Situaţie explozivă la Federaţia Moldovenească de Rugbi
În republica noastră, jocul cu balonul oval – rugbi – este practicat de puţin timp, în comparaţie cu alte probe sportive de echipă. Spectaculozitatea sa a atras, într-un timp foarte scurt, atât sute de suporteri în tribune, cât şi numeroşi tineri pe terenurile de antrenament. La începutul anilor 2000, jucătorii moldoveni au înregistrat un progres senzaţional în competiţiile internaţionale şi au reuşit să ajungă pe locul 26 în clasamentul federaţiei internaţionale IRB, un record absolut pentru sporturile de echipă din R. Moldova. Începând cu anul 2006, în conducerea FMR au fost aleşi oameni noi, fapt care a generat nemulţumirea unor rugbişti şi antrenori ai cluburilor.
Convocarea Adunării generale a Federaţiei Moldoveneşti de Rugbi a generat un conflict incendiar printre jucătorii, antrenorii şi oficialii implicaţi în practicarea acestei probe sportive. Potrivit deciziei Biroului federal al FMR, Adunarea generală de dare de seamă şi alegeri urmează să aibă loc la 5 noiembrie, iar un şir de jucători şi antrenori au tins, săptămâna trecută, să devină membri ai federaţiei pentru a putea participa la alegerea noii conduceri a FMR (sau realegerea componenţei actuale).
Un grup de 120 de jucători şi antrenori ai echipelor Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM) Chişinău, Dinamo şi Olimp-Electromaş (ambele din Tiraspol) au depus cereri la sediul FMR pentru a deveni membri cu drepturi depline, inclusiv de vot. Ei au fost însă anunţaţi că cererile lor vor fi examinate numai după desfăşurarea Adunării generale a FMR. Astfel, ei nu vor putea vota la 5 noiembrie.
Pentru a afla starea de spirit a participanţilor la evenimentul din după-amiaza zilei de astăzi, am solicitat opiniile câtorva rugbişti, antrenori şi oficiali:
Vasile Bolea,
premiant de bronz la Campionatul European de rugbi-7, ediţia 2007, membru al Comisiei de revizie şi control al FMR
Potrivit anunţului cu privire la şedinţa din 27 octombrie a Biroului federal, toate persoanele care activează în rugbiul moldovenesc se pot prezenta la sediul FMR pentru a scrie cereri de aderare la federaţie. Şi ar putea participa la lucrările Adunării generale, inclusiv la procedura de vot. Eu m-am prezentat la 26 octombrie la FMR pentru a depune cerere de aderare, după care preşedintele Vasile Revencu mi-a înmânat legitimaţia şi insigna de maestru internaţional pentru performanţa europeană înregistrată în 2007. A doua zi, bucuria mea s-a schimbat în scârbă, când am aflat că cererea mea de aderare la FMR a fost respinsă.
Tudor Procopie,
preşedintele clubului UTM, ex-antrenor al selecţionatei de rugbi-7
Pentru a realiza obiective înalte, trebuie mai întâi să facem ordine în casa noastră. În anul 2006, când urmau să aibă loc alegeri în cadrul FMR, preşedintele de atunci, Boris Iacob, nu a dorit să candideze la funcţia de preşedinte şi Vasile Revencu şi-a propus propria candidatură. Atunci, mai mulţi participanţi la adunare au părăsit sala în semn de protest, iar candidatura noului preşedinte a fost votată cu mari încălcări, inclusiv de unii sportivi care nu atinseseră vârsta majoratului. În ultimii patru ani nu am dorit să punem piedici în activitatea federaţiei, ba mai mult – am contribuit plenar la dezvoltarea rugbiului autohton, inclusiv prin medaliile de bronz cucerite la Europenele de rugbi-7 de la Moscova, ediţia 2007. Trebuie de specificat că multe dintre persoanele care au scris acum cereri sunt deja membri, dar oficialii FMR au declarat că cererile lor, depuse în urmă cu patru-şase ani, au dispărut fără urmă. Pe lista membrilor FMR cu drept de vot, afişată pe site-ul federaţiei, nu am găsit nicio persoană care ar apăra interesele clubului UTM sau ale cluburilor tiraspolene Dinamo şi Olimp-Electromaş.
Alexei Cotruţă,
vedetă a rugbiului moldovenesc, jucător al clubului VVA-Podmoskovje, de şapte ori campion al Rusiei
În ultimii patru ani, mi-am depus tot efortul în meciurile naţionalei, deşi motivaţia nu mai era plenară, precum a fost până în 2006. Am decis să mă retrag de la naţională, atâta timp cât preşedinte rămâne Vasile Revencu, dar am înţeles că pentru dumnealui acest gest nu constituie o problemă. În viziunea lui Vasile Revencu, membru al FMR poate fi doar persoana care va vota pentru el la Adunarea generală.
Alexandru Şişcan,
căpitanul echipei naţionale de seniori
Este tristă situaţia la care s-a ajuns. Îl respect mult pe domnul Revencu, căci a făcut multe pentru rugbi, dar e inexplicabilă situaţia în care cel mai bun produs al rugbiului moldovenesc, Alexei Cotruţă, trebuie să lupte pentru a deveni membru al federaţiei. Dacă nu îi mai recunoaşte federaţia pe un Cotruţă sau pe Nicu Chirilă, maeştri internaţionali ai sportului, pentru a-i accepta în lista membrilor, atunci despre ce să mai vorbim!? Dar şi membrii selecţionatei de juniori, de tineret au dreptul să-şi aleagă viitorul şi nu văd din ce cauză nu sunt admişi în cadrul FMR.
Vasile Revencu,
preşedintele FMR
În orice situaţie pe care trebuie să o traversez, eu respect etica, conduita şi statutul rugbistului modern. FMR nu a respins cererile jucătorilor care s-au prezentat, miercuri, la sediul nostru. Noi am afişat pe site-ul oficial al federaţiei un aviz prin care, până la data de 27 octombrie, ora 12.00, se primesc cereri din partea persoanelor care doresc să candideze la funcţia de preşedinte al FMR. Persoanele care doresc să devină membri ai federaţiei trebuie să contribuie la dezvoltarea rugbiului moldovenesc. Din aceste considerente, nu respingem noile cereri de înrolare în lista membrilor federaţiei, dar vom examina aceste cereri după desfăşurarea Adunării generale a FMR din 5 noiembrie. Printre persoanele care au depus, miercuri, cereri sunt şi jucători ai echipei Dinamo Tiraspol. Aceste cereri nu pot fi examinate, deoarece clubul respectiv nu este afiliat la FMR, iar o decizie în acest sens poate fi adoptată doar de Adunarea generală. Referitor la decizia unor jucători de a renunţa la evoluţia lor pentru naţionala R. Moldova, regret foarte mult că în acest grup figurează şi căpitanul selecţionatei, Alexandru Şişcan.
Ion Popescu,
ex-vicepreşedintele FMR (stabilit în Franţa)
Având relaţii bune cu oficialii Federaţiei Române de Fotbal şi FIRA (federaţia internaţională), imediat cum s-a format FMR, împreuna cu preşedintele de atunci, Boris Iacob, am alcătuit un plan de dezvoltare a rugbiiului moldovenesc. Prin intermediul şi cu ajutorul lui Chris Thau, la acea vreme – director de dezvoltare în cadrul organizaţiei mondiale IRB pentru Europa de Est, am obţinut o finanţare pentru o perioada de cinci ani, care permitea să suplimentăm salariile profesorilor de educaţie fizică în 50 de şcoli, pentru a studia rugbiul ca joc sportiv.
Actualmente, sunt consilierul personal al preşedintelui Comitetului Olimpic Român, Octavian Morariu, care e simultan şi vicepreşedinte al FIRA şi al Comitetului Olimpic European. În această postură el va coordona organizarea şi desfăşurarea turneului european de rugbi-7, de calificare la Cupa Mondială din 2014 de la Moscova şi turneul olimpic din 2016.
Pentru aplanarea conflictului de la FMR, consider oportun ca Boris Iacob să fie recunoscut ca preşedinte de onoare al federaţiei, să se amâne Adunarea generală şi, împreună cu reprezentanţii cluburilor, să opereze schimbarea urgentă a statutului FMR, care este cam depăşit la ora actuală.
Urez mult succes secretarului general, Oleg Sadovici, care în ultimii patru ani a dus tot greul relaţiei cu FIRA şi IRB. În opinia mea, preşedinte al FMR ar trebui ales un om de afaceri sau un om onest, cu putere financiară, iar domnul Sadovici să fie preşedinte executiv sau secretar general, funcţie în care se descurcă cu brio de mai bine de zece ani.