Politică

Rușine după rușine: scandal monstru în Rusia din cauza eșecurilor în lanț “a celei de-a doua armate din lume”

De îndată ce Rusia și-a revenit după evadarea din regiunea Harkov, a apărut un nou “caz”. De data aceasta, forțele de ocupație au fost nevoite să fugă sub asaltul soldaților ucraineni din regiunea Donețk – din regiunea pe care Putin a declarat-o cinic “rusă” cu o zi înainte.

După aceea, a izbucnit un scandal uriaș. Și, în mod remarcabil, pentru prima dată, cu participarea unor persoane foarte cunoscute în Rusia, care nu s-au menajat. O astfel de biciuire publică a fost o lovitură dureroasă pentru autorități și un semnal de alarmă periculos pentru Kremlin. Și tocmai atunci armata ucraineană pregătește noi surprize.

Alergând pentru viața ta

Evadarea ocupanților din Izium și din așezările învecinate din regiunea Harkov a fost un duș rece pentru ruși. Dar și mai rău pentru ei este ceea ce s-a întâmplat în Liman.

Cucerirea acestui oraș din regiunea Donețk a fost o victorie semnificativă a soldaților ucraineni – mai ales pe fondul minciunilor care au cuprins Rusia. Oficiali de rang înalt au asigurat că “nimeni nu va da Krasnyi Lyman inamicului”, dar au făcut-o, iar în plus au lăsat o mulțime de trofee.

Ca întotdeauna, Ministerul rus al Apărării a găsit o explicație pentru o altă rușine: se presupune că, din cauza amenințării de încercuire, “trupele aliate” au fost retrase din Liman către “granițe mai favorabile”.

Dar cel mai interesant lucru este că toate acestea s-au întâmplat la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că teritoriile ocupate din regiunile Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhya sunt “parte a Rusiei”. Prin urmare, fuga armatei ruse din Lyman a fost o palmă deosebit de dureroasă dată “victoriei” Kremlinului.

Urlă în mlaștini și atacă generalii

Și apoi s-a întâmplat ceva ce nu poate fi numit decât “urlet în mlaștini”. Segmentul rusesc al Telegram a explodat pur și simplu cu mesaje de furie. Toată lumea era isterică: atât utilizatorii obișnuiți, cât și cunoscuții “lideri militari”. Dar cireașa de pe tort a fost atacul verbal al șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, căruia i s-a alăturat oligarhul și fondatorul PMC “Wagner” Evgheni Prigojin.

Kadîrov a cerut retrogradarea generalului-colonel Alexandr Lapin, comandantul trupelor din Districtul Militar Central (CMD) al Federației Ruse, la rangul de soldat și chiar să-l trimită să ispășească cu sânge înfrângerea rușinoasă a rușilor din Liman.

Apropo, este vorba despre același general rus care l-a premiat pe fiul său, locotenent-colonelul Denis Lapin (comandantul Regimentului 1 de tancuri al Gărzii și liderul ofensivei eșuate de la Sumy și Cernihiv). În ziua în care canalul de televiziune “Zvezda” a difuzat reportajul despre acest premiu, trupele rusești se retrăgeau din direcția Cernihiv și Kiev).

Liderul cecen a mai spus că motivul înfrângerii de la Liman a fost nepotismul și nepotismul șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gerasimov.

Kadîrov a fost susținut de Prigojin, care a scris despre generalii ruși: “Toți acești plesnitori ar trebui să fie trimiși desculți pe front cu mitraliere”.

Toată lumea aștepta reacția autorităților la acest atac asupra generalilor ruși, dar bandiții în drept au scăpat basma curată. Cu toate că, așa cum bine a remarcat jurnalistul Iuri Butusov, atât Kadîrov, cât și Prigojin au încălcat legile rusești și ar fi trebuit să fie reținuți, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Pentru a recapitula, Duma de Stat a adoptat legea nr. 32-FZ la 4 martie 2022, care “stabilește răspunderea penală pentru difuzarea de informații false în mod deliberat despre utilizarea Forțelor Armate Ruse, precum și pentru acțiuni publice menite să discrediteze armata rusă”.

“Dar legile din Rusia sunt împotriva bloggerilor, iar bandiții pot “defăima” militarii cum vor. Sau a numi eroii Rusiei, Gerasimov și Lapin, “pălmuitori” nu este discreditare, ci adevăr, iar ei nu sunt pedepsiți pentru asta? O demonstrație vie că luptăm împotriva armatei de sclavi”, – a scris Iuriy Butusov pe pagina sa de Facebook.

Ministerul rus al Apărării nu a reacționat la declarațiile scandaloase, iar șeful “păstorului de reni” Shoigu tace – se pare că se teme că va fi zburat la el.

Începutul sfârșitului

Armatele lui Kadîrov și Prigozhin, batalioanele cecene și formațiunile semi-bandite ale “wagnerilor” au devenit arme periculoase în mâini private. În prezent, acestea îndeplinesc sarcini criminale pe teritoriul Ucrainei, iar mâine pot fi folosite în Federația Rusă. Întrebarea este împotriva cui.

Un stat care este forțat să delege dreptul la violență unor structuri private sau publice încetează să mai fie suveran pe teritoriul “său“. Și, după cum a remarcat analistul rus Anatoly Nesmiyan, faptul că în Rusia, pe lângă forțele de securitate ale statului, operează deja în mod deschis grupuri armate de subordonare necunoscută, atestă același lucru.

“Verticala” nu mai este capabilă să-și asigure suveranitatea pe întregul teritoriu, astfel că apar structuri armate ilegale (sau legale, dar care, de fapt, ies dintr-un singur sistem de subordonare). Acesta este cel mai evident semn vizibil al prăbușirii statului. Faptul că autoritățile pretind că totul decurge așa cum ar trebui (“conform planului”) este doar o încercare de a salva aparențele. Simplul fapt al existenței PMC-urilor, atunci când acestea nu sunt legalizate prin lege, mai ales pe teritoriul Rusiei însăși, mai bine decât orice alt raționament arată degradarea administrației publice în cea mai neatractivă formă a sa“, spune Nesmiyan.

În opinia sa, Rusia este deja, în multe privințe, un Irak post-Saddam. Doar dacă Irakul a devenit astfel după două înfrângeri grele, prăbușirea regimului și ocuparea succesivă a țării, atunci Rusia a intrat deja în această stare chiar înainte de prăbușirea finală a regimului de la Kremlin.

Ne putem doar imagina ce se va întâmpla în Rusia atunci când va cădea complet. Și nu există nicio îndoială că acest lucru se va întâmpla.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *