Moldova

SFATUL AVOCATULUI: PROCEDURA ÎN ORDONANŢĂ, un mod simplu de recuperare a datoriilor

Procedura în ordonanţă are o influenţă pozitivă în special asupra mediului de afaceri, datorită mecanismului rapid de restabilire a drepturilor sale. În prezentul articol vom descrie instrumentele juridice care se află la dispoziţia creditorilor în vederea restabilirii valorilor pretinse, într-o formă procesuală simplificată.

Pretenţiile în al căror temei poate fi emisă o ordonanţă judecătorească sunt prevăzute în mod expres de art. 345 al Codului de Procedură Civilă. Printre acestea putem menţiona pretenţiile ce derivă din acte notariale (dar care nu se referă la bunuri imobile) din acte juridice încheiat printr-un înscris simplu dacă legea nu dispune altfel (contract de împrumut (recipisă), contracte de prestări servicii etc.); din cambii; încasarea pensiei alimentare în mărimea prevăzută de legea care nu necesită stabilirea paternităţii sau atragerea în proces a altor persoane interesate; încasarea salariului calculat dar neplătit; exercitarea dreptului de gaj etc. Totodată, sunt prevăzute şi anumite circumstanţe în care anumite autorităţi publice pot înainta cereri de eliberare a ordonanţei judecătoreşti. Dacă pretenţiile creditorului sunt altele decât cele menţionate mai sus, acestea nu pot servi ca temei pentru emiterea ordonanţei judecătoreşti.

Pentru a stabili exact dacă procedura în ordonanţă este aplicabilă pretenţiei dvs., cea mai indicată ar fi consultaţia unui avocat.
Înainte de a depune cererea în instanţa de judecată, creditorul trebuie să încerce să soluţioneze problema pe cale amiabilă cu debitorul. Acesta trebuie să expedieze debitorului o notificare scrisă, prin care să-l invite în scopul soluţionării în mod amiabil a problemei. Dacă părţile nu ajung la o înţelegere, creditorul poate introduce acţiunea în instanţă, la care va anexa actele ce atestă că părţile au respectat procedura prealabilă. În lipsa unor astfel de dovezi, instanţa va refuza în primirea cererii înaintate de creditor şi eliberarea ordonanţei.

Cererea de eliberare a ordonanţei judecătoreşti se examinează unipersonal de către judecător, în baza probelor scrise, autentice şi incontestabile prezentate de creditor, în lipsa părţilor, fără dezbateri judiciare şi întocmirea proceselor- verbale.

O particularitate distinctivă a acestei proceduri sunt termenele de examinare restrânse. Ordonanţa judecătorească este eliberată în termen de 5 zile de la data înregistrării cererii în instanţa de judecată.

Un avantaj al procedurii în ordonanţă este şi taxa de stat redusă la 50% din taxa de stat stabilită pentru cererea de chemare în judecată în procedura ordinară, ce se restituie în cazul neacceptării cererii de către instanţă.

Ţinem să menţionăm că ordonanţa judecătorească reprezintă un document executoriu care se execută în modul stabilit pentru executarea actelor judecătoreşti.

Prin urmare, în anumite situaţii creditorii pot alege între depunerea unei cereri de eliberare a ordonanţei judecătoreşti sau unei acţiuni civile în procedură contencioasă ordinară.

Pentru a recupera datoriile sau revendica bunurile mobile‚ în modul cel mai eficient creditorii trebuie să facă alegerea corectă în privinţa procedurii judiciare aplicabile.

Alina Balan,
avocat
alina.balan@htp.md

Rubrică realizată cu susţinerea
Biroului Asociat de Avocaţi
„HANGANU TĂNASE & PARTENERII”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *