Opinii și Editoriale

Să fie paradis

 La un moment dat, fiind vorbea de arhitectura Bibliotecii François Mitterrand, scriitorul a făcut o paralelă excepțională între grădina bibliotecii (orice grădină e un paradis) și cărți (redescoperirea paradisului). Mi-a plăcut foarte mult această imagine pentru că tocmai mă întorceam de la FILIT 2018 – ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere din Iași, unde, cu patru ani în urmă, l-am întâlnit prima dată pe Matei Vișniec.

Pentru mine FILIT-ul nu e doar grădină, e ditamai pădure tropicală. Unde întâlnești scriitori din întreaga lume, ba după designul din acest an putem spune că din întreaga galaxie. Un festival uriaș, din punctul meu de vedere, imposibil de realizat (citisem undeva că au avut loc 130 de evenimente), dar pe care echipa FILIT reușește să îl organizeze.
Vă spun sincer că dacă mi-ar da cineva mână liberă (și suport financiar) să organizez un astfel de festival, m-ar lua frica, aș fugi văzând cu ochii, cu atât mai mult că întotdeauna se va găsi cineva care să fie nemulțumit. Probabil astfel de nemulțumiri pot veni de multe ori de unde te aștepți mai puțin. Poate chiar din interior sau de la anumiți invitați. Dar astfel de furtuni au loc și în paharele cu apă, ce să mai vorbim de un festival de o asemenea anvergură?

Evenimentele au fost cu atât mai reușite, cu cât nu au fost planificate să copleșească (eventual să depășească) capacitatea de înțelegere sau apreciere a publicului (incredibil de numeros pentru un oraș atât de mic). Dacă luăm ca exemplu serile FILIT, observăm că scriitorii prezentați au fost selectați pentru toate tipurile de cititori. Ceea ce mi s-a părut o idee superbă. La fel cum au existat Casa Filit pentru proză și poezie, Casa Fantasy pentru cei îndrăgostiți de vampiri și dragoni, Casa Copilăriei pentru viitorul public al Casei Filit.

Oricine putea să își găsească un scriitor preferat la Filit. E foarte mare lucru într-un festival. Multe de spus, nimic de criticat. Și ce noroc pe mine, ca, întorcându-mă de la Iași, să îmi încep revenirea acasă cu un superb film despre Parisul lui Matei Vișniec. În felul acesta, vorba marelui scriitor, am rămas și în Chișinău în călătoria paradisiacă printre cărți, începută la Iași.
Moni Stănilă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *