Timpul Liber

Sfaturi din Epoca de piatră pentru părinţii din ziua de azi

Chiar dacă sunt sunt de dinainte de Paleolitic, asta nu înseamnă că nu se pot aplică în vremurile moderne.

Lecţia pentru părinţi #1: Ţine-ţi copilul aproape

Cum pe vremea aceea nu existau cărucioare ergonomice, părinţii îşi ţineau copiii în dispozitive asemanantoare marsupiilor din ziua de azi. În acest fel, copiii deprindeau şi îşi dezvoltau abilităţi sociale şi chiar de vânătoare. Copiii care sunt în primele luni de viaţă aproape de părinţi sunt mai calmi şi mai sociabili, spune dr. Darcia Narvaez.

Lecţia pentru părinţi #2: Lasă-ţi copilul să se joace cu copii de mai multe vârste

Pe vremea aceea nu existau creşe, grădiniţe, şcoli etc. Copiii petreceau timp împreună cu ceilalţi şi se jucau împreună, indiferent de vârstă.În acest fel, copiii deprindeau şi îşi dezvoltau abilităţi sociale şi chiar de vânătoare. Copiii care sunt în primele luni de viaţă aproape de părinţi sunt mai calmi şi mai sociabili, spune dr. Darcia Narvaez.

Lecţia pentru părinţi #3: Cere ajutorul dacă ai nevoie de el
Încă din vremurile antice, s-au împărţit responsabilităţile. “Părinţii care simt că o povara această <> nu-şi mai dau seama de nevoile copilului, iar copilul începe să se simtă neglijat. Roagă pe cineva să te ajute cu copilul şi chiar mergi la psiholog dacă simţi că situaţia te depăşeşte”, explică dr. Narvaez.

Lecţia pentru părinţi #4: Rezolva frustrarea în primele faze
Părinţii din triburile antice erau aşa de atenţi la copiilor încât le puteau anticipa crizele şi le eradicau “din faşă”. “Dacă simţi că cel mic urmează să plângă sau să se supere, acţionează imediat. Linişteşte-l încă din primele clipe când e nervos sau agitat, mai târziu va fi mai greu”, sugerează dr. Narvaez.

Sursa: sfatulparintilor.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *