Actualitate

Să tragem Finlanda la xerox, vreți?

Dansul armenilor mă duce cu gândul la altceva. Am impresia că improvizațiile lor nu sunt făcute de dragul postărilor și acumulării a cât mai multe like-uri. După felul sanguin pe care îl au aceşti oameni, înclin să cred că sunt uniți și că dorința lor de a avea conducători buni este unanimă. Mă gândesc, în acest context, și la noi, la felul cum ne alegem șefii şi pe cine lăsăm să ne conducă. De aproape 30 de ani, se vorbește de corectitudinea politică. Vorbesc despre ea cei care insistă și cărora le place să iasă în față, folosind în acest scop, de cele mai multe ori, un discurs artificial. Astfel apar din senin, în campaniile noastre electorale, tot felul de indivizi care se cred infailibili. Ei spun că vor să ajungă la guvernare din dorința de a ne schimba spre bine viața și ne asigură că vor fi în stare să aducă zâmbetul pe fața basarabenilor, acel zâmbet pe care noi, din păcate, nu l-am avut niciodată. De fapt, de la ‘89 încoace, democrația în R. Moldova a adus numai tristețe şi această realitate dură nu o poate infirma nimeni, oricât de mincinos ar fi.

A doua găselniță care mă îndepărtează niţel de la neliniștea, despre care scriam la început, este un articol semnat de Vasile Nanea, ex-consilier al Ambasadei Române la Chișinău. Sunt, probabil, impresiile autorului în urma unei călătorii în Finlanda. Citez: „Este una dintre țările unde găsești adevăratul sens al civilizației. Rămâi uimit de amabilitatea și onestitatea oamenilor de pe stradă. Finlanda este una dintre țările cu cel mai înalt nivel de trai, productivitatea muncii fiind foarte ridicată. Nu este de mirare, ținând cont că orice lucru ți se pare foarte simplu în această țară. Să deschizi o firmă este foarte ușor și fără să faci multă alergătură. Totul este gândit până la cel mai mic detaliu. Totul se reciclează, iar multe gospodării folosesc gunoiul ca sursă de încălzire. În orașe, când aștepți autobuzul, există un panou electronic de unde afli în cât timp îți vine autobuzul. Toată lumea are loc, nimeni nu stă în picioare pentru că autobuzele vin foarte des. Străzile nu sunt aglomerate. De corupție nici nu poate fi vorba. Conform unui studiu Word Audit, Finlanda este considerată o țară fără corupție. Tot aici există un sistem de educație și de sănătate puse la punct”.

„Să tragem Finlanda la xerox” este un îndemn al diplomatului Nanea, care are garanția realizării doar dacă „politicienii noștri ar putea să trăiască într-o asemenea țară, în care corupția este la nivel zero”.

Tot ce am scris în acest text este doar o părere. Dacă mai mulți ar fi de acord cu ea, am putea schimba lucrurile spre bine. Nu prin vorbă, ci prim faptă. În caz contrar, ne vom scufunda iarăși în neliniștea noastră tristă și morbidă, din care nu se știe dacă vom mai ieși vreodată…

Silvia Strătilă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *