Şi în 2011 la Chişinău se va vota politic, se va vota geopolitic, mai puţin managerial
– Dacă vorbim de un alegător conştient, cred că înainte de toate acestuia i-a rămas în cap prima confruntare electorală televizată Dorin Chirtoacă – Igor Dodon. O confruntare care a arătat încă o dată că şi în 2011 la Chişinău se va vota politic, se va vota geopolitic, mai puţin managerial. Şi în acest context îmi pare, într-un fel, rău de doamna Valentina Buliga, care face o campanie calmă, aşezată, care vine, poate, cu acele soluţii pe care ni le tot promite Igor Dodon – dar de fapt, dacă ne uităm la mesaje cu soluţii, după mine, sunt la ea… Deocamdată, campania rămâne polarizată. Sigur că Dorin Chirtoacă e avantajat de faptul că poate spune „am făcut”, indiferent dacă noi suntem sau nu suntem de acord cu el. Ceilalţi spun preponderent „vom face”…
„Europa Liberă”: Pe parcursul săptămânii am avut o noutate absolută a campaniei – Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, s-a dus într-o vizită oficială în Europa. Ce să însemne asta?
– Asta este o premieră, dar şi un truc banalizat la maximum, pentru că am mai văzut noi vizite din astea în anumite capitale – chipurile, după investiţii -, doar că de regulă comuniştii mergeau la Moscova. Premiera, într-adevăr, e că în plină campanie electorală comuniştii şi-au trimis omul la Bruxelles. Nu ştiu cât de oficială a fost vizita. Eu m-am uitat joi seara la un reportaj – Dodon stătea în poziţie de drepţi în faţa Comisiei Europene, făcea un fel de dare de seamă, cu cine s-a întâlnit. Singurul nume recognoscibil, pronunţat de el, a fost Füle, dar nu însemna că s-a întâlnit cu Comisarul Štefan Füle, ci cu nu ştiu care asistent al asistentului lui Füle, ceva de genul ăsta. Deci, numele nu erau deloc relevante, nici măcar pentru publicul cunoscător, cu atât mai puţin pentru publicul lui Dodon, pentru electoratul lui care, de fapt, a fost învăţat să nu-i ia în serios pe aceşti funcţionari europeni. Trecând peste aceste detalii, întrebarea logică este dacă trebuie să ia calea Europei până la alegeri Maia Laguta, alţi candidaţi înscrişi în cursa electorală. Chiar aş fi curioasă să-i văd pe fiecare cu nişte reportaje în faţa Comisiei Europene.
„Europa Liberă”: În campanie am văzut procedee de lovituri sub centură. Sunt oare eficiente?
– Cred că nu mai sunt eficiente. Noi am avut câteva campanii, în care s-a văzut că cel care e plasat în ipostaza de victimă, de fapt, are de câştigat. După mine, cea mai mare lovitură sub centură, care s-a întâmplat în această campanie, sunt cele două falsuri mediatice şi, implicit, faptul că organele de drept, cunoscând cine sunt comanditarii – cel puţin, asta rezultă din ceea ce a declarat poliţia pe parcursul săptămânii trecute -, nu vor să divulge numele lor. În cazul dat, după mine, este o lovitură. Unul – la adresa celor două publicaţii: „Ziarul de Gardă” şi TIMPUL. Şi doi – lovitură sub centură la adresa tuturor alegătorilor, pentru că ei sunt puşi în situaţia să meargă la vot şi să voteze, poate, exact pentru acest candidat care, odată divulgat, automat se transformă în infractor. Fie şi indirect, organele de drept colaborează cu aceşti infractori, dacă nu le dau numele până în 5 iunie. Altminteri, la nivel de tehnici, nu cred că am fost foarte inventivi în această campanie. Poate, am mai spus-o, aceste mici pancarte pe care oamenii şi le atârnă pe la balcoane sau la geamuri. Eu aşa ceva văzusem doar în America, uite că am văzut şi la Chişinău… Alte tehnici? Am remarcat în acest context declaraţia lui Valeriu Pleşca că va oferi o recompensă celui care va veni cu informaţie despre autorul dublului asasinat de la Durleşti. Din păcate, ieri am mai aflat despre o crimă similară şi, din punctul meu de vedere, este un truc prea ieftin şi o situaţie prea tragică, încât să profiţi de ea în campania electorală.
„Europa Liberă”: Continuă să fie distribuite pachete electorale, chiar dacă toată lumea se jură că este urât, că este amoral.
– Nu exclud că în această campanie şefii partidelor ar putea să zică „noi nu ştim nimic despre asta, o fac cei din teritoriu”. Sigur că este urâtă această corupere continuă a alegătorului. Deşi, personal, nu mai sunt atât de sigură că lumea noastră votează în funcţie de pachet sau de conţinutul acestuia.
http://www.europalibera.org/content/article/24181828.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!