Economie

Schemele ilegale care au transformat Hotelul Național într-o ruină

Geamuri sparte, uși dărâmate, tencuiala căzută la pământ și tonele de gunoi sunt doar câteva dintre caracteristicile care îi pot fi atribuite fostului hotel. După ce a fost privatizat ca să fie renovat, acesta a degradat și mai mult. Și în timp ce proprietarii nu întreprind nimic ca să schimbe situația, în clădirea fostului hotel trăiesc nestingheriți zeci de boschetari, iar iubitorii de senzații tari pot hoinări prin interior cât le poftește inima. Mai mult, în ultimii ani, în jurul acestei clădiri se speculează foarte mult, iar specialiștii susțin că există interese ascunse și că proprietarii vor ca blocul să se dărâme.


Pe acoperișul hotelului tinerii desenează graffiti

Conform datelor din arhivă, Hotelul Național a fost dat în exploatare în luna septembrie 1978. În perioada sovietică acesta avea denumirea de Hotelul „Inturist”.

Toți care trec acum prin fața Naționalului pot observa că din acesta a rămas doar o carcasă de beton. Dacă de la distanță hotelul încă seamănă cu clădirea de altădată, atunci când te afli în preajma lui înțelegi că din fosta perlă a capitalei nu s-a mai ales practic nimic. La parter găsim tone de gunoi, geamuri stricate, pe care se pare că cineva le-a stricat în mod intenționat. Pe lângă toate, odată ce pășești înăuntrul hotelului, mirosul de fecale te doboară. De aproape un an, de când nu mai este păzită, se pare că această clădire s-a transformat într-o toaletă publică.


Scheletul Naționalului


Veceul dintr-o cameră de la etajul superior care încă nu a fost vandalizat în totalitate

La etajul doi am găsit câteva camere, unde, anterior, erau cazați turiștii. Aici, la fel, este o mizerie de nedescris, iar printre aceasta se întrezăresc câteva paturi, saltele și noptiere. După cum spun oamenii care locuiesc în preajmă, în fiecare noapte acolo se adăpostesc câteva zeci de boschetari. Despre aceasta vorbesc și hainele care sunt împrăștiate de jur-împrejur, dar și mai multe sticle goale de alcool. De la etajul trei și până la cel superior n-am mai găsit camere. Acestea au fost în mod intenționat dărâmate.


Unul dintre paturile unde obișnuiesc să doarmă oamenii străzii

Hotelul Național a ajuns în acest hal în doar câțiva ani, pentru că în 2005, potrivit martorilor, clădirea încă era funcțională, iar străinii, care au fost cazați acolo, erau mulțumiți.

A fost cazat în hotel, iar acum este dezamăgit de starea în care a ajuns clădirea

Alexandru-Murad Mironov, lector la o universitate din București, povestește că a venit în Chișinău în anul 2005 pentru a monitoriza alegerile legislative. Bărbatul, împreună cu mai mulți colegi, a fost cazat pentru câteva zile la Hotelul Național, care pe atunci încă funcționa. El își amintește că, deși clădirea și mobilierul erau cam vechi, oricum s-a simțit bine.


Hotelul văzut din exterior

„Am locuit într-un apartament la etajul șase. A fost cel mai mare apartament de hotel în care am stat vreodată. Avea trei camere: living, birou şi dormitor şi o terasă cu o perspectivă spectaculoasă spre oraş. Avea mai multe telefoane interioare. Nu ştiu de ce mi-au dat mie apartamentul respectiv, deoarece eram doar un simplu membru al delegaţiei. Colegii mei glumeau şi-i spuneau: „apartamentul primului-secretar”, își amintește amuzat profesorul.


Una dintre camerele fostului hotel sau mai bine zis, ce-a mai rămas din ea

Mironov susține că în acea perioadă hotelul era plin de oameni, pentru că doar delegația din care făcea parte era destul de numeroasă. Cât ține de personal, străinul zice că a fost foarte mulțumit și nu a avut nicio obiecție, iar în privința restaurantului spune că i s-a părut foarte mare.

Hotelul urma să fie dărâmat, pentru a fi construit altul

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Agenției Proprietăți Publice (APP), Hotelul Național a fost privatizat în 2006, când ministru al Economiei era Igor Dodon, actualul preşedinte al Partidului Socialiştilor. Firma câștigătoare a concursului investițional a fost întreprinderea cu capital străin „Alfa-Engineering” (director de atunci Nicolae Curtoglo, membru al Consiliului municipal din partea Partidului Comuniștilor), care a semnat un contract cu APP și s-a obligat să facă investiţii de 33 milioane de dolari pentru reconstrucţia Naţionalului şi să-l transforme într-un hotel de cinci stele.

Potrivit proiectului, „Alfa-Engineering” trebuia să facă aceste investiţii în decursul a doi ani, adică până în 2008, însă şantierul n-a fost deschis nici până acum. Nicolae Curtoglo, directorul „Alfa-Engineering” şi presupus beneficiar al companiei, a explicat anterior pentru o instituție de presă că tergiversarea realizării programului de investiţii avea loc deoarece apăruse probleme la eliberarea autorizaţiilor pentru demolarea clădirilor şi pentru închirierea sau privatizarea terenului.


Starea în care se află scările și pereții de la etajul 12 al clădirii

În urma privatizării din 2006, „Alfa-Engeneering” s-a ales cu 83,248% din acțiunile statului în societatea pe acțiuni „Moldova-Tur” şi dreptul de proprietate asupra Hotelului Național.

Conform contractului de vânzare-cumpărare a societății „Moldova-Tur”, „Alfa-Engineering” a achitat la bugetul de stat suma de 2,15 mln. dolari.

„Alfa-Engineering” SRL este o societate fondată de compania estoniană „Maldone Invest”, care la rândul său are ca acționari compania „Aldera Invest”, unul dintre cei mai mari operatori de pe piața imobiliară din Estonia, care mai activează în Bulgaria și Croația.

Cine stă în spatele întreprinderii „Alfa-Engineering”?

În urma unei investigaţii realizate în cadrul Campaniei „Jurnaliştii pentru transparenţă în gestionarea fondurilor publice”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, a ieșit la iveală că în spatele firmei „Alfa-Engineering” ar sta alte câteva firme offshore, controlate de persoane influente din R. Moldova.


Mesaj sugestiv

Potrivit unui raport al Curții de Conturi „Alfa-Engineering” a fost înregistrată în data de 7 august 2006, cu doar patru luni până la încheierea cu Agenţia Proprietăţi Publice a contractului investiţional. De asemenea, în ancheta jurnalistică se spune că şi firma estoniană „Maldone Invest”, fondatoare a „Alfa-Engineering”, a fost înregistrată în ianuarie 2006, doar cu jumătate de an înainte, având un capital social de doar 40 mii coroane estoniene (circa 3 mii de euro), care o plasează în categoria firmelor mici, incapabile, în mod normal, să suporte investiţii de 33 milioane de dolari.

În aceeași investigație, care a apărut la sfârșitul anului trecut, se subliniază și faptul că ulterior offshorul estonian a cedat firma „Alfa-Engineering” unui offshore din Olanda. În prezent, noul proprietar al „Alfa-Engineering” este offshorul olandez, „Generashon Financial”, care are un capital social de peste 6,3 milioane lei. Mai mult, „Generashon Financial” face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, firme offshore olandeze, care ar fi controlate de omul de afaceri Vladimir Plahotniuc.

Potrivit informațiilor apărute în presă, firma care până anul trecut asigura paza hotelului era „Argus-S”, fondată de firma offshore OTIV Prime Services din Olanda, tot parte a holdingului menționat mai sus.


Inscripții pe pereții etajelor superioare ale Naționalului

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, „Alfa-Engineering” are adresa juridică pe strada Alba Iulia din orașul Căușeni. De facto, firma închiriază un birou de câțiva metri pătrați în una dintre clădirile societății pe acțiuni „Succes”, a cărei director este același Nicolae Curtoglo. Fostul consilier comunist nu a fost de găsit ca să comenteze această situație.

„Vor să pună mâna și pe terenul din fața hotelului”

În cadrul unei emisiuni televizate, consilierul municipal Oleg Cernei a declarat că, în prezent, în acte, Hotelul Național aparține companiei Î.S. „Moldova-Tur”. „Reprezentanții companiei au încercat prin intermediul Consiliului Municipal să obțină terenurile aferente construcțiilor. Noi am respins categoric propunerea, întrucât investitorul era obligat să plătească peste 35 de milioane de euro numai pentru Hotelul Național. Angajații „Moldova-Tur” solicita și terenurile din fața hotelului unde sunt fântânile arteziene. Am impresia că vor să construiască un complex locativ de lux în centrul capitalei”, a sugerat Cernei. Acesta a mai subliniat că în spatele hotelului era o parcare foarte mare, iar pe acel loc s-a construit un bloc locativ, iar unii dintre foștii conducători ai „Moldova-Tur” ar avea apartamente acolo.


Terenul aferent hotelului. În trecut aici erau două havuzuri

Igor Cristal, directorul adjunct al Direcției funciare, din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, a declarat că terenul din fața Hotelului Național se află în proprietate municipală. Acesta susține că reprezentanții companiei „Moldova-Tur”, care dețin și hotelul, au depus o cerere la primărie care prevede posibilitatea de a închiria terenul aferent hotelului, dar până în prezent cererea nu le-a fost satisfăcută.
Reprezentanții întreprinderii turistice „Moldova-Tur” nu au dorit să comenteze situația despre apartamentele foștilor angajați și în general au menționat că nu oferă comentarii în legătură cu Hotelul Național.


Parterul hotelului

Potrivit experților imobiliari, un metru pătrat de imobil în zona unde se află și Hotelul Național costă în jur de 900 de euro și, prin urmare, aici e vorba despre sume enorme de bani.

Provocări? Incendiu în hotel

Pe lângă toate nenorocirile care s-au abătut în ultima perioadă peste Hotelul Național, într-o noapte, la începutul lunii mai curent, în clădire a izbucnit și un incendiu. Potrivit martorilor, flăcările au pornit la ultimul etaj al edificiului şi au fost localizate de către pompieri, înainte să se răspândească. Reprezentanți de la Departamentul Situații Excepționale au declarat atunci că, în urma incendiului, a fost afectată o suprafaţă mică, iar victime nu au fost înregistrate.


Mai 2014, la etajul superior al Hotelului Național a avut loc un incendiu

Nici până în prezent nu a fost stabilită cu precizie cauza izbucnirii flăcărilor, dar poliţia presupune că de vină ar fi oamenii străzii care obişnuiesc să se adăpostească acolo. Până acum, nimeni dintre cei cărora le aparține hotelul nu a comentat situația cu incendiul, dar nici ce se întâmplă, în general, cu fosta perlă a capitalei.

Soluții:

Potrivit experților, un sistem judiciar impecabil ar putea clarifica situația. Ei recomandă ca Parlamentul RM să modifice anumite acte legislative pentru a reîntoarce în proprietatea statului ceea ce a fost privatizat. Aceasta chiar dacă proiectele ar putea fi atacate la Curtea Constituțională sau la CEDO, iar actualii, dar și foștii miniștri și vice-miniștri să fie pedepsiți cu închisoarea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *