S-a dat start odihnei la taberele de vară
Dacă până la începerea sezonului încălcările nu vor fi soluționate, atunci taberele riscă să rămână fără copii.
Potrivit reprezentanților SPCSE, în prezent are loc verificarea a 79 de tabere cu sejur continuu şi 115 tabere cu sejur de zi. Potrivit, Lilianei Pușcașu, șef relații cu publicul, cele mai frecvente nereguli ţin de lipsa din încăperi a instalaţiilor împotriva incendiilor, insuficiența corpurilor de iluminat și indicarea în locurile vizibile a numărului de apel al serviciului salvatori şi pompieri. Mai mult, în unele tabere nu este inventarul anti-incendiu necesar.
„De obicei, atunci când specialiștii depistează nereguli la fața locului, reprezentanții taberelor primesc avertizări, iar în cazul când aceste încălcări nu sunt înlăturate, taberele nu au dreptul să activeze, întrucât, aici vorbim de viața copiilor”, a subliniat Liliana Pușcașu.
Între timp, ultimele pregătiri ale taberelor de odihnă sunt în toi. Andrei Miron, directorul taberei „Romantica” din Cahul, spune că sunt pregătiți, cu toate că le-a mai rămas să finalizeze doar niște mărunțișuri. Potrivit lui, în timpul sezonului estival, aici lucrează în jur de 40 de oameni. Acest număr include educatorii, instructorii de educație fizică, bucătarii și, desigur, restul personalului.
Copiii din familiile social vulnerabile se vor odihni gratuit
„În total avem șase schimburi a câte două sute de copii, astfel putem spune, că în perioada estivală aici se odihnesc nu mai puțin de 1400 de copii. La sfârșitul lunii august aici se vor odihni copiii dotați de la Centrul raional de creație”, explică Andrei Miron.
Directorul zice că în acest an a fost stabilit prețul de 1200 de lei pentru un bilet la tabără, însă la Consiliul raional a fost luată decizia ca părinții să achite doar 20 la sută din sumă, restul prețului fiind acoperit din surse bugetare: „Mai mult, după cum ne-am obișnuit, în fiecare schimb, 25 de copii orfani, din familii social-vulnerabile, familii monoparentale și alții vor beneficia de bilete gratuite”.
Miss și mister tabără 2013- cel mai așteptat concurs
În acest an taberei i-au fost alocate 700 de mii de lei, iar banii au fost cheltuiți atât pentru reparații, alimente, onorariul angajaților, cât și pentru organizarea multiplelor activități cultural – artistice și sportive.
„Vom organiza concursul Miss și mister tabăra 2013, întreceri sportive și alte activități”, a mai adăugat directorul taberei.
Însă, pe lângă taberele de odihnă obișnuite, în R. Moldova activează și tabere particulare, care pe lângă vacanța mult dorită, le oferă copiilor și condiții mai speciale.
De unsprezece ani, Vasile Cazacu, este directorul taberei particulare „Zâmbetul”, de la Vadul lui Vodă. Împreună cu ceilalți membri ai familiei au procurat câteva căsuțe, care pe atunci se aflau într-o stare deplorabilă, le-a reparat, și a de aici a pornit totul.
Tabără particulară la același preț
„Acum, această tabără este totul pentru noi, pentru că ținem mult la ea. Nu văd mare diferență dintre o tabără obișnuită și una particulară, pur și simplu ne străduim să creăm condiții cât mai bune pentru copii. De exemplu, la noi, aceștia au posibilitatea să-și aleagă singuri meniul cu o zi înainte. De obicei avem nu mai puțin de cinci mese pe zi”, relatează directorul.
După cum menționează Vasile Cazacu, în afară de meniu, copiii au posibilitatea să decidă în ce căsuță vor sta și câte persoane. „Dacă, vin cinci prieteni care țin neapărat să fie într-o încăpere, atunci noi le oferim această oportunitate. În afară de aceasta, avem bazin, două terenuri de fotbal, tenis de masă și două săli de volei”, a remarcat acesta.
Nici prețul biletului nu este mai scump decât la o tabără obișnuită.
Potrivit datelor Ministerului Educației, în acest an, urmează să activeze circa 67 de tabere, pe întreg teritoriul țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!