Actualitate

Se mai citește…

Unul dintre aceste proiecte este „Municipiul citește o carte”, care se desfășoară anual și e organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Acest proiect are peste zece ani, dar nu s-a învechit, deși s-ar cere ceva de modernizat, de schimbat formatul. Schimbarea, oricare ar fi, atrage cititorul. Poate ar fi binevenite niște dezbateri clasice sau discuții libere, nu doar comunicări, de cele mai multe ori foarte interesante.
Biblioteca „Alba Iulia” și-a adunat cititorii în jurul cărții lui Paul Goma „Arta refugii”. Cei care au citit cartea au menționat două momente importante: cedarea Basarabiei și refugiul intelectualilor peste Prut. Destinul eroului-autor-narator este unul tragic, dar, copil fiind, el vede și lucruri bune: învățătoarea, mama, tata, directorul, care l-au înțeles și l-au susținut. Copilul se maturizează datorită condițiilor dificile pe care este nevoit să le accepte. Cei prezenți la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi, scriitorul Leo Bordeianu, profesori, bibliotecari, părinți au menționat prezentările cititorilor diferitelor biblioteci. Au fost menționați cei de la Biblioteca „Transilvania”, mai ales eseurile Mădălinei Nederiță și ale Silviei Bogonovschi.

Al doilea eveniment din cadrul aceluiași proiect a avut loc la BM „B.P. Hasdeu” și a luat în discuție cartea „Kinderland” a Lilianei Corobca. Sala era neîncăpătoare, mai ales, că autoarea a putut răspunde la niște întrebări prin Skype, deoarece autoarea se află în România. Discuția i-a implicat pe toți cititorii prezenți: comunicări, impresii, caracterizare de personaje, probleme, soluții…

Foarte activi au fost cititorii de la Centrul de Cultură „M. Eminescu” (sectorul Botanica), care au fost marcați de destinul celor trei copii, protagoniști ai romanului. Au trăit împreună cu ei: înstrăinarea, plecarea părinților, maturizarea înainte de vreme, jocul „de-a mama și de-a tata”, adică jocul de-a familia, care demult nu mai este. S-au evidențiat cititoarele Bibliotecii „Transilvania” Cristina Șendrea, Elena Sârbu, Adriana Narolschi, care au făcut analiza romanului, comentarea lui și concluzii.

Proiectul îndeamnă la lecturi. Oriunde ne-am afla e bine să ai la îndemână o carte. O carte „de căpătâi”, care să ne dea răspunsuri la multe dintre întrebările, pe care le au oamenii de toate vârstele.

Daniela Nagară,
Ecaterina Ermurachi,
cititoare

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *