Carte

Sărbători religioase 29 septembrie 2023. Sfântul Chiriac Sihastrul

La vârstă de optsprezece ani Chiriac ajunge la Ierusalim unde îl cunoaşte pe Sfântul Eftimie, care, i-a prorocit că va ajunge un mare duhovnic. Sfântul Efitimie l-a tuns în monahism trimiţându-l totodată la Sfântul Gherasim de la Iordan. Aici Sfântul Chiriac a petrecut vreme de nouă ani.

După moartea Sfântului Gherasim s-a întors însă la Mănăstirea Sfântului Eftimie. După zece ani, fugind de slavă oamenilor, a sihăstrit în locuri diferite, în cele din urmă stabilindu-se la Mănăstirea Sfântului Hariton. Sfântul Chiriac Sihastrul a spus despre sine că în toate zilele vieţii lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând, nici a apus fiind el supărat pe cineva.

A fost cunoscut atât pentru nevointele sale cât şi pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul îl aminteşte că “puternic vindecător al bolnavilor, şi blând mângâietor al celor întristaţi”. Sfântul Chiriac a fost şi un mare luminator al Bisericii, Stâlp al Ortodoxiei, luptând mai ales împotriva ereziilor lui Origen.

Sfântul Chiriac Sihastrul s-a mutat la Domnul în anul 557.

Tot în această zi facem pomenirea:

– Sfinţilor 150 de Mucenici din Palestina;

– Sfintei Mucenite Petronia;

– Sfintei Mucenite Gudelia;

– Sfântului Mucenic Casdon şi Casdoas;

Troparul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul
Locuitor puştiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtatorule de Dumnezeu, Părintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la ţine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe ţine; Slavă Celui Ce lucrează prin ţine tuturor tămăduiri.

Mâine, 30 septembrie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Grigorie Luminatorul, Episcopul Armeniei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *