Editorial

Se poate trăi și din romantism

Nimic de spus, un proiect frumos și util. O bătaie de cap mai puțin, în caz că se rezolvă. Nu că – vezi, Doamne – cineva ar fi ținut vreodată cont de acel paragraf. Nici apărătorii (de drept!) ai limbii române, nici nostalgicii sovietici.
Pentru cei care au cunoștințe lingvistice și gândire logică, limba noastră a fost română chiar și atunci când erau siliți să o scrie în grafie chirilică, o grafie care nici măcar nu avea baze să acopere anumite foneme ale limbii, cu atât mai puțin au stat pe gânduri după adoptarea grafiei latine. Iar dovadă în acest sens stă textul Declarației de Independență care recunoaște că limba noastră e română.

Dacă reușim să scăpăm însă de această inadvertență a constituției, blând spus inadvertență, pentru că mă îndoiesc că specificarea de limbă moldovenească a fost introdusă din neatenție, cel puțin spunem lucrurilor pe nume. Deci nu pot decât să salut o astfel de inițiativă, dar altceva mă deranjează.

În timp ce România are o creștere economică puternică, pensiile și salariile bugetarilor de asemenea, la noi, între Prut și Nistru, nu vedem altceva decât romantisme bune de adunat voturi și de a convinge lumea că ai noștri politicieni transpiră muncind.
Ca să dau un exemplu concret, un pensionar din România (pe care îl cunosc), are acum, față de anul 1996 când a ieșit la pensie, o sumă de 13 ori mai mare. Nu de 5, nu de 10. De 13! A ieșit atunci cu 140 de lei românești (în banii de azi), iar acum se apropie de 2000.

Poate că în România idealismele, romantismele, mândria etnică și-a pierdut din forță. Nu cred că pensionarul român ar fi foarte preocupat de depunerile de flori și demagogiile politicienilor. Îl interesează în schimb nivelul lui de trai. Ce își poate permite și ce nu. Care sunt drepturile sale de cetățean al României și care sunt beneficiile statutului de pensionar.

Prin urmare astfel de proiecte de lege m-ar încânta peste măsură doar atunci când ar fi dublate de alte proiecte de lege care să vizeze îmbunătățirea nivelului de trai. Accelerarea demersului european prin acțiuni rapide și concrete. Să pot spune că față de acum douăzeci de ani pensionarii trăiesc mult mai bine.

Însă atâta vreme cât politicienii noștri pot real doar să elaboreze proiecte, să depună flori și să se laude în conferințe de presă, astfel de inițiative mi se par doar praf în ochi. Doar o demonstrație că ei chiar fac ceva bun, în afară de furturile din bănci, din spațiul public și așa mai departe.
Eu știu foarte clar că vorbim limba română. Sigur că mi-ar conveni să se schimbe odată acel articol 13. Dar parcă fie ea și română, nu e tocmai o veselie când umbli cu limba scoasă de foame la propriu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *