Actualitate

(SCRISOAREA ZILEI) La Bălți se taie ca în codru

În urma tăierilor ilicite, cel mai mult au de suferit fâșiile protectoare a terenurilor agricole, bazinelor acvatice, căilor de comunicare, obiectivelor economice etc., paza cărora revine în totalitate primăriilor și altor gestionari. Orice s-ar spune, paza acestora este episodică și acest fapt duce la degradarea continuă a lor.

Inspectoratul Ecologic de Stat, orice ar întreprinde, fără cetățean, fără societatea civilă, dar în primul rând, fără gestionarii fășiilor de protecție nu va reuși stoparea efectivă a defrișărilor acestora. Avem nevoie de societate.

Un rol deosebit îl poate avea opinia publică. Societatea trebuie să-și cunoască „eroii”. Și aceasta este un instrument, poate mai efectiv decât sancțiunile în vigoare, iată de ce vreau să aduc în atenția publicului larg cazul tăierilor ilicite din suburbia or. Bălți, unde infractorii au încercat să amenințe inspectorii de mediu cu arma de foc, reușind să fugă de la locul infracțiunii.

Astfel, la 14.07.2014, la ora 23:50, șeful IE Râșcani, Vasile Grozavu și inspectorul de mediu D. Cecan s-au deplasat pentru un control inopinat în zona fâșiei forestiere de protecție a câmpurilor agricole a IS „Stațiunea Tehnologică Experimentală Bălți”, care este situată în extravilanul s. Singureni, r-nul Râșcani în apropierea drumului de centură a or. Bălți la distanța de 2 km și la 500 m de la calea ferată Ocnița – Chișinău (km 91).

Controlul inopinat a fost întreprins în baza înștiințării telefonice de către un voluntar de mediu a șefului Agenției Ecologice Bălți, Gheorghe Ciumaș și inspectorilor de mediu ai acestei Agenții și despre depistarea unui caz de tăiere ilicită a arborilor (specia stejar) pe timp de noapte, care se efectua în apropiere de or. Bălți de către persoane necunoscute. În cadrul controlului repetat, pe timp de zi, la 15.07.2014 a fost examinată minuțios fâșia forestieră cu suprafața de 8,5 ha. Drept rezultat a fost stabilit faptul defrișării a 44 arbori pe parcursul lunii iulie dintre care 10 au fost tăiați chiar în noaptea controlului inopinat. Datorită depistării la timp, tăierile s-au efectuat în volum redus, dar totuși semnificativ.

Conform colaboratorilor AE Bălți, la locul contravenției, până la sosirea grupului operativ de la Râșcani, au răsunat două împușcături de armă efectuate în direcția inspectorilor de la Bălți deja prezenți în preajmă de către persoane necunoscute pentru avertizare ca aceștia să nu se apropie. Acest fapt a fost confirmat ulterior de către un contravenient care s-a ascuns la momentul controlului și a fost identificat a doua zi datorită automobilului personal lăsat la locul contravenției –Victor C., a.n.1982, locuitor al s. Aluniș, r-nul Râșcani, care a recunoscut parțial vinovăția sa.

Pentru documentare, AE Bălți a întocmit actul de control nr. 084381 din 14-15.07.2014, iar IE Râșcani a întocmit procesul verbal nr. 034199 din 17.07.2014 în baza art. 122 al.1, CC al RM, aplicând o sancțiune în formă de amendă în mărime de 1000 lei și a înaintat prejudiciul în valoare de 3384 lei. Amenda a fost achitată în ziua de 17.07.2014.

Cu regret, cazuri de acestea se întâmplă destul de des.
Pentru a ne eficientiza activitatea de control avem nevoie de un Regulament special privind acțiunile inspectorilor în timpul raidurilor de antibraconaj și tăieri ilicite atât ziua, cât și noaptea, avem nevoie de o dotare suficientă cu echipament de protecție. Noi nu putem admite ca viața și sănătatea inspectorilor de mediu să fie pusă în pericol.
Este evident că reușita noastră în apărarea naturii ține mult și de societate. Infractorul de mediu trebuie să știe că mai devreme sau mai târziu va fi depistat, iar oamenii de bună credință sunt cu ochii pe ei.
Vreau pe această cale să mulțumesc domnului în cauză care ne-a semnalat cazul, dar și tuturor voluntarilor de mediu care sunt alături de noi în acțiunile de protejare a mediului înconjurător.
Nu distrugeți viitorul copiilor noștri.

Vitalie CURARARI,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *