Moldova

Scrisoare deschisă: Pentru binele țării

Către Preşedinţia Republicii Moldova,
Parlamentul Republicii Moldova,
Guvernul Republicii Moldova

1. În Parlamentul Republicii Moldova sunt 101 deputaţi, un număr mult prea mare.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– reducerea numărului de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, care ar trebui să fie aleşi în baza alegerilor în circumscripții uninominale.

2. Posturile de televiziune ruseşti, retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, obţin profituri de miliarde, care sunt plătite din buzunarul poporului nostru. Noi considerăm că o parte din aceste venituri trebuie să fie repartizate Administraţiei Publice Locale. Acest lucru se poate face numai prin introducerea unor taxe achitate de fiecare post TV. Resursele financiare provenite din taxele respective pot fi utilizate în scopuri care vizează beneficiul social, cum ar fi aprovizionarea cu apă, construcţia reţelelor de canalizare, gazificarea localităţilor, reparaţia drumurilor, iluminarea stradală şi multe alte probleme sociale.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent ca:
taxele să fie plătite lunar de posturile TV în felul următor:
– primăriilor săteşti – 5000 de dolari:
– primăriilor orăşeneşti – 1 0000 de dolari:
– primăriilor municipale – 20000 de dolari:
– Primăriei municipiului Chişinău – 50000 de dolari.

3. În anul 2015, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova au majorat taxele rutiere, plata pentru întocmirea paşapoartelor şi buletinelor, pentru servicii cadastrale, medicale şi altele. Este însă inadmisibilă majorarea acestor taxe în condiţiile în care în Republica Moldova nu există drumuri bune, iar capacitatea de plată a cetăţenilor este mică.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– revenirea la taxele rutiere din anul 2014;
– elaborarea unei singure formule pentru cota de asigurare auto, care să fie comună pentru R. Moldova, Ucraina şi România;
– micşorarea plăţilor pentru întocmirea paşapoartelor şi buletinelor, pentru achitarea serviciilor cadastrale, medicale şi altele.

4. Este necesară adoptarea unei decizii care ar permite liberalizarea importului de motorină pentru agricultorii din republică şi accesul fermierilor mari şi mici la credite preferenţiale, precum şi subvenţionarea de către stat a sectorului agricol.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– accesul liber al micilor fermieri la trecerea frontierelor în România şi Ucraina pentru a comercializa producţia agricolă;
– liberalizarea importului de motorină pentru agricultorii din Republica Moldova;
– accesul fermierilor mari şi mici la credite preferenţiale şi subvenţionarea de către stat a sectorului agricol.
5. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice a avut loc trecerea la moneda naţională. Atunci 1000 de ruble din depozitele bancare ale cetăţenilor au fost egalate cu 1 leu (dacă am fi fost sub „ocupaţie” americană şi am fi avut depuneri băneşti pe un cont bancar de 1000 de dolari, astăzi am fi avut 1000 de dolari).
Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– restituirea integrală a depunerilor băneşti ale cetăţenilor Republicii Moldova, care au fost furaţi într-o noapte de Rusia (Uniunea Sovietică), echivalentul de rambursare fiind de 1 la 1 (un dolar pentru o rublă).

6. Republica Moldova, stat independent din 1991, cu un popor preponderent creştin-ortodox, are până în prezent o Mitropolie subordonată canonic Patriarhiei Ruse, situaţie improprie, nefirească.
Biserica Ortodoxă din Republica Moldova plăteşte pentru întreţinerea Patriarhiei Ruse cotizaţii enorme, aproximativ 100 de milioane de lei lunar, în timp ce Patriarhia Rusă susţine făţiş formaţiunile militare implicate în agresiunea rusă împotriva statelor independente Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, ca să ne limităm doar la acestea.

Călăuzindu-ne de principiul organizării bisericilor după criteriul naţional, noi, enoriaşii Bisericii ortodoxe din Republica Moldova (Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove), cerem insistent ca:
– Biserica Creştin-Ortodoxă din Republica Moldova să iasă neîntârziat din subordonarea canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse (Patriarhia Rusă).

7. În primii ani de independenţă ai Republicii Moldo-va exista o reţea bine pusă la punct de informare a populaţiei prin intermediul radiourilor locale (nodurile de radio), fapt care permitea menţinerea unei relaţii directe a administraţiei locale cu populaţia, dar serviciile de securitate ruseşti FSB (KGB), prin agentura lor în Republica Moldova, au distrus definitiv această reţea.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– restabilirea reţelei republicane de radio de informare a populaţiei;
– tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de distrugerea reţelei republicane de radio.

8. Republica Moldova este un stat independent din 1991, recunoscut de comuniunea internaţională. Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială în hotarele ei. Pe toată perioada existenţei Republicii Moldova, Federaţia Rusă menţine ilegal pe teritoriul ei contingentul Armatei a 14-a.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– retragerea imediată şi necondiţionată a Armatei a 14-a;
– perceperea unei taxe de amplasare a armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova pentru toată perioada de aflare ilegală a acesteia (1991-2015), în valoare de 300 de milioane de dolari (un milion de dolari pe lună).

9. Calificăm drept încercare de modelare prorusă a conştiinţei naţionale promovarea panglicii bicolore (negru-oranj) ca simbol al victoriei sovieticilor asupra fascismului, care a ajuns să fie purtată şi de unii deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele Parlamentului ar trebui să facă ordine în acest sens, urmând exemplul omologilor din Belarus şi Ucraina, țări ale căror preşedinţi au respins-o.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– să fie interzisă panglica bicoloră pe teritoriul Republicii Moldova, iar persoanele fizice sau juridice care o poartă să fie amendate cu suma de 300 de euro.

10. Oficial, conducerea Republicii Moldova se declară ferm pentru aderarea la UE. În acest sens, ar fi logic ca la trecerea frontierei de peste Prut, să avem acces mai liber, fără a fi umiliţi în punctele vamale moldoveneşti.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– lichidarea punctelor vamale moldoveneşti de pe Prut;
– accesul liber al persoanelor şi al mijloacelor de transport în ambele direcţii;
– producătorii agricoli să poată trece liber producţia agricolă în România.

11. Situaţia politică din Republica Moldova, războiul nedeclarat al Federaţiei Ruse în zona de est a Ucrainei, ameninţările indirecte sau voalate tot mai frecvente din partea Kremlinului faţă de Republica Moldova, neutralitatea permanentă doar declarată a Republicii Moldova, pe teritoriul căreia este dislocată o armată străină, Armata a 14-a a Federaţiei Ruse, aflată ilegal pe teritoriul ţării noastre, ne obligă să căutăm protecţia pe care pot să ne-o ofere, de facto, doar NATO şi UE.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova cerem insistent:
– renunţarea la neutralitatea permanentă;
– aderarea la NATO şi menţinerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova;
– serviciile de securitate, Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul de Interne şi cel al Apărării, mass-media, ca instrumente de propagandă şi influenţă asupra populaţiei, să acţioneze exclusiv în interesele naţionale ale Republicii Moldova, şi nicidecum în interesul unui stat care ne ameninţă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială.

12. Considerăm necesară scoaterea în afara legii a unor partide politice, cum sunt Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Partidul Nostru şi Mişcarea „Ravnopravie”, care promovează terorismul, separatismul şi extremismul. Trebuie aplicate măsuri faţă de persoanele care promovează o politică antistatală (Igor Dodon, Re-nato Usatîi, Valeri Klimenko, Grigore Petrenko, Mihail Garbuz ş.a…), persoane care fac jocul serviciilor FSB-ului rusesc, care promovează ideile separatiste în spaţiul ex-sovietic.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent ca:
– astfel de personaje politice să fie trase la răspundere şi pedepsite conform legii. Autorităţile statului ar trebui să se adreseze către conducerea României şi cea a Ucrainei ca persoanele nominalizate să fie declarate, în aceste state, persona non grata.

13. Pe timpul când Zinaida Greceanîi era primministru, iar Igor Dodon ministru al Economiei, şi Iurie Roşca susţinea în Parlament PCRM-ul, preţul la gazul importat din Federaţia Rusă a fost majorat de la 80 de dolari pentru 1000 m.c. până la 420 de dolari pentru 1000 m.c.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem insistent:
– diferenţa de preţ plătită Federaţiei Ruse pentru gazul importat, să fie întoarsă persoanelor fizice şi juridice din Republica Moldova din buzunarul celor direct implicaţi în această crimă economică, iar vinovaţii pentru crimele economice săvârşite să fie neîntârziat deferite justiţiei.

14. Pe teritoriul Republicii Moldova o bună parte din cetăţeni care prestează servicii publice nu posedă limba de stat, adică nu vorbesc limba română.
Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem amendarea acestor cetăţeni cu o amendă de 100 euro şi a angajatorilor acestora cu 500 euro.

15. Acţiunile bine dirijate ale lui Dodon socialistul, de pe când era ministru al Economiei şi vicepreşedinte al Parlamentului Iurie Roşca, susţinător făţiș al lui Voronin şi responsabilii de la Banca Naţională, Banca de Economii şi celelalte bănci, au văduvit Republica Moldova de circa 2 miliarde de euro.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, cerem să fie traşi neîntârziat la răspundere în cel mai strict şi rapid mod persoanele vinovate, iar miliardul să fie întors poporului.

Ca un popor cu o istorie bimilenară, urmaşi ai lui Burebista şi Decebal, ai lui Mircea cel Bătrân şi ai lui Ştefan cel Mare, ai lui Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, Bălcescu şi Alexandru Ioan Cuza, descendenţi spirituali ai lui Grigore Ureche şi Miron Costin, ai lui Mihai Eminescu şi George Coşbuc, ai lui Sadoveanu şi Alexei Mateevici, ai Leonidei Lari şi ai lui Grigore Vieru, o spunem răspicat: Moldova nu este a lui Dodon, nu este a lui Usatîi, Moldova este a urmaşilor, urmaşilor noştri, acum şi mâine, în vecii vecilor, Amin!
Orice om care gândeşte în contextul acestei istorii și acestor valori nepieritoare ale neamului nostru are obligaţia morală să semneze şi să colecteze cel puţin 10 semnături de adeziune la prezenta adresare.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Din partea mai multor protestatari, din partea unui grup de iniţiativă pentru renaşterea Mişcării Naţionale şi Democratice,

Valerian Grosu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *