Interviu

“Și bărbații țin dietă” – La un ceai cu Pavel Parfeni

Culinar.md vă demonstrează că şi bărbaţii ţin dietă!

În această lună, am stat de vorbă cu Pavel Parfeni şi am constatat cu plăcere că şi el face parte din categoria bărbaţilor care au descoperit că a găti nu este foarte complicat şi adoră să facă experimente în bucătărie. A fost nevoit să înveţe să gătească prezentând o emisiune TV, a gătit în fiecare dimineaţă şi astfel a descoperit că îşi poate face chiar o pasiune din această artă. „A început să îmi placă să gătesc foarte mult şi chiar să fac experimente culinare”.

Încercând să aflu cât mai multe de la Pavel, am stat cu el de vorbă şi am aflat că, din punct de vedere culinar, un artist este privilegiat şi există anumite momente în care el îşi poate permite să mănânce ce vrea şi când vrea, mai ales înainte de un show pentru care trebuie să îşi elibereze adrenalina. Ceea ce a învăţat el este că niciodată nu trebuie să treacă peste micul dejun. Nu are anumite preferinţe în fiecare dimineaţă, dar cu siguranţă mănâncă ceva şi încearcă să fie cât mai echilibrat şi să-i ofere organismului toată energia de care are nevoie pe parcursul zilei. Mi-a spus că „un măr mâncat dimineaţa te trezeşte mai bine decât o cafea, iar un măr mâncat oricând în timpul zilei este o porţie de sănătate de care ar trebui să beneficiem toţi”. Ştie că nu toată lumea consumă multe lactate, poate bărbaţii mai puţin decât femeile, dar el de fiecare dată le consumă cu mare plăcere şi simte cum organismul lui este mulţumit şi asimilează tot ceea ce primeşte. La masa de prânz îşi potoleşte foamea cu ceva gustos, iar la masa de seară nu mănâncă niciodată prea mult pentru a nu-şi stresa organismul pe timpul nopţii.

„O cafea naturală dimineaţa, un mic dejun consistent şi vei fi pregătit pentru toată ziua” – Pavel Parfeni

Mănâncă fructe proaspete, legume, bea multă apă şi îşi hidratează în fiecare zi foarte bine organismul. „Eu simt foarte bine gustul apei şi apa mea plată preferată este „Borsec”, deoarece pentru mine este foarte importantă apa pe care o beau”. Mi-a spus, zâmbind, că anul acesta, fructele pe care nu a vrut să le rateze în sezon, au fost căpşunele, pentru care a făcut aproximativ 15 drumuri la piaţă. „Anul trecut am fost tare ocupat şi am ratat perioada, dar anul acesta am încercat să recuperez şi să mănânc cât mai multe căpşune, chiar dacă asta a însemnat să fac multe drumuri la piaţă”.

Ajungând şi la raionul condimentelor, am aflat că nu dă la o parte niciodată sarea şi piperul, iar condimentul lui preferat este busuiocul. Nu-i plac bucatele foarte iuţi, dar savurează de fiecare dată gustul bine definit al acestora. Dacă vrei să îl răsfeţi cu o băutură, trebuie să ai grijă să fie un vin alb bun şi momentul să fie unul potrivit. Bea multe ceaiuri – ceai negru cu lămâie, ceai de plante şi savurează fiecare ceaşcă. Îi place şi berea în perioada călduroasă a anului, dar nu-i place să bea Martini 🙂

În această perioadă, alergând de la un concert la altul şi apoi în studioul de înregistrări, nu mai reuşeşte să aloce mult timp acestei pasiuni, dar ea se păstrează, şi, atunci când apucă, nu ratează momentul. Când am ajuns să vorbim despre reţeta care îi face mare plăcere să o gătească şi care de fiecare dată este la final foarte gustoasă, mi-a povestit cum pregăteşte „Julien cu piept de pui şi ciuperci. Ingredientele pe care îmi place cel mai tare să le combin sunt: ciuperci, măr şi carne de pui. Astfel combinaţia mea perfectă se transformă într-o mâncare delicioasă, la care îmi pun amprenta punând o frişcă cu 35% grăsime care să-i dea o consistenţă deosebită”. Nu îşi imaginează o masă gustoasă care să nu conţină carne, dar o preferă pe cea de pui, datorită gustului şi proprietăţilor sănătoase pe care le are.

Adoră să-şi anunţe mama sau bunica atunci când ştie că peste câteva ore va ajunge acasă la Orhei şi ştie că de fiecare dată îl vor aştepta cu o porţie gustoasă de „pelimeni” preparaţi la bucătărie. „Atunci când mă gândesc cu drag la gustul copilăriei de acasă, pentru mine acest gust este cel al pelimenilor”.

Prin toate locurile pe unde a umblat a încercat toate bucătăriile şi a savurat totul de fiecare dată fără să refuze ceva, lăsându-se impresionat de fiecare gust al bucatelor. A încercat şi mâncăruri mai deosebite şi din tot ce a gustat nu a rămas deloc impresionat de scoici şi chiar le-a adăugat pe lista ingredientelor care nu îi plac, la fel cum a adăugat şi pizza pe care nu o alege niciodată ca fiind prima variantă la masă.
Atunci când îl asculţi pe Pavel vorbind despre alimentaţie şi despre modul lui de viaţă, ajungi să realizezi că pentru tot efortul depus de un artist şi pentru toată alergătura pe care este nevoit să o facă trebuie să fie foarte echilibrat. El acum nu are timp să meargă la sală şi să facă foarte mult sport, dar tot ceea ce face îl ajută să fie într-o formă cât mai bună. „Eu măcar vreau să cred că trăiesc sănătos şi chiar mă simt bine în pielea mea”.

Indiferent de moment şi de loc, felul în care reuşeşte să se recupereze sau să se pregătească pentru un spectacol ca să fie într-o formă cât mai bună este dormind şi odihnindu-se cât mai mult, chiar dacă asta înseamnă să rateze vizitarea multor locuri frumoase. „Terapia prin somn funcţionează la mine de fiecare dată”.

Toţi bărbaţii cu care am discutat despre alimentaţie până acum au spus într-un anumit moment că trebuie să fie cât mai echilibraţi şi să nu exagereze niciodată cu nimic, dar că îşi pot permite câte puţin din fiecare. Poate asta ar trebui să ne demonstreze şi nouă, femeilor, că nu întotdeauna trebuie să fim perfecte şi să renunţăm la plăcerile gustoase ale vieţii când în schimb ar trebui să fim cât mai echilibrate?
Un mic detaliu care mi-a plăcut la Pavel şi pe care el l-a scos în evidenţă a fost faptul că el, în ultimii patru ani, a reuşit să înveţe limba română, pe care o vorbeşte bine şi pe care alţii în zeci de ani nu au reuşit (sau nu au vrut) să o stăpânească.

Mersi, Pavel Parfeni, pentru că mi-ai demonstrat că totuşi se poate 🙂

„În modul meu de viaţă este imposibil să am o dietă anume, dar mă străduiesc să fie unul cât mai sănătos de fiecare dată” – Pavel Parfeni

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *