Carte

Se mai citește astăzi în R. Moldova?

Și, din experiența mea didactică cu elevii, am constatat că răspunsul nu este chiar atât de funebru. Se citește, poate mai puțin, în situația când IT îți oferă condiții mai ușoare și mai rapide de informare. Ba chiar se cumpără și cărți. În familiile tinere nou-formate poți deja vedea un perete strălucind cu cărți, ele fiind o asigurare didactică în formarea intelectuală pentru urmași. Școala care, în ultimul timp, încearcă să devină prietenoasă copilului, aplică mai multe metode, mai noi, mai vechi, pentru a-l apropia pe elev de carte, pentru a-l convinge de valoarea cărții.
Acesta este și scopul maratonului literar, în a cărui cursă își antrenează elevii, deja a nu știu câta generație, profesoara Alexandra Tănase, de la Liceul „Gaudeamus” din Chișinău. 

Adevărul, recunoscut cu mare regret de cei care gândesc, este că se citește foarte puțin, iar parteneriatul cu Biblioteca „Transilvania” (directoare – Parascovia Onciu) sau cu alți parteneri educaționali descoperă în elevi gustul lecturii, îi îndepărtează de multe lucruri rele, de violența pe care o pot vedea la TV și o pot întâlni în stradă, iar cartea le poate deveni un prieten și un partener pașnic și de încredere. Scopul maratonului este de a crea o cursă bună spre carte care îi adună pe elevii de la „Gaudeamus” și la „Ceaiul de la ora 4” la aceeași bibliotecă pentru a-i cunoaște mai bine pe Adrian Păunescu, Octavian Paler, Cella Serghi, Radu Gyr, sau a nu permite generației tinere să-i uite pe Liviu Damian, Nicolae Vieru, Liviu Deleanu…

Redescoperirea poetului Liviu Damian a fost și scopul Atelierului de lectură în clasa a XII-a al prof. A. Tănase în cadrul seminarului DGETS (responsabilă – Silvia Gîlcă, inspector de limba și literatura română), desfășurat la Liceul „Gaudeamus”. Obiectivul seminarului – calitatea educației – a solicitat elevilor în desfășurarea atelierului competențe de exprimare și de cunoaștere, prin lectură, a creației poetului L. Damian, a tematicii sale, de însușire a valorilor prezente în creația poetului. Dincolo de faptul că elevii au recitat, au comentat poezia, au realizat eseuri în baza operei lui L. Damian, prezența surorii poetului, Elena Damian, care le-a mărturisit amintiri frumoase, dar și triste din viața familiei lor, e o dovadă că Salonul de lectură și discuție formează competențe intelectuale tinerilor liceeni. Și dacă puțini scriitori au reușit să-și păstreze verticalitatea, Liviu Damian, spune sora sa, a fost onest și n-a bătut palma cu regimul. Atât pentru elevi, cât și pentru profesorii prezenți la Salonul de lectură, discuția tinerilor despre carte, în general, e o dovadă că personalitățile literare din RM, odată ce sunt redescoperite, sunt și citite. O admirație totală pentru generația în blugi și asta datorită școlii, profesorului, care, conchide A. Tănase, reușește să întoarcă elevul spre carte, spre lectură.

Silvia Strătilă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *