Internațional

Slovenia reintroduce poliție la frontierele cu Croația și Ungaria, după exemplul altor șase țări europene: Sunt invocate posibile amenințări la adresa securității din partea grupărilor terorite și extremiste

Slovenia, care face parte din spațiul Schengen, a reintrodus sâmbătă, 21 octombrie, polițiști la punctele de trecere a frontierei cu Croația și Ungaria pentru a preveni potențiale amenințări la adresa securității, ceea ce a dus la formarea de cozi în timp ce călătorii așteptau să le fie verificate documentele, scrie Reuters și G4media.

Guvernul sloven a decis vineri să introducă controale temporare la frontieră până la 30 octombrie, urmând exemplul vecinului său, Italia, care a introdus controale la punctul său de trecere a frontierei cu Slovenia pentru a îmbunătăți securitatea internă.

„Intensificarea focarelor de criză de la graniţele Europei, în special după atacul din Israel, a crescut de fapt nivelul de ameninţare cu acţiuni violente şi în interiorul Uniunii”, a declarat guvernul de la Roma într-un comunicat.

Poliția a fost desfășurată la 14 puncte de trecere a frontierei cu Croația și Ungaria, a anunțat agenția de presă slovenă STA. Celelalte 18 puncte de trecere rămase nu vor avea o prezență permanentă a poliției.

Călătorii au stat la coadă pentru a-și verifica actele la punctul de trecere Obrezje de la granița cu Croația, unde nu au mai avut loc controale de la 1 ianuarie anul acesta, când Croația a aderat la Spațiul Schengen fără controale.

Katica Fjacko, care călătorea dinspre capitala croată Zagreb, a declarat că a plecat mai devreme pentru a face această călătorie din cauza controalelor. „Acum este un haos mai mare, oamenii sunt îngrijorați”, a spus ea.

Explicându-și decizia de a introduce controale la frontieră, guvernul a citat amenințări la adresa securității care ar putea proveni de la ceea ce a spus că sunt „membri ai diferitelor mișcări și grupuri teroriste și extremiste” care se deplasează din zonele de conflict armat și care urmăresc să ajungă în Europa.

De asemenea, a menționat o creștere a crimei organizate în Balcanii de Vest.

Alte șase țări europene au închis granițele în ultima lună

19 octombrie – Italia a restabilit controalele la frontiera cu Slovenia ca parte a strategiei sale de îmbunătăţire a securităţii interne în faţa ameninţării unor atacuri teroriste în Europa. „Suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulaţie în Europa a devenit necesară (…) şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest lucru”, a scris premierul italian Giorgia Meloni pe X.

Austria a introdus controale la granița cu Italia, la punctul de frontieră Brenner, în 22 septembrie.

Motivul: Blocarea migrației ilegale. Italia a transmis că dă în judecată Austria pentru că încalcă prevederile Schengen.

Polonia și Cehia au introdus controale temporare la frontiera cu Slovacia în 3 octombrie.

Motivul: Limitarea migrației și traficului de migranți ilegale.

Germania pregătește controale la frontiera cu Polonia și Cehia, anunța presa germană în 16 octombrie.

Motivul: Tensiunile din Orientul Mijlociu și teama ca în Germania să ajungă teroriști veniți din Palestina sau alte state arabe.

Austria a introdus controale la frontiera cu Cehia și Slovacia în 18 octombrie.

Motivul: Descurajarea traficanţilor de migranţi care vor să schimbe itinerariul după ce Germania a decis să-şi consolideze supravegherea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *