Schimbarea la față a ex-președintelui raionului Criuleni
Dacă Vitalie Rotaru va deveni șef la Interne, CNA va trebui să claseze cele două dosare penale contra acestuia
Zilele trecute am aflat de la colegii acestuia din Criuleni și de la unele surse din MAI că Rotaru ar putea deveni șef de direcție la acest minister. Dacă va fi așa, motivele ieșirii sale din PLDM de la finele anului trecut vor deveni mult mai clare.
Încă în septembrie 2015 presa anunța, cu trimitere la alte surse din poliție, că Rotaru ar putea deveni viceministru de Interne. Atunci, însă, ne spun liberal-democrații din Criuleni, cel care s-a opus avansării în funcție a fostului președinte de raion a fost chiar Vlad Filat… De ce? Nu se știe. În schimb, se presupune că de neînțelegerea celor doi a avut de profitat PD, care este interesat să îngroape toate rămășițele lui Filat. Astfel, după ce liderul PLDM a ajuns după gratii, omul său de la Criuleni ar fi fost șantajat cu două dosare penale care se află în gestiunea CNA. Iar dacă Rotaru va deveni șef la MAI, evident că dosarele în cauză vor fi clasate.
De fapt, șantajul cu dosare penale nu este o noutate în politica autohtonă. Se zice că fenomenul a prins rădăcini pe vremea lui Voronin, când guvernarea își controla în asemenea mod supușii. Fără a-l acuza de ceva pe Rotaru, vom prezenta unele cazuri destul de dubioase cu implicarea sa, despre care presa a scris în ultimii ani și care arată că acesta într-adevăr este destul de manipulabil.
„Mercedes”- ul lui Rotaru și al lui Trofăilă…
A activat la Direcția Servicii Operative a MAI până în 2006, când, din spusele sale, a decis să lase poliția și să facă afaceri. Rotaru este finul lui Gheorghe Stratan, fost șef al pazei lui Filat, și ginerele omului de afaceri Valeriu Răciulă, patron la „Goiana Petrol” și „Explorator Grup”. Potrivit bloggerului Veaceslav Balacci, ultima firmă extrăgea zăcăminte de nisip și prundiș de pe 100 hectare de terenuri agricole, incluse în registrul monumentelor ocrotite de stat, fără a le schimba destinația. Procurorii s-ar fi autosesizat în această privință, însă fostul viceprocuror general Eugen Rusu ar fi refuzat intentarea urmăririi penale.
În 2011, după ce a fost filmat pe un iaht în valoare de cel puțin 700 mii euro, Vlad Filat declarase că nava, înregistrată pe numele unei firme a lui Răciulă, îi aparține unui prieten de-al său. Presa scria că Răciulă deține și SRL „Promis&Co” care, în 2010, împreună cu „Goiana Petrol”, au adus în RM, prin contrabandă și cu ajutorul lui Vitalie Rotaru, un şir de unităţi de transport. Și pe acest caz a fost pornit și un dosar penal, care ulterior a fost clasat.
Potrivit lui Balacci, schema de introducere frauduloasă a mașinilor în RM funcționa grație lui Corneliu Trofăilă, pe atunci șef de departament al Serviciului Vamal, care anterior fusese membru al Misiunii Permanente a RM la Organizaţia Mondială a Comerţului. Acesta ar fi uzitat de prevederile legale, ce permit membrilor misiunilor diplomatice să aducă, la revenirea în RM, bunuri pentru uz personal procurate pe perioada aflării lor în misiune, fiind scutiți de TVA, taxe vamale şi accize de import.
Astfel, la 19 februarie 2010, când Trofăilă nu mai era membru al personalului diplomatic, Rotaru a procurat din Germania un „Mercedes” de lux, după cum arăta Certificatul de înregistrare a automobilului. Iar la 24 februarie, el intra în RM cu această mașină care, conform actelor prezentate la Vamă, aparținea deja cumpărătorului Trofăilă. Nu-i exclus că Rotaru prezentase la Vamă acte false, prin care a introdus mașina în RM fără să achite statului nici un sfanț. Oricum, prin această tranzacție, bugetul de stat a fost prejudiciat cu circa 20 mii de euro.
Uși, ferestre și microbuze la prețuri exagerate
În 2011, Vitalie Rotaru a devenit consilier raional în Criuleni din partea PLDM, fiind apoi ales în funcția de președinte al raionului. Iar în 2014, ziarul „Est-Curier” scria despre implicarea sa într-o suspicioasă licitație, privind schimbarea ușilor și ferestrelor la școlile din raion. Din articol reiese că, la 12 iunie 2013, aleşii raionali au aprobat caietul de sarcini pentru desfăşurarea licitaţiei. Inițial, costul lucrărilor era de 7,5 mln. lei, dar peste trei luni această sumă s-a majorat până la 25 mln. lei. Firma care a câștigat licitația, „Inventconstruct”, avea un capital statutar de 5400 de lei, fiind înregistrată la 29 iulie 2013, cu o săptămână înainte de a fi desemnată câștigătoare.
Tot în 2014, a apărut o scrisoare anonimă, prin care Vitalie Rotaru era învinuit de delapidare de fonduri din bugetul raionului. Cel mai documentat caz în această privință se referea la o altă licitație, privind achiziția de microbuze pentru Consiliul raional Criuleni. Astfel, şedinţa grupului de lucru, președintele căruia a fost Rotaru, a avut loc la 23 decembrie 2013. La licitație au participat agenții economici: „Rute Interne” și „Proautoreflex”. Ambele firme erau înregistrate pe adresa: Chișinău, bd. Moscova 16, și aveau același administrator, Octavian Speianu. În aceeași zi, Comisia a desemnat drept câştigătoare firma „Rute Interne” SRL, care propunea un „Mercedes”, produs în 2010, la prețul de 420 000 lei, şi altul, „VW Transporter”, produs în 2012, la prețul de 955 000 lei. Contractul a fost semnat chiar a doua zi, pe 24 septembrie. Deși „Mercedes”- ul a fost livrat cu întârziere de patru luni, firmei „Rute Interne” nu i-au fost impuse penalitățile prevăzute în acest caz în contract.
Și prețul microbuzelor, stipulat în contract, era într-adevăr exagerat. Realmente, un „VW Transporter” nou costa în jur de 470 mii lei, de aceea unul la mâna a doua nu putea nicicum să fie cumpărat cu 955 mii lei. La fel, un „Mercedes” reutilat se vindea la acea oră cu circa 280 mii lei, dar nicidecum cu 420 de mii lei. Astfel, bugetul raional a suportat prejudicii de circa 740 mii lei.
CNA s-a autosesizat cu privire la acest caz și a intentat un dosar penal. În prezent, potrivit serviciului de presă al Centrului, instituția are în gestiune două dosare penale în privința lui Rotaru, intentate pentru neglijență în serviciu.
Curtea de Conturi a anunțat procurorii despre neregulile de la Criuleni
În 2015, Curtea de Conturi constata că veniturile bugetare la Criuleni erau subestimate, că managementul cheltuielilor bugetare nu corespundea normelor legale, că administrația raionului admite plăți neregulamentare și beneficiază nejustificat de surse bugetare de ordinul milioanelor de lei. Curtea anunța despre aceasta și Procuratura Generală. Nu știm ce au întreprins procurorii în acest caz. Am solicitat procurorului general, Corneliu Gurin, să ne informeze dacă instituția pe care o conduce are vreun dosar în privința lui Vitalie Rotaru, dar deocamdată nu am primit răspuns.
După alegerile locale din 2015, președinte al raionului Criuleni a fost ales democratul Iurie Andreuță. Iar pe 30 noiembrie 2015, după arestarea lui Filat, mai mulți consilieri raionali liberal-democrați din localitate au părăsit PLDM. „Acțiunile pe care PLDM le promovează aduc rușine membrilor partidului și sunt distructive pentru viitorul european al țării. Iarna este aici, iar RM nu are un Guvern îndreptățit să asigure încălzirea gospodăriilor în lunile reci. Pentru asta, vina este numai și numai a PLDM”, se menționa în declarația acestora. Ghenadie Cazacu, președintele Organizației Teritoriale a PLDM din Criuleni, nu exclude că foștii săi colegi au fost intimidați sau șantajați pentru a părăsi partidul.
Rotaru se spală pe mâini
Solicitat de noi, Vitalie Rotaru ne-a spus că a rămas în opoziție în Consiliul raional și ne asigură că nu a depus cerere de aderare la alt partid. Întrebat dacă ieșirea sa din PLDM i-a fost condiționată, Rotaru ne-a spus: „Astea-s niște aberații prostești!”. El afirmă că habar nu are despre dosarele de la CNA. „Există prieteni în ghilimele, care te iubesc și spun că ai dosare la CNA. Eu nu cunosc nimic despre acestea”, a precizat Rotaru. El afirmă că nu i s-a propus nicio funcție la MAI, dar că urmează să decidă dacă va candida la vreun post în cadrul acestui minister. Totodată, Rotaru infirmă categoric că ar fi fost președintele grupului de lucru la licitația cu privire la achiziționarea celor două microbuze, deși documentele demonstrează contrariul.
Pentru a înțelege misterul ieșirii din partid a lui Vitalie Rotaru, urmează să vedem cum CNA va finisa cele două dosare. Cazul său, totuși, poate face lumină în privința altor foști sau actuali oficiali care și-au părăsit partidele pe neprins de veste și au aderat la actuala coaliție de guvernare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!