Finanţe

Se vor scumpi sau nu serviciile medicale?

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că serviciile medicale ar putea să se scumpească cu 40%, creşterea fiind motivată de majorarea preţurilor la combustibil, utilajul medical şi serviciile comunale. În cazul în care acest lucru se va adeveri, oamenii spun că vor alege serviciile unei clinici private, în detrimentul instituţiilor de stat, întrucât costurile vor deveni aproape identice, iar calitatea serviciilor se deosebeşte cu mult. „Acum mergem la policlinica unde suntem înregistraţi conform vizei de reşedinţă, deoarece costurile sunt mai mici. Dacă va trebui să achităm mai mult pentru aceleaşi servicii, vom merge desigur la o clinică privată, deoarece utilajul medical este mai performant, iar medicii sunt mai amabili”, ne spune Claudia Solcanu, din Chişinău.

Chiar dacă şi aşa nu le ajung bani pentru o investigaţie la rinichi, inimă sau pentru nişte simple analize, după adoptarea noilor tarife aceleaşi servicii ar putea deveni inaccesibile pentru o mare parte a populaţiei. Astfel, dacă acum la Centrul Republican de Diagnostică medicală un examen tomografic în regiunea capului sau a ficatului costă între 600 şi 700 de lei, peste o lună acelaşi examen medical ar putea costa 980 de lei. Acelaşi serviciu, la acelaşi preţ (700 lei) îl prestează una din clinicile private din capitală, doar că suma devine dublă dacă este inclus şi lichidul de contrast. Un examen de rezonanţă magnetică într-o clinică de stat costă acum 300 de lei, iar după scumpire ar putea costa 420. La clinica privată preţul variază acum între 700 şi 1400 de lei. Un examen ecografic la sarcină costă 120, în primele luni de sarcină, la privaţi, comparativ cu 60 de lei într-o instituţie de stat, dar care ar putea ajunge la aproape 90 de lei după aprobarea noilor tarife. Chiar şi acum sumele sunt exagerate, spun oamenii care constată că nu vor mai putea face faţă unui nou val de scumpiri. „Dacă ne doare ceva, apelăm la reţete din plante medicinale şi ne rugăm lui Dumnezeu să nu ne mai doară nimic că nu avem bani de cheltuit prin spitale”, ne spune o altă chişinăuiancă, lucrătoare la o grădiniţă din capitală, a cărei salariu abia depăşeşte 1000 de lei.
Totodată, unele clinici din capitală vor activa în continuare conform tarifelor actuale. Contactat de TIMPUL, directorul clinicii private „Modus Vivendi”, Alexandru Dicusară, a declarat că preţul serviciilor medicale prestate de clinică va rămâne acelaşi. „Deşi s-au scumpit combustibilul, curentul, materia primă nu vom opera nicio majorare de preţ, serviciile medicale vor costa la fel ca şi până acum”, a spus directorul clinicii, care recunoaşte că tarifele sunt şi în prezent mari şi aproape inaccesibile pentru majoritatea moldovenilor.

Pe de altă parte, Serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii susţine că nu există nici un document care să prevadă scumpiri în medicină, doar că a fost propus spre examinare Ministerului Economiei un proiect ce vizează schimbarea Legii cu privire la revizuirea preţurilor la serviciile medicale, însă nu a fost elaborată nici o procedură în acest sens.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *