Se împlinește un secol de la intrarea României în Primul război mondial
Cu această ocazie, militarii români vor trece Carpații sâmbătă, de la ora 21,00, în mod simbolic, la 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. În acest mod inedit, Ministerul Apărării al României va marca împlinirea unui secol de la intrarea țării noastre în prima conflagrație mondială, aducând un omagiu eroilor căzuți atunci.
Potrivit MApN, vor fi executate marșuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostașii Armatei României luau în stăpânire trecătorile Munților Carpați, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.
„Să trecem împreună, astăzi, Carpații! În noaptea de 27 spre 28 august 1916, Armata României trecea Carpații în Transilvania, punând stăpânire pe trecătorile Carpaților și angajând lupte la Timișul de Jos, la sud de Sibiu și în apropiere de Orșova. La 100 de ani după, în această seară, de la ora 21,00, militarii Armatei României vor trece din nou Carpații, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marșuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostașii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munților Carpați, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă”, precizează MApN, pe pagina sa de Facebook.
Unul din marșuri se va desfășura pe itinerariul Predeal — Timișul de Sus, urmând să se aducă un omagiu, la Cimitirul Eroilor Timișul de Sus, celor căzuți în luptele angajate de Armata României. Acest marș va fi transmis live pe site-ul MApN.
La încheierea războiului, România a obținut Transilvania, dar și Basarabia și Bucovina. Tratatele de pace au consfințit astfel nașterea României Mari, iar 1 decembrie – azi sărbătoarea noastră națională – este momentul fondator.
Societatea întreagă a traversat o perioadă bulversantă, fără precedent, care a permis cele două decenii de explozie economică. Țăranii care au luptat pe front, văduvele și orfanii lor au fost împroprietăriți – din pământurile regale mai întâi și apoi din cele ale marilor moșieri care, fapt fără precedent în istoria mondială, s-au des-proprietărit prin propria lor voință. Vom vedea cum într-un episod următor.
Prima generație a României Mari i-a dat pe cei mai de seamă gânditori, artiști, scriitori ai culturii române.
Toate acestea s-au plătit scump și, după 100 de ani, peste faptele acestea s-a așternut uitarea. Dar întrebați-vă bunicii, ai căror bunici s-au bătut sau au murit pe câmpurile de luptă, ei își aduc aminte, pentru că nu există familie care să nu fi plătit cu sânge, în acele zile, nașterea României mari.
335 000 de soldați și-au dat viața pe câmpul de luptă sau răpuși de boli, peste 75 000 au rămas invalizi – iar la aceștia se adaugă 650 000 de victime în rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau represalii prin execuții de către trupele de ocupație.
România Mare a fost plătită cu un million de vieți omenești, cel mai mare sacrificiu pe care l-a făcut România vreodată. Prin comparație, aceasta reprezintă 33 la sută din totalul efectivului mobilizat din România, în timp ce pentru Marea Britanie aceste cifre se ridică la 10,66 %, pentru Rusia la 17,48 % și pentru Franța la 18,29 % din efectivele mobilizate.
Agerpres/Rfi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!