Economie

Șoferii care produc accidente vor plăti mai mult pentru polițele de asigurare RCA

Astfel, potrivit lui Vladimir Știrbu, directorul Direcției generale supraveghere asigurări din cadrul CNPF (Comisia Naţională a Pieţei Financiare), procesarea unui contract de asigurare, în condiții normale, va dura aproximativ un minut. De asemenea, cei care vor cumpăra o poliță de asigurare RCA vor achita prețul în funcție de profilul de risc, determinat în baza numărului de accidente pe care acesta le-a provocat anul precedent. Șoferii care nu au avut accidente anul anterior vor plăti cu cinci la sută mai puțin pentru RCA la reînnoire, indiferent de compania unde încheie polița, reducerea putând ajunge la 50 la sută din prețul poliței, dacă a avut zece ani fără accidente. Însă cei care au produs un accident vor fi nevoiți să plătească cu 30 la sută mai mult în primul an de reînnoire, cu 90 la sută în cazul a două accidente și, respectiv, cu 150 la sută mai mult, dacă au provocat trei accidente.

„Aceasta va fi posibil datorită faptului că sursa de informații pentru acordarea reducerilor sau aplicarea majorărilor de prima este comună, conținând, printre altele, registrul de stat al accidentelor rutiere. Astfel, faptul că toate companiile de asigurări apelează la baza de date unică pentru încheierea poliței face inutilă migrarea clientului de la un asigurator la altul pentru eschivarea de la coeficientul malus”, precizează oficialul CNPF. La rândul lor, asiguratorii susțin că odată cu introducerea sistemului respectiv, în funcțiile de bonusul malus, tarifele vor fi aceleaşi la toate companiile.

Fraudele în asigurări, excluse

Mai mult, introducerea emiterii online a polițelor de asigurare va facilita depistarea persoanelor care nu respectă obligația de a încheia o poliță RCA. Respectiv, polița de asigurare neînregistrată în sistem va fi considerată nevalabilă la o simplă verificare de către Poliția rutieră, iar cea de frontieră va putea verifica în regim electronic valabilitatea Cărții Verzi la trecerea frontierei, potrivit lui Vladimir Știrbu.

Aplicația, în peste 500 de puncte de vânzări

Companiile de asigurare au instalat programul pe calculatoarele din peste cinci sute de puncte de vânzări, acestea fiind dotate cu servicii internet, imprimante și case de marcat, fiind verificate în acest sens de către CNPF.

Pașii de emitere a poliței online sunt relativ simpli, astfel că la solicitarea asigurării, proprietarul sau posesorul de drept al autovehiculului va prezenta doar buletinul de identitate și certificatul de înmatriculare, iar reprezentantul asiguratorului va introduce în sistem codurile de identificare ale persoanei și ale autovehiculului.

Timpul.md via xprimm.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *