiasta??? Dapăi cum? Șî cini îi di jinî??? Da trebui sî șii careva di vinî? Dapăi oari nu aista ni dorim cu tății în adâncurili sufletelor noastri pobedisti??? Oari nu suntim noi aceia di îmblăm ca o găinî fără cap în permanență??? Uăi, noi, prin „mărețele” noastre partidulețe, nu știm decât sî cerșim cu talent la orișîcini vrea sî bagi banu în pobedistanul molotoivănist șî sî fugărim tineretul șî pi orișîcari ar vrea sî munceascî dar sî șî câștigi ceva, nu sî munceascî ca stahanov pi digeaba… Nu mai conteazî continuarea rusificării. Contează câți vor mai trăi în respublika pobedistă peste 15-25-50 de ani și ce vor face aceia pentru a supraviețui. Ce pot eu să vă garantez e că nu vor fi membri ai UE decât în cazul (Doamne ferește, aici tăt pobedistu strașnic își stuchești în sân) în care veți cere și veți primi ReUnirea cu România.
Ai deplină dreptate și măcar că scrii cu neceoplit cu litere mai că cirică șchiopu dar
Unirea noastră cu România este unică să ducă și pe acești întunecați spre o lumină de viață !!!
Rusificarea nu conteaza,se rusifica ei benevol,ca oricum ruminii le dau pașaport de ue sa munceasca legal sa sponsorizeze saracia din sinistria si cacauzia!
În 33 de ani de independență Republica Moldova continuă modelul sovietic de școlarizare a minorităților în limba rusă. Nu există școli în limba ucraineană, bulgară, găgăuză. Pînă și copiii refugiaților ucraineni fugiți din calea rușilor ajung să fie școlarizați în limba rusă.
Înainte erau de vină pentru situație Voronin, Dodon. Acum numai Maia Sandu e de vină. Are guvernul, are și majoritate parlamentară și nu e îmn stare să rezolve problema asta, care nici nu costă bani.
Nu e ușor să judecăm de la București, adică din exteriorul fenomenului, dar întreb, pe baza experienței din Romania, unde maghiarii pot învăța în limba maternă, iau limba rămână este in rand cu celelalte discipline, nu mai în față, că un fel de limba română. Îmi pun întrebarea, deci, in R.M. 19% din școli nu cumva sunt cele în care învață etnicii vorbitori de limba rusă? Văd o problemă serioasă pentru românii din Bucovina ucraineană, unde autoritățile restrâng pe față libertatea de exprimare în limba maternă. Cam așa se vede din exterior, fără procese de intenție, în duhul unui dialog civilizat. Altfel, vorba unui cântec popular, “între frați nu se pun hotare”. Vorbesc în nume personal, dar nu cred că sunt singur, iubesc orice vorbitor de limbă română, chiar și dialectele.
In UE minoritatile au dreptul sa studieze in limba materna. Ii obliga cineva pe moldoveni sa mearga la scoala rusa?
Un ciolovec: Moldovenii nu constituie o minoritate in RM, firesc este ca cei ce invata rusa sa fie mai putini decat 6 procente, ponderea minoritatii cu pricina.
“Oari nu suntim noi aceia di îmblăm ca o găinî fără cap în permanență??? ” si altele si altele, poti sa gasesti la primul comentator.
Normal scolarizarea ar trebui facuta in limba oficiala a tarii care este limba romana, chiar daca copii ar apartine unei minoritati acestora li se pot pune in programa si ore cu predare in limba respectiva. Dar nici in Romania nu se resoecta aceasta regula datorita in judetele cu majoritati sau minoritati de maghiari. Asa ca modelul romanesc nu ar fi bun de luat exemplu.
Problema cea mai grava este in Transnistria unde inteleg ca a ramas doar un singur liceu cu predare in limba moldoveneasca cu scriere cu caractere chirilice.
Am avut marea mea onoare să vizitez Timișoara și a fost pentru mine ceva de un mare exemplu
Timișorenii vorbesc atât de bine limba Română dar și serba o vorbesc între ei !
Am fost prezent la o discuție unde la dat gata pe careva din București cu argumente și foarte inteligent pe poziția sa șerbul a châștigat discuta !
Ghini uai ciolovecule! Brava tii. Si ce ai vrut de fapt sa zici cu asta? Care-i plusvaloarea ineptiilor pe care le-ai debitat mai sus?
Ce trrebui sa inteleaga un alt ciolovec mai ingust la minte (nu ca tu dai dovada de mare intelepciune)?