Internațional

Secretarul american al apărării: Atacurile Rusiei nu fac decât să întârească și mai mult hotărârea Ucrainei și a aliaților

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei au pus în lumină ”intenţia criminală şi cruzimea” războiului său şi a unit şi mai mult comunitatea internaţională în demersul ei de a sprijini eforturile militare ale Ucrainei de a se apăra, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, citat de agenţia de presă Reuters și Agerpres.

Într-un discurs susţinut la începutul unei reuniuni axate pe Ucraina la sediul NATO din Bruxelles, Austin a salutat câştigurile militare obţinute de armata ucraineană în luna septembrie, declarând că sunt ”extraordinare” şi că au schimbat dinamica războiului.

„Aceste victorii aparţin bravilor soldaţi ucraineni. Dar asistenţa de securitate a Grupului de Contact, eforturile de instruire şi de susţinere au fost vitale”, a menționat Austin, adresându-se titularilor instituţiilor de apărare din ţările care susţin Ucraina în războiul declanşat împotriva sa de Rusia, la această reuniune participând şi ministrul ucrainean al apărării.

Sprijinul pentru Ucraina ”se prelungeşte în toate anotimpurile” a afirmat Lloyd Austin, subliniind că angajamentul Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei ”nu depinde de rezultatul unei anumite bătălii”, notează DPA.

Seria recentă de lovituri cu rachete ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene ”a pus în vizor ţinte fără scop militar”, a atras atenţia secretarul american al apărării, condamnând aceste atacuri ruseşti.

Secretarul american al Apărării a declarat că aproximativ 50 de ţări din întreaga lume iau parte la reuniunea de la Bruxelles. Reuniunea este a şasea întâlnire şi a patra cu prezenţă fizică a grupului înfiinţat în luna iunie la Ramstein, în Germania.

Întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei va fi numărul unu pe agenda reuniunii Grupului Ramstein, a postat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, exprimându-şi optimismul în acest sens.

Vă amintim că la 10 octombrie, Federaţia Rusă a lansat peste 80 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, în ceea ce Moscova a spus că sunt represalii pentru explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de Rusia, parţial avariat în weekend.

Rusia a atribuit serviciilor secrete ucrainene responsabilitatea pentru acest atac. Mai mult de jumătate dintre rachetele ruseşti lansate luni au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Cu toate acestea, valul de atacuri cu rachete ruseşti de-a lungul Ucrainei, care a continuat şi marţi, s-a soldat cu cel puţin 20 de morţi şi peste 100 de răniţi, conform Kievului, şi a avariat numeroase infrastructuri energetice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *