Internațional

Siria: 7 spitale și clinici din nord-vest, scoase din funcțiune într-o lună de raiduri aeriene (medici)

"În aprilie, spitalele din sudul provinciei Idlib au fost țintite într-o manieră sistematică și flagrantă", a denunțat, în cadrul unei conferințe de presă, Abdel Hamid Dabbak, șeful unităților medicale din această provincie din nord-vest.

El a enumerat cel puțin șapte unități scoase din funcțiune, printre care o clinică de consultații ginecologice.

"Asta va pune mai multă presiune pe spitalele din nordul provinciei și pe cele de la frontiera" cu Turcia, a atras atenția Dabbak.

Lucrări de reabilitare sunt în curs, dar "avioanele sunt mereu pe cer iar bombardamentele continuă", a precizat acesta.

"Această situație accentuează suferința populației (…) mai ales pentru bebeluși, căci nu mai avem multe incubatoare", a deplâns situația doctorul Monzer Khalil, directorul administrației rebele însărcinat cu sănătatea în provincia Idlib.

Trei spitale au fost de asemenea scoase din funcțiune în provincia vecină Hama (centru), a indicat el, pentru AFP.

"Spitalele sunt deliberat țintite, în special cele din sudul provinciei Idlib și nordul provinciei Hama", a afirmat la rândul său Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

"Bombardarea acestor regiuni este o tactică a pământului pârjolit pentru a deplasa populația, a distruge infrastructura și a face serviciile inexistente", a adăugat el.

Potrivit acestuia, raidurile aeriene au bombardat efectiv în mai multe rânduri șapte unități din provincia Idlib, scoțându-le din funcțiune și ucigând mai mulți pacienți, printre care și copii. Conform lui Rahman, o unitate și-a reluat funcționarea iar o alta, parțial.

Corespondentul AFP în provincia Idlib a putut constata importante distrugeri în mai multe spitale, cu moloz acoperind saloanele și echipamente distruse.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Siria este țara cea mai periculoasă din lume pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Sute de structuri medicale au fost distruse în timpul conflictului sirian, care a făcut peste 320.000 de morți din 2011.

sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *