Scrisoare deschisă către liderii AIE: Nu vrem negocieri şi alianţa cu PCRM!
Scriu aceste rânduri ca sa-mi exprim dezacordul total faţă de această decizie.
Dacă s-a ajuns la această finalitate, vedem tot mai clar că în doi ani şi jumatate, nu doar ca n-am avut reforme şi schimbari, aşa cum ni s-a promis cu ardoare (n-au fost pedepsiţi dupa lege vinovaţii de crimele şi masacrele din aprilie 2009 şi de alte fărădelegi comise de către guvernarea comunistă), dar că situatia s-a înrăutăţit. La ce bun am aşteptat mai bine de doi ani, în răbdare şi suferinţă, dacă am ajuns la acelaşi punct de plecare ? Care e diferenţa între guvernarea AIE şi comunişti, dacă nu avem astazi nici o reformă precisă în modernizarea ţării şi orientarea spre UE? De ce s-a ajuns la aceasta situaţie tragică? Din câteva motive.
În primul rând, liderii AIE nu au format 3 poluri politice : liberal (PL), conservator (PLDM) şi social-democrat (PDM), pentru a pune bazele unei democraţii sănătoase. Rezultat : comuniştii au profitat de această dezorganizare pentru a prinde la puteri şi a-şi consolida poziţiile pe tot teritoriul statului.
În al doilea rând, AIE n-a scos comunismul în afara legii (mai ales că AIE avea peste 51 de voturi), cum sunt interzise fascismul şi nazismul, condamnate prin lege de către statele din UE, spre care tindem şi pe care le aducem drept exemplu în fiecare zi. De ce n-au fost pedepsiti comuniştii care au omorât tineri nevinovaţi în aprilie 2009? Atâta timp cât în RM conduce Clanul, şi nu Legea, lucrurile nu pot avansa! Iar noi, tinerii din aprilie 2009, nu putem fi minţiţi la nesfârşit ! Toate au o limită! E valabil pentru toti cetăţenii din RM.
Am spus-o şi cu alte ocazii, şi îmi reiterez poziţia : dl M. Ghimpu ar trebui să renunţe categoric la această intenţie de a negocia cu partidul dictatorului V. Voronin! Pentru că M. Ghimpu este singurul lider de partid din AIE care nu l-a votat niciodată pe V. Voronin (nici în 2001, nici în 2005), fără să amintesc şi alte acţiuni ale liderului liberal care au inspirat încredere tinerilor din aprilie 2009 (Decretul de condamnare a ocupaţiei sovietice din 28 iunie 2010, scrisoarea către NATO, etc).
Din acest considerent, sunt convins că marea parte a tinerilor din 7 aprilie 2009, cei care şi-au riscat viaţă pentru Schimbarea democratică în RM,- iar unii dintre ei, chiar şi-au dat viaţa- sunt mai aproape de orientarea politică a lui M. Ghimpu.
În acest sens, îl îndemn pe liderul liberal să nu se lase ademenit de această presupusă colaborare cu PCRM şi să renunţe categoric la orice tip de negociere ! Chiar cu riscul de a dizolva AIE !
Este mai binevenit, în acest caz, ca PL să treacă în opozitie, pentru a nu dezamagi defintiv alegătorii care şi-au pus speranţa în schimbarea democratică!
Precizez ca pentru a se putea crea AIE, cetăţenii moldoveni din diaspora, zeci de mii, au făcut sute de kilometri pâna la urnele de vot, au aşteptat o zi prin ploaie si vânt să poata vota, pentru a nu permite comuniştilor să revină la putere. Şi astăzi să acceptăm negocieri cu Criminalii? Inacceptabil!
Amintesc că în aprilie 2009 au murit cel puţin 5 tineri, iar sute de tineri au fost bătuţi, mutilaţi, şi schilodiţi pe viaţă de către comunişti ! Toţi am sperat, şi mai speram încă, la un Viitor european ! Să accepţi colaborare şi negociere cu ucigaşii tinerilor protestatari paşnici din aprlie 2009, înseamnă să scuipi peste memoria celor care şi-au dat viaţă pentru Democraţie şi Libertate !!!
Înainte de a începe negocierile cu PCRM, îi îndemn pe liderii AIE să viziteze neaparăt famiilie lui Valeriu Boboc, Ion Tâbuleac, Eugen Tapu, Maxim Canisev, Radu Ciobanu şi alte câteva sute de familii care au suferit şi suferă din aprilie 2009 până azi, ca să-i întrebe: după crimele din aprilie 2009, săvârşite de către comunişti, are dreptul moral AIE să negocieze cu PCRM ?
Decât negocieri cu un partid criminal, mai bine alegeri anticipate! Decât o guvernare compromisă, cu mâinile mudare de sângele tinerilor manifestanţi paşnici din aprilie 2009, mai bine o opoziţie sănătoasă!
Cu alegeri anticipate, măcar vom fi siguri că decizia a fost luată de sute de mii de alegatori, şi nu de 3 lideri de partid !
Vrem Acasă, în Europa, în familia noastra europeană, unde ne este locul, nu în spaţiul sovietic, în care stăm încremeniţi mai bine de şapte decenii!
Stimaţi Lideri AIE, nu ne dezamăgiţi!
Damian Hîncu, 23 septembrie 2011,
Masterand în Drept, Facultatea de Drept din Marsilia, Franţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!