Externe

Șeful spionajului militar ucrainean: Ce s-ar întâmpla dacă rușii ar arunca în aer barajul Kakhovka din Herson

Rusia va încetini avansarea trupelor ucrainene în sudul țării cu doar două săptămâni dacă va arunca în aer vastul baraj Kakhovka, dar o astfel de acțiune ar inunda teritoriul ocupat de Moscova și i-ar face să piardă un canal de apă vital pentru Crimeea, anexată ilegal în 2014, declară șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, notează Hotnews.

Barajul a fost minat doar parțial de Rusia și distrugerea completă a acestuia ar necesita multe tone de explozibil, a declarat Kirilo Budanov într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Rusia a minat barajul hidroelectric de pe râul Nipru și că se pregătește să îl arunce în aer.

Rusia, ale cărei trupe se află pe picior de plecare în regiunea ocupată Herson, pe care Kievul încearcă să o recucerească, a acuzat la rândul său Ucraina că plănuiește să arunce în aer barajul, un pas care ar declanșa o inundație devastatoare.

Noi dureri de cap pentru Rusia

Aruncarea în aer a barajului ar crea o catastrofă de mediu și, de asemenea, ar da noi dureri de cap Rusiei, ale cărei forțe ar trebui să se retragă în Crimeea, a declarat Budanov.

„Vor obține o inundare totală a malului stâng (ocupat de Rusia) al Hersonului. Vor pierde chiar și teoretic posibilitatea de a furniza apă către Canalul Crimeii de Nord, către Crimeea”, a declarat șeful spionajului militar ucrainean.

„Bineînțeles, ne vor complica înaintarea pentru o anumită perioadă de timp. Și aceasta, apropo, nu este o perioadă foarte lungă de timp, în jur de două săptămâni sau cam așa ceva”, a declarat Budanov.

Centrala nucleară Zaporojie depinde de baraj

Ucraina a blocat aprovizionarea cu apă dulce a Crimeei prin canalul Crimeii de Nord după ce Rusia a confiscat peninsula în 2014. După ce ocupanții ruși au cucerit noi porțiuni din sudul Ucrainei în acest an, au restabilit imediat aprovizionarea cu apă din rezervor prin canal.

Distrugerea doar parțială a barajului ar complica totuși avansarea Ucrainei, ar duce la o scurgere parțială a apei, dar ar menține alimentarea cu apă prin canalul Crimeea de Nord, a declarat Budanov.

De asemenea, Budanov a declarat că aruncarea în aer a barajului ar distruge ”posibilitatea existenței centralei nucleare din Zaporojie, deoarece această instalație este indisolubil legată de ea”.

Hersonul va fi eliberat până la sfârșitul anului

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, este ocupată de Rusia de luni de zile și se află în apropierea barajului.

Budanov a declarat că se așteaptă ca Ucraina să recucerească orașul Herson – singurul oraș ucrainean pe care Rusia l-a capturat intact de la lansarea războiului în urmă cu opt luni – până la sfârșitul acestui an.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *