Scrisoarea săptămânii: Stimați români și…
Buchisind toată pagina, am constatat, cu părere de rău, că deputații noștri nu prea cunosc sensul cuvintelor etnie și naționalitate. Mă întreb și îi întreb și pe ei, de ce se bagă într-un domeniu străin dacă nu au cunoștințe?
Aflându-mă nu demult într-un grup de oameni în s. Alexăndreni, din r-nul Edineț, unde se discuta despre eterna temă a identității, cineva dintre ei susținea cu voce tare cum că el este moldovean de naționalitate. L-am întrebat de ce crede așa.
– Pentru că m-am născut în Moldova, a spus el.
– E bine că te-ai născut în Moldova, dar ar trebui să știi că Moldova nu e națiune, ci teritoriu, i-am răspuns eu.
Neștiind ce să zică, a înghițit gălușca. Au tăcut mâlc și ceilalți „moldoveni”.
Basarabenii, mulți dintre ei, sunt orgolioși și îndărătnici din fire, și ca să vă convingeți de aceste trăsături, amintiți-vă că mai sunt și alte regiuni în România – Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Bucovina, Transilvania, dar locuitorii acestora se numesc români și vorbesc cu toții aceeași limbă – româna.
Reieșind din cele expuse mai sus, eu i-aș sfătui pe deputații noștri, printre care sunt persoane bine instruite, dar sunt și mediocrități, și nulități chiar, cu studii superioare, să nu se bage unde nu le este locul, politizând toate domeniile de activitate, închipuindu-și că sunt atotștiutori. În RM sunt și alți specialiști (și nu puțini) cu drepturi decizionale. Oare au deputații dreptul moral de a include în chestionarul recensământului întrebarea despre identitatea basarabenilor neștiind ei înșiși cine sunt și ce limbă vorbesc? Unul dintre aceștia este deputatul PCRM Iurie Muntean, care se socoate moldovan și nicidecum moldovean, deși nu cunoaște diferența dintre aceste expresii. Era cazul să se intereseze mai demult și să știe că moldovan e un cuvânt popular, pe când moldovean, care sună mai frumos, e termen literar și unui deputat așa i se cuvine să se exprime. Altă abatere de la normă este și numele Muntean, care e nearticulat, întrucât muntean e un simplu substantiv, care sugerează că persoana dată locuiește undeva în munți sau e de undeva din Muntenia. Ar fi bine să se ia exemplu de la Valeriu Munteanu. Și, în fine, nu ar strica să mai citiți operele cronicarilor noștri, pentru a vă convinge odată și pentru totdeauna că voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost într-adevăr moldovean, dar totuși român de naționalitate. Și dacă nu îi credeți pe cronicari, pe scriitori, pe lingviști, atunci vă propun tuturor dvs., comuniștilor și celorlalți adepți ai moldovenismului aberant să citiți, recitiți scrierile lui Karl Marx, Friedrich Engels și V. I. Lenin, ca să vă convingeți odată și odată că noi, basarabenii, suntem români.
Pentru a nu admite denaturarea și falsificarea rezultatelor acestei campanii extrem de importante pentru noi, propun tuturor celor implicați în buna desfășurare a recensământului să ia măcar o carte a autorilor numiți mai sus și să le-o propună s-o citească celora care se declară moldoveni de naționalitate. Sintagmele „limbă moldovenească”, „naționalitate moldovenească” din punct de vedere științific nu au dreptul de a fi înregistrate în chestionarele recensământului. Ele sunt falsuri, invenții prostești și periculoase unității noastre naționale. De facto, ele sunt inexistente. Limba moldovenească nici nu e limbă, ci grai.
De fapt, cine suntem noi și ce limbă vorbim, nu ar trebui să ne învețe agramații și semidocții, adică cei care au cunoștințe puține, așa ca Iurie Muntean(u) sau și mai rău V. Voronin, care se cred culți. Aceste noțiuni nu sunt de competența cetățenilor, ci a Academiei de Științe, a savanților și, ei au expus demult adevărul. Recent a fost dată publicității și decizia Curții Constituționale – limba de stat a RM, iar prin deducție, și a tuturor moldovenilor, este ROMÂNA!
Cu respect,
Grigore Croitoru,
or. Camenca