JustițieROMÂNIA

Scandalul vaccinurilor Covid-19, pornit de procurorii anticorupție

Procurorii anticorupție din România au cerut Parlamentului și președintelui să autorizeze o anchetă penală împotriva fostului premier Florin Cîțu și a doi miniștri, Vlad Voiculescu și Ioan Mihail, sub suspiciunea de abuz în serviciu în cazul achiziționării vaccinurilor COVID-19.

Procurorii vor să investigheze acțiunile foștilor oficiali pentru că, în perioada ianuarie-mai 2021, aceștia ar fi achiziționat mult mai multe doze de vaccinuri Pfizer și Moderna decât aveau nevoie, fără documente sau evaluări care să justifice achiziția.

Procurorii au declarat că, deși România achiziționase deja 37,6 milioane de doze până în ianuarie 2021 – suficient pentru a vaccina toți românii – trei membri ai guvernului au fost de acord să cumpere încă 52,8 milioane de doze, ceea ce a costat bugetul de stat puțin peste 1 miliard de euro, fără TVA.

Cîțu, care și-a exprimat deja încrederea că ancheta va scoate la iveală adevărul, și foștii miniștri neagă orice abatere.

Voiculescu a precizat pe Facebook că decizia de achiziție a fost luată exclusiv de premier, dar a adăugat că numărul de doze “a fost o decizie luată în fața incertitudinii privind disponibilitatea stocurilor, evoluția tulpinii virusului și necesitatea dozelor de rapel”.

Conform legislației românești, procurorii au nevoie de aprobarea parlamentară și prezidențială pentru a investiga și reține parlamentari în funcție și foști miniștri pentru mită pe care aceștia ar fi comis-o în timpul mandatului.

Cîțu a condus un guvern de coaliție centrist din partea Partidului Liberal după alegerile generale din decembrie 2020, avându-i ca miniștri ai Sănătății pe Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, membri USR PLUS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Este un scandal electoral, menit sa inlature USR, aratand electoratului ca oamenii USR sunt incapabili, pierzand 1 miliard de euro. Penal, nici Voiculescu, nici Catu (Catu cu atat mai putin, cu cat nu era seful ministerului) nu vor pati nimic, intrucat nu exista in codul penal un articol care sa incrimineze prostia. Nu se poate demonstra ca a fost abuz (rea intentie) si nu a fost prostie. Codul penal romanesc a fost facut intentionat asa de catre parlamentari, incat sa se poata fura fara consecinte. Daca ar fi fost ca si cel englez era altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *