Politică

Să ne cunoaștem trădătorii: Dodon sare în apărarea fascismului putinist!

După cum a anunțat președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, Parlamentul ar urma să aprobe un proiect de lege care prevede interzicerea simbolisticii de război a Rusiei pe teritoriul R. Moldova. Este vorba despre litera ”Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, ambele fiind simboluri emblematice ale fascismului putinist, pe care trupele rusești de ocupație îl folosesc în războiului din Ucraina.

Acestea nu trebuie să aibă loc în societatea noastră, o spune președintele Parlamentului, Igor Grosu: ”Eu zic să avem puțină răbdare, noi suntem pe aceeași undă cu toată societatea. Simbolurile, însemnele, tot felul de lucruri care propagă violență ele nu au loc în societatea moldovenească. Mă refer la tot ce propagă războiul, tot ce nu are nimic în comun cu simbolica statului”.

Trădătorul – la datorie

Cum era și de așteptat, primul care a sărit în apărarea fascismului putinist este vestitul kuliokar, trădător de profesie – „oleacă doctorul”  Igor Dodon.  Sculă obedientă și docială a rușilor, acesta a atacat guvernarea pentru intenția de a exclude din circulație simbolurile fascismului putinist. Kuliokarul, este nemulșămit de faptul că ”guvernanții sunt slabi”, dar nu rotunzi și durdulii ca dânsul.

Dodon a declarat că „Intenția de a interzice Ziua Victoriei și panglica Sf. Gheorghe reflectă iresponsabilitatea guvernării și o lipsă de respect față de cetățenii țării noastre. Potrivit aceluiași Dodon „Intenția de a interzice Ziua Victoriei și panglica Sf. Gheorghe reflectă iresponsabilitatea guvernării și o lipsă de respect față de cetățenii țării noastre”.  Aminitim că Litera “Z” și panglica Sfântul Gheorghe reprezintă simboluri ale fascismului putinist și al agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Aceste simboluri extremiste și xenofobe, pot fi văzut pe vehiculele militare rusești din Ucraina care au comis acte de genocid, pe postere și tricourile fasciștilor ruși. Recent, simbolul “Z” a fost desenat de fasciștii ruși pe casele activiștilor anti-război din Moscova.

Cum și-a bătut Putin joc de Dodon?

Președintele rus Vladimir Putin și-a bătut joc permanent de Igor Dodon. Dodon fiind un ins fără personalitate, chiar daca era docil lui Putin, a fost mereu ridiculizat de acesta. Potrivit relatărilor presei, Dodon de câteva ori a fost obligat să aștepte ore în șir până când Putin își făcea apariția. În timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg, Putin a făcut un gest plin de dispreț fata de Dodon. O jurnalistă l-a întrebat pe premierul indian Narendra Modi, prezent la Sankt Petersburg, dacă Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale din Statele Unite, moment in care Vladimir Putin, care se afla pe scena alături de Igor Dodon si alți lideri, a ținut sa dea el răspunsul: “Întrebați-l pe Dodon. El știe mai bine“.

AGORA - Dodon i-a făcut cadou lui Putin câteva butoaie cu vin produs la  Sadova

Presa rusească a ridiculizat o altă vizită lui Igor Dodon la Moscov. În timp ce îi lingea pantofii lui Putin, asigurându-l că va denunța Acordul de Asociere cu UE, Putin a preferat să schimbe subiectul în timpul conferinței comune de presă, pe un scandal legat de prostituție, decât pe relațiile cu Republica Moldova. Potrivit „Kommersant” în timpul conferinței comune, chiar daca era umilit de Putin, Dodon a avut un comportament servil şi era gata să aplaude declaraţiile acestuia.

Putin era pregătit pentru întâlnire cu orice «dodon»

La o altă întâlnire la Moscova dintre Igor Dodon și Vladimir Putin, acesta a fost ținta unei batjocure în cadrul unei emisiuni de la un post rusesc de televiziune. Prezentatorul Tigran Keosayan comentând relația dintre cei doi președinți, precizând în cadrul emisiunii că „tuturor le-a fost clar cine este țarul și cine este Dodon”. „Președintele Moldovei a intrat în sală când i-a fost permis, în pasul unui om al cărui nume de familie este Dodon”. Reporterii au acordat atenție până și gesturilor lui Dodon, precizând că acesta se uita pe pereți și pod, în căutarea lucrurilor ce pot fi reparate.

Kuliokarul nu se teme de pușcărie

Amintim că în 2020, deputatul Iurie Reniță a ieșit într-o conferință de presă la care a făcut public un video de la întâlnire dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Atunci, au fost făcute declarații că la acea întâlnire, potrivit imaginilor video, s-ar fi aflat bani care urmau a fi transmiși prin intermediari din cercul apropiat al celor trei, pentru Partidul Socialiștilor. Igor Dodon se laudă că nu se teme că i s-ar putea intenta un dosar penal pe baza imaginilor video unde este surprins luând o pungă neagră de la liderul PDM, în iunie 2019. Acesta a declarat că nu-şi face griji, chiar dacă nu mai are imunitate parlamentară după ce a renunțat la mandatul de deputat.

Liderul Partidului Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, sugerează în noiembrie 2021 că ex-președintele Igor Dodon va fi scutit de dosare penale, deoarece fostul şef de stat ar fi fost parte a înțelegerilor dintre Guvern şi Gazprom, unde delegația moldovenească ar fi garantat oficialilor ruşi că lui Dodon „nu i se va întâmpla nimic”.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *