Actualitate

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova: Niciun cuvânt despre unire, în schimb au dansat penibil o horă

O ședinţă comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova are loc sâmbătă, la Chişinău, la aceasta participând preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, senatori şi deputaţi români, transmite Agerpres.

Reuniunea de la Chişinău are loc la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la UE.

În discursurile lor, niciunul dintre oficialii de pe malurile Prutului nu a pomenit ceva despre unirea celor două țări, ci doar despre integrarea Moldovei în UE.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că parcursul european şi integrarea în UE constituie unica soluţie viabilă pentru viitorul ţării sale.

“Suntem ferm convinşi că parcursul european şi integrarea în UE constituie unica soluţie viabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Acest scop ne dictează acţiunile şi ne mobilizează să trecem peste provocări, dorinţa de a construi Europa aici în Moldova”, a spus Igor Grosu, în discursul susţinut la şedinţa comună.

El a menţionat că, în contextul reuniunii de sâmbătă, va fi semnată o Declaraţie comună.

”Pe lângă simbolismul acestui eveniment, îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activităţilor Legislativului de la Chişinău în procesul de negociere şi aderare la UE. Ce punem noi în acte şi în legi să simtă cetăţenii în viaţa de zi cu zi, o viaţă mai bună, fericită, aici, acasă. Avem mult de lucru, însă ştiu că vom reuşi, fiindcă avem prieteni de nădejde şi astăzi ei sunt prezenţi alături de noi în această ţară”, a afirmat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
Cîțu: Există o legătură specială între țările noastre

Florin Cîţu a spus că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

“În şedinţa comună de astăzi reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre. (…) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană”, a afirmat Florin Cîţu, în discursul său din Parlamentul de la Chișinău

El a adăugat că România este şi va fi cel mai consecvent partener al Republicii Moldova.
Ciolacu: Trebuie să muncim împreună

La rândul său Ciolacu, a afirmat că România şi Republica Moldova trebuie să facă „un nou pas” şi să muncească împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor celor două ţări.

„Astăzi, trebuie să facem un nou pas şi să muncim împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relaţiilor noastre bilaterale şi obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv. (…)

Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri. Această construcţie comună începe chiar de aici, de la Chişinău”, a spus Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României.

El a adăugat că România „nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova”, dar doreşte şi crede „într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană” a acestei ţări.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat că integrarea europeană a României este un model pentru țara sa.

„Am fost şi rămânem o ţară cu alegeri libere, în care oamenii au ştiut să apere democraţia şi nu au permis regimurilor autoritare să prindă rădăcini. (…) Mulţi dintre cetăţenii noştri trăiesc, muncesc şi sunt integraţi în state membre ale Uniunii Europene. În ultimii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene şi a reuşit un parcurs de succes care constituie şi pentru noi un model. Evoluţia României ne-a încurajat şi ne-a dat speranţa că acesta poate fi un model de succes şi în Republica Moldova. După suişuri şi coborâşuri, cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate şi democraţie”, a afirmat Maia Sandu în discursul ţinut sâmbătă, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României care se desfăşoară la Chişinău, relatează News.ro

Liderul de la Chişinău a subliniat că evoluţiile din ultimele luni au determinat ţara să „accelereze” pe calea europeană. Sandu a subliniat că economia moldovenească este „conectată” la cea a UE, ţara lucrează la întărirea integrităţii instituţiilor publice, este angajată pentru reformarea justiţiei combaterea corupţiei, asigurarea libertăţii presei şi respingerea propagandei.


comentarii

 1. Atzi auzit inj ultimii 30 de ani ca un
  politician din chisinau sa pronuntze
  cuvantul UNIRE cu Romania ?????
  Niciodata
  Rusoaica nu a poronuntzat o singura
  data cuvantul UNIRE de cand ea
  exista ????
  Salvarea lor vine dela kremlin si nu
  trebue suparat stapanul .
  Romanii mai pronuntza acest
  cuvant cu precautzie caci politrucilor
  le sare tzandara. Iar George
  Simion cunoaste pe pielea lui fratzia
  de fatzada cu totzi veneticii din
  fundul sibertiei care dicteaza legea lor.

  1. Noi nu suntem ucrainenii care aruncă cu cuvinte populiste la stânga și la dreapta.

   Ce se știe despre ajutorul militar oferit de România Ucrainei? Nimic, dar el a fost oferit.

   Românii acționează cu prudență și în Republica Moldova la fel. Guvernările anterioare aveau lideri corcituri ale altor popoare și se făceau tot soiul de declarații.

   1. Romanii de azi nu actioneaza cu „prudenta”, ci cu teama. Asa ni se tot spune: sa ne temem, nu cumva sa suparam pe cineva, in est sau in vest, daca ne cerem drepturile si ne aparam interesele. Dar au fost si alti romani, odinioara, care au luptat d.e. la Marasesti. N-au mai fost atat de „prudenti”, cand s-au pus in fata mitralierelor inamice, strigand PE AICI NU SE TRECE! Si care, cand a aberat Cîţu despre „legătura specială dintre ţările noastre” s-ar fi ridicat si ar fi spus „Despre ce legatura speciala tot vorbesti, domnule? Suntem acelasi neam: moldoveni, olteni, ardeleni, banateni si munteni – cu totii ROMANI! Acesta e singurul adevar”.

    Cat despre „guvernarile anterioare cu lideri corcituri” – din cate stiu, numele Romaniei e reprezentat in lume de un neamt iar padurile si apele noastre sfinte sunt gestionate de un ungur.

 2. O mare mascaradă de factură suprarealistă. Se învârt în morminte Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare, A. I. Cuza, M. Kogălniceanu, I. Brătianu, Pan Halippa, Ion Buzdugan, Gherman Pântea, Ion Inculeț, Nicolae Iorga și o mare mută de țărani români moldoveni ce au simțit și au știut „binefacerile” ruskii mir asupra poporului român dintre Prut și Nistru. Pentru asta au luptat și au murit generații întregi??? Pentru circul cu „ne vedem împreună în UE”???
  Ticăloșilor, politicieni de pe ambele maluri ale Prutului dați răspunsurile sincere la următoarele întrebări:
  1. Cine garantează asta? (intrarea RM în UE)
  2. Cui folosește existența „statului” RM?
  3. Cum i-ar fi mai bine Statului Român pe termen mediu și lung: cu sau fără RM?
  4. Cum i-ar fi mai bine cetățeanului din RM pe termen mediu și lung: în UE, prin Unirea cu România, sau în zona gri pe termen nelimitat ca cetățean al unui stat candidat „veșnic”?
  5. Cum ar fi privit statul român și românii în general dacă ar lupta (și ar și câștiga) pentru a anula o nedreptate flagrantă a istoriei?
  6. Suntem impotenți sau ne place să fim conduși de impotenți???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.