Economie

Scandalul Moldovagaz ia amploare: Raportul Curții de Conturi dezvăluie nereguli și pierderi uriașe în activitatea companiei vitale pentru siguranța energetică a țării

Scandalul Moldovagaz ia amploare! Raportul Curții de Conturi a dezvăluit nereguli și pierderi uriașe în activitatea companiei, care este vitală pentru siguranța energetică a țării. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat că aceasta este doar vârful aisbergului și că este nevoie de schimbări majore pentru a asigura o piață concurențială și transparentă.

Raportul Curții de Conturi a dezvăluit nereguli și pierderi uriașe în activitatea companiei Moldovagaz, care este vitală pentru siguranța energetică a țării. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat că aceasta este doar vârful aisbergului și că este nevoie de schimbări majore pentru a asigura o piață concurențială și transparentă.

Raportul depistează cheltuieli neconforme și pierderi în rețea în valoare de 2 miliarde de lei în perioada 2011-2021.

Moldovagaz este o companie națională de gaz din Republica Moldova, care se ocupă cu producția, transportul și distribuția gazului natural în țară. Compania este controlată în mare parte de Gazprom, gigantul rus al gazului natural, care deține 51% din acțiuni. Aceasta face ca Moldova să fie extrem de dependentă de Rusia pentru furnizarea de energie.

Transnistria, o regiune separată din Moldova, este, de asemenea, dependentă de Rusia pentru furnizarea de energie, deși nu este recunoscută internațional ca o entitate independentă. Gazprom este, de asemenea, principalul furnizor de gaz pentru Transnistria.

Dependenta energetica a Moldovei de Moscova a fost un subiect sensibil pentru ani de zile, mai ales in contextul tensiunilor politice dintre cele doua tari. Guvernele anterioare au încercat să reducă această dependență prin negocieri cu alți furnizori de energie, dar acestea au avut rezultate limitate. Recent, autoritățile din Republica Moldova au început să promoveze proiecte de independență energetică, cum ar fi dezvoltarea energiei regenerabile și importarea de gaz natural lichefiat, în speranța de a reduce dependența de Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *