Afaceri

Şi nevăzătorii se pot realiza în domeniul afacerilor

Dintre cele 150 de persoane care aplicaseră atunci, doar 14 au fost selectate pentru a beneficia de instruire şi asistenţă în planificarea afacerii. Igor a fost unul dintre cei selectaţi pentru că întrunise toate criteriile: avea statut de persoană cu deficienţă vizuală, avea o idee de afacere viabilă şi demonstra abilităţi antreprenoriale. Au urmat câteva săptămâni de instruire şi asistenţă la elaborarea planului de afaceri şi lansarea propriu-zisă a acesteia. După care, Igor a devenit unul dintre puţinii participanţi care a reuşit să contacteze un credit bancar, în condiţii avantajoase, de la unul dintre partenerii proiectului. „A fost posibil graţie calităţilor manageriale demonstrate, afirmă Veronica Volcov, consultant în reabilitare şi angajări în cadrul proiectului „Accesul la resurse financiare ieftine pentru categorii dezavantajate”.

În afară de Igor Beschieru, alte două persoane din cele 14 care au beneficiat de instruire în primul ciclu al proiectului se află acum la etapa de studiere a tehnologiei şi a pieţei sau au reuşit deja să-şi pună afacerea pe picioare. Anatol Spânu din Căinari, bunăoară, şi-a extins afacerea în domeniul creşterii ciupercilor, iar Maria Jechiu din Rezeni, Căinari, urmează să-şi creeze o fermă avicolă.

În prezent, potrivit informaţiei deţinute de Societatea Orbilor din Moldova, în RM trăiesc circa nouă mii de persoane cu deficienţe de văz. Fiecare a treia dintre ele ar putea fi aptă de muncă, dacă respectivul loc de muncă i-ar fi adaptat necesităţilor personale. Dar, rata de angajare a nevăzătorilor rămâne extrem de mică şi, în condiţiile în care coşul minim de consum este de 1180 de lei, iar pensia lor este de doar circa 800 de lei, fără un venit alternativ aceştia subzistă sub pragul sărăciei.

Pornind de la necesităţile persoanelor nevăzătoare, scopul PAAN e să crească gradul de incluziune a acestora pe piaţa muncii. Acesta e un proiect-pilot în RM şi, pe parcursul celor doi ani de desfăşurare (2010-2012), iniţiatorii lui îşi propun să acorde instruire şi asistenţă în afaceri persoanelor cu dizabilităţi vizuale, dar şi celor cu alte tipuri de dizabilităţi. Proiectul are două componente: Dezvoltarea afacerilor (implementată în parteneriat cu organizaţia olandeză Bartimeus, Societatea Orbilor din Moldova, Microinvest şi finanţată de Ministerul de Externe al Olandei) şi Angajarea profesională. Prima componentă se va desfăşura în trei cicluri. „În primul ciclu, participanţii sunt selectaţi de o comisie de experţi care analizează ideea de afaceri a persoanei, capacităţile ei antreprenoriale dar şi posibilităţile de materializare a acesteia”, afirmă Valeriu Grădinaru, administrator al proiectului. Cel de-al doilea ciclu, pentru care au aplicat deja circa 500 de persoane, va începe în aprilie a.c. Al treilea ciclu (de instruire şi asistenţă în afaceri) se va desfăşura în octombrie 2011. Toate persoanele care vor beneficia, pe parcursul celor trei cicluri ale proiectului, de instruire şi asistenţă în lansarea afacerii, vor avea parte şi de asistenţă post-creare a afacerii pe parcursul unui an.

Natalia Sandu,
stagiară la TIMPUL
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *